Ak máte chuť na niečo sladké, ale pečenie nie je vašou obľúbenou činnosťou, vyskúšajte si pripraviť sladké nepečené dezerty. Hlavnú úlohu v týchto nepečených receptoch bude mať kokos, ktorý je nielen počas Vianoc obľúbenou ingredienciou.
Jeho veľkou výhodou tiež je, že neobsahuje žiadne alergény, má jedinečnú kombináciu mastných kyselín a obsahuje veľmi malé množstvo kalórií.
V hlavnej úlohe kokos!
Kokos je ovocie, ktoré pochádza z kokosovníka a je veľmi populárne po celom svete. Kokos má tvrdú, vláknitú vonkajšiu šupku a vnútri obsahuje mäkkú bielu dužinu a sladkú kokosovú vodu.
- Kokosová voda, ktorá sa nachádza vo vnútri mladých kokosov, je zdravý nápoj, ktorý je bohatý na minerály a elektrolyty, ako sú draslík, vápnik a horčík. Je to tiež ľahko stráviteľný nápoj, ktorý pomáha hydratovať telo.
- Kokos sa tiež používa na výrobu mlieka, ktoré je populárne v alternatívnych stravovacích režimoch, ako je napríklad vegánska strava. Kokosové mlieko je hustý nápoj, ktorý sa často používa na prípravu exotických jedál a nápojov.
Celkovo je kokos považovaný za zdravé a výživné ovocie, ktoré poskytuje množstvo živín a zdravotných výhod. Používa v rôznych formách v kuchyni, kozmetike, ale aj v zdravej výžive.
Odporúčame: Recept na domáce Raffaello guľôčky
Prečo sú nepečené kokosové dezerty také obľúbené?
Nepečené kokosové dezerty sú veľmi obľúbené z niekoľkých dôvodov:
- Jednoduchosť prípravy - nepečené kokosové dezerty nevyžadujú žiadne pečenie. Stačí zmiešať jednoduché suroviny a nechať ich stuhnúť v chladničke. Sú veľmi rýchle a jednoduché na prípravu, čo ocenia aj menej skúsení kuchári.
- Osviežujúca a exotická chuť - kokos má charakteristickú chuť, ktorá je osviežujúca a príjemná. Jeho sladká a jemná chuť sa výborne kombinuje s inými prísadami ako čokoláda, ovocie či orechy. Tieto dezerty sú výbornou voľbou pre ľudí, ktorí majú radi exotické chute.
- Zdravá alternatíva - nepečené kokosové dezerty často obsahujú zdravé prísady ako orechy, semienka, ovocie a med. Kokosový olej a mlieko sú bohaté na zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Tieto dezerty nie sú príliš sladké a môžu byť aj bezlepkové, čo ich robí vhodnými pre ľudí s rôznymi diétnymi obmedzeniami.
- Variabilnosť - možností, ako si prispôsobiť nepečené kokosové dezerty, je veľa. Môžete ich povrch ozdobiť ovocím, čokoládou, cukrom, orechmi alebo kúskami kokosu. Môžete ich aj kombinovať s inými dezertmi a vytvoriť tak originálne pochúťky.
Pre tieto dôvody sú nepečené kokosové dezerty veľmi obľúbené u ľudí rôznych vekových kategórií a chutnajú výborne ako dezert, ale aj ako snack na osvieženie chutí.
Neprehliadnite: Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!
Kokosové tyčinky - čo všetko budete potrebovať?
- 2 šálky strúhaného kokosu
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka sušených hrozienok
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice medu
Kokosové tyčinky - postup prípravy
Sušené hrozienka namočíme najskôr na pár hodín do vody. Potom ich scedíme a rozmixujeme s orechmi a kokosom najemno. Pridáme kakao, rozpustený olej, med a znova premixujeme. Hmotu natlačíme do formy vyloženou papierom na pečenie a dôkladne utlačíme. Dáme na pár hodín do chladničky. Na záver stuhnuté cesto vyklopíme a nakrájame na tyčinky.
Odporúčame aj: Recept na vaječný likér: Najlepší drink na vianočné sviatky aj Silvester!
Kokosové guľky
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1 šálka mletých mandlí
- 1 šálka mletých lieskových orechov
- 1 šálka sušených brusníc (namočených cez noc v rume)
- 1/2 šálky kakaa
- 5 polievkových lyžíc agáve sirupu
- 5 polievkových lyžíc rozpusteného masla
Kokosové guľky - postup prípravy
Všetky suroviny vložíme do misy a vypracujeme z nich cesto. Potom z neho formujeme guľky, ktoré obalíme v kokose alebo kakau. Uložíme ich na plech a dáme na 2 hodiny do chladničky.
Tip pre vás: Najškaredšie vianočné stromčeky vôbec: To si aj niekto kúpil?
Kokosový cheesecake s malinami
- 2 šálky kešu orieškov
- 2 mrazené banány
- 4 polievkové lyžice javorového sirupu
- 2 šálky malín
- 1 mrazený banán
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja
- 3 lyžice kokosu
Predtým ako sa pustíme do prípravy receptu namočíme kešu oriešky na noc do vody. Ako prvé v mise rozmixujeme kešu oriešky, mrazené banány a javorový sirup. Cesto rozdelíme do mafinových košíčkov, pričom ho ukladáme len do 1/3 košíčkov. Potom ho dáme do mrazničky. Medzitým pripravíme malinový krém. Zmixujeme maliny, mrazený banán, strúhaný kokos a kokosový olej. Krém nalejeme do zmrazených košíčkov a dáme opäť vychladiť.
Zdroj úvodnej foto: redakcia KAMzaKRASOU.sk - Lucia Hausknechtová
Aktualizované na 27.12.2023