Zdravá strava neznamená len zeleninové šaláty a litre ovocných smoothies.
Tento druh stravovania má človeka naučiť rozlišovať kvalitné a zdravé potraviny od tých, ktoré telu dodávajú škodlivé látky a množstvo zbytočného tuku.
Pri varení to znamená niekoľko základných pravidiel, ktoré by ste pri zdravom stravovaní mali dodržiavať.
1. Namiesto kupovaných dochucovadiel používajte bylinky
Hoci je príprava jedál s pomocou dochucovadiel jednoduchšia, v zdravom jedálničku nemajú čo robiť. Tieto výrobky mnohokrát obsahujú rôzne farbivá, emulgátory a v neposlednom rade aj veľké množstvo soli, ktoré nášmu zdraviu určite neprospieva.
Nahradiť dochucovadlá v kuchyni môžete sušenými alebo čerstvými bylinkami, ktoré dodajú jedlu typickú chuť a to bez pridanej soli. Čierne korenie, bobkový list alebo majorán by v zdravej strave chýbať rovnako nemali.
Odporúčame prečítať: Nebaví vás beh? Vyskúšajte rýchlu chôdzu
2. Uprednostnite zdravšie prípravy jedál
Každé jedlo sa dá pripraviť na viacero spôsobov. V zdravom stravovaní patrí prvé miesto surovej zelenine a ovociu, ktoré majú v danom stave najviac vitamínov. RAW stravovanie však nie je pre každého, preto si môžete pripraviť chutné a zdravé jedlo varením, dusením alebo pečením.
Pre zachovanie čo najväčšieho množstva vitamínov pri varení, suroviny vkladáme do vriacej vody. Pri pečení používame čo najmenej tuku a dávame pozor na spálené časti, ktoré môžu obsahovať karcinogénne látky.
Odporúčame prečítať: Čokoládové dobroty, z ktorých sa nepriberá
3. Soľte o polovicu menej
Je všeobecne známe, že solíme viac ako je pre naše telo potrebné. Denný príjem soli by u človeka nemal presiahnuť päť gramov za deň, no na Slovensku solíme dvakrát viac. Tento zvýšený príjem soli môže mať za následok vážne srdcovo-cievne ochorenia.
Soľ sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, preto by sme jedlo mali dosoľovať len vo veľmi výnimočných situáciách. Ak ste na slanšie pokrmy zvyknutí, vyskúšajte soliť o polovicu menej a uvidíte, že časom vám soľ nebude vôbec chýbať.
Odporúčame prečítať: Prečo si dopriať detoxikáciu s pomocou žihľavy?
4. Ako prílohu zvoľte celozrnné pečivo
Zdravá strava neznamená, že sa musíme zriecť všetkých obľúbených potravín, len ich máme nahradiť zdravšou alternatívou. Tak je to aj v prípade čerstvého pečiva, bez ktorého si väčšina z nás nevie predstaviť svoje raňajky.
Pri kupovaní pečiva uprednostnite celozrnné výrobky, ktoré obsahujú komplexné sacharidy. Tie uvoľňujú energiu postupne, preto nebudete o hodinu opäť hladní. Okrem toho obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, vitamíny skupiny B a železo.
Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?
www.thinkstockphotos.com