Čo dať svojmu drobcovi jesť? To je otázka, ktorá vie na dennej báze potrápiť nejednu mamičku. A to najmä vtedy, keď ide o prieberčivé dieťatko, čo je, povedzme si rovno, poriadne zaťažkávajúca skúška. Inšpirácií na jedlá pre deti nie je nikdy dosť. Nebudeme však teraz riešiť prvé príkrmy pre bábätká, pretože zavádzanie tuhej stravy a v podstate celý prvý rok dieťaťa by mal byť jedálniček špecifický, potraviny do neho zaraďované postupne a treba pamätať aj na to, že niektoré potraviny sú do jedného roka pre dieťa zakázané. Pokiaľ je však už vaše dieťatko staršie, môžete začať pri varení aj viac experimentovať.
Vo všeobecnosti možno konštatovať, že aj prieberčivejšie deti majú celkom v obľube polievky. A preto sme aj nasledujúce recepty zamerali práve na ne. Medzi topky patrí, samozrejme, klasický vývar s knedličkami alebo rezancami. No čo tak vyskúšať niečo nové? Nasledujúce recepty vás nesklamú. Tieto polievky sú navyše zdravé, rýchlo hotové a váš malý stravník si medzi nimi určite nájde svoju favoritku, ktorú mu budete variť opakovane. Vyberte si teda, ktorú polievku skúsite ako prvú.
Pozri aj: Nechutenstvo u detí - čo s ním? Skús tieto overené odporúčania
Tekvicová polievočka s nádychom exotiky
Kedy vyskúšať tekvicovú polievku? No predsa práve teraz! Zalizovať sa budú za ušami nielen deti, ale aj dospelí, ktorí si ju môžu o čosi viac ochutiť a okrem čierneho korenia si do nej pridať napríklad aj kurkumu či zázvor. Okrem úžasnej chuti sa telo poteší aj prísunu betakaroténu, kalcia, horčíka či železa. Táto polievka je ozvláštnená kokosovým mliekom, ktoré si pre deti môžete vyrobiť úplne jednoducho aj v domácich podmienkach.
Ingrediencie na detskú tekvicovú polievku:
- 1 menšia hokkaido tekvica
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- kurací vývar (na podliatie), ale môže byť aj čistá voda
- cca 50 ml kokosového mlieka
- 2 bobkové listy
- olej
- soľ na dochutenie
Postup prípravy
- Predpripravíme si tekvicu, čiže umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadierka a nakrájame na menšie kúsky. Hokkaido tekvica sa nemusí zbavovať šupy.
- Ošúpeme a nakrájame na jemnejšie kúsky cibuľu, ktorú následne speníme na oleji.
- K osmaženej cibuľke pridáme nakrájané kúsky tekvice a cca 5 minút spolu restujeme.
- Potom podlejeme vývarom alebo vodou (tak, aby bola tekvica pod hladinou), pridáme bobkové listy a dusíme.
- Medzičasom si ošúpeme a nakrájame mrkvu a zemiaky, ktoré pridáme do hrnca k tekvici. Všetko spolu podusíme, kým zelenina nebude mäkká.
- Dochutíme soľou a pomixujeme na hladký krém. Hustotu polievky si regulujeme doliatím kuracieho vývaru a tiež pridáme kokosové mlieko. Na záver môžeme ozdobiť kyslou smotanou, vňatkou z petržlenu a pod.
Extra rýchla mrkvová polievka s medom
Mrkva patrí medzi prvú zeleninu, ktorú štandardne dostávajú drobci vo svojich príkrmoch. Ako však rastú, treba im ozvláštniť aj túto zdravú koreňovú zeleninku, proti ktorej väčšina malých stravníkov nič nemá, ba práve naopak, žne úspechy, a to predovšetkým v polievke. Táto naša bude mať krémovú konzistenciu a neodolateľne nasladlú chuť.
Ingrediencie na rýchlu mrkvovú polievku:
- 6 – 7 mrkiev
- 1 pór
- 1 PL medu
- kurací vývar (na podliatie), ale môže byť aj čistá voda
- olej
- smotana na zjemnenie
- soľ na dochutenie
Postup prípravy
- Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Rovnako si pripravíme a nakrájame aj mrkvu.
- Najskôr si v hrnci na oleji orestujeme pór a následne pridáme nakrájanú mrkvu. Spolu restujeme cca 2 minúty.
- Zeleninu zalejeme pripraveným vývarom alebo vodou (aby bola mrkva pod hladinou) a varíme do zmäknutia.
- Nasleduje rozmixovanie do krémovej konzistencie, pričom polievku potom ešte dáme na sporák prevrieť. Pred tým si však do nej pridáme na zjemnenie trochu smotany. Taktiež dochutíme medom a podľa potreby aj soľou.
- Krémová mrkvová polievočka vyzerá a chutí ešte lepšie s chlebovými krutónmi.
Výživná syrová polievka s mrveničkou
A do tretice tu máme polievku, ktorej sa potešia najmä deti milujúce syr. Jej súčasťou je aj mrvenička, avšak príprava by vám nemala trvať dlho. No a suroviny na ňu máte pravdepodobne už aj teraz. Je to super polievka nielen pre deti, ale aj celú rodinu.
Ingrediencie na syrovú polievku pre deti:
- 6 – 7 zemiakov
- 1 vajce
- 1 l mlieka
- 150 g smotanového syra
- hrubá múka
- soľ na dochutenie
Postup prípravy
- Zemiaky si očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme variť do jemne posolenej vody (len menšie množstvo, aby boli zemiaky pod hladinou).
- Hneď na to si nachystáme mrveničku. Teda len vypracujeme hutnejšie cesto z hrubej múky, vajca a trošky soli. Cesto nastrúhame na jemnejšom strúhadle a mrveničku prisypeme k zemiakom, keď už sú mäkké. Následne povaríme cca 5 minút.
- Keď sú zemiaky mäkké a mrvenička uvarená, prilejeme mlieko a necháme prevariť.
- Na záver vmiešame syr, počkáme a premiešame, kým sa pekne nerozpustí. Odstavíme z ohňa a môžeme podávať. Nič komplikované, ale chuť dokonalá.
Vybrali sme: Najväčšia chyba rodičov vo výchove: Takto sa deťom len a len škodí!