Nevieš, čo s ňou? Tu je 8 spôsobov, ako si vychutnať tekvicu!

recepty s tekvicou

Tekvicu radíme medzi úžasné, chutné a najmä zdravé jesenné potraviny, ktoré jednoducho musíte zaradiť aj do svojho jedálnička. Existujú rozličné druhy tekvice, ktoré vás dostanú svojou jedinečnou chuťou. Pripraviť si z nich pritom môžete množstvo rôznych pokrmov.

Verte alebo nie, no tekvica nie je vhodná len na prípravu polievky. I keď aj tú dnes spomenieme. Tekvicu je možné skombinovať napríklad i s ryžou, dá sa z nej uvariť chutný nápoj a dokonca ju môžete využiť aj v sladkých pokrmoch. V článku nájdete niekoľko dobrých spôsobov, ako si dokonale vychutnať zdravé tekvice. Čo tak dať tekvicu do koláča alebo rizota? Viac v článku!

Čo tekvice ponúkajú?

Rôzne druhy tekvíc sú vítanou súčasťou každého jedálnička. Pýtate sa prečo? Z 90 percent sú tvorené len vodou, sú nízkokalorické, no zato majú vysoký podiel živín a dôležitých látok. Sú zdrojom bielkovín a vlákniny, vitamínov C, E aj K a mnohých vitamínov skupiny B.

Okrem toho ukrývajú viacero minerálnych látok a stopových prvkov, a to hlavne železo, vápnik, draslík či zinok. Konzumáciou tekvice podporíte svoje trávenie a posilníte imunitu. Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu podporuje i zdravie očí. Dokonca prispieva k udržiavaniu dobrej hladiny krvného tlaku a peknej pokožky. A teraz poďme objaviť TOP jesenné recepty s tekvicou.

Pozri aj: Prečo konzumovať sušené slivky? Ženy aj muži by sa v nich mali topiť

recepty z tekvice
Shutterstock

Zdravé recepty s tekvicou:

1. Pečená tekvica so syrom alebo grilovaná tekvica

Náš prvý tip je úplne jednoduchý a neskrýva sa v ňom pravdepodobne žiadne kulinárske majstrovstvo. No i napriek tomu ide o skvelý spôsob, ako si ľahko a rýchlo vychutnať tekvicu. Nech už máte doma akúkoľvek tekvicu, maslovú či hokkaido, stačí, ak ju nakrájate a ugrilujete alebo upečiete.

Kocky či pásiky potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Použiť môžete aj obľúbené bylinky. Grilovaná alebo pečená tekvica (napr. pečená maslová tekvica) je hotová raz-dva a vy ju môžete využiť napríklad ako prílohu k mäsu. Na menšie kúsky nakrájaná tekvica je však i skvelou prísadou do čerstvého zeleninového šalátu, ktorý je priam nabitý vitamínmi. Ak teda neviete, čo s tekvicou a nemáte chuť na dlhé varenie, šup s ňou rúry! A môžete navrch pridať aj syr pre extra chuť.

2. Tekvicová polievka – rýchla polievka do sychravých dní

Áno, tekvica je perfektnou zeleninou na prípravu chutnej krémovej polievky, ktorú sme spomínali v úvode. A ako na ňu? Receptov je mnoho, skúsiť môžete napríklad tento. Vo väčšom hrnci orestujeme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a následne i nakrájanú tekvicu hokkaido.

Potom ju zalejeme vývarom. Ten by mal siahať aspoň 2 cm nad tekvicu. Polievku osolíme, okoreníme a prípadne pridáme i čili či bylinky. Keď zelenina zmäkne, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Pridáme 150 ml smotany na varenie a necháme na miernom ohni zovrieť. Pred podávaním môžeme ozdobiť tekvicovým olejom a semienkami. Táto krémová tekvicová polievka vás svojou chuťou dostane!

3. Tekvicový chlieb

  • 400 g hladkej múky
  • 300 g nastrúhanej tekvice (napr. hokkaido)
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 250 ml teplej vody

Postup: Najprv si v mise zmiešame múku, sušené droždie, soľ a cukor. Potom pridáme nastrúhanú tekvicu a olivový olej. Postupne prilievame teplú vodu a miešame, až kým sa suroviny spoja do hladkého cesta. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a hnetieme ho asi 10 minút, kým nebude elastické a nelepivé.

Vrátime ho späť do misy, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem. Potom cesto vyklopíme, opäť krátko prehnetieme a vytvarujeme bochník. Položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Medzitým predhrejeme rúru na 220 °C. Pečieme približne 30 – 35 minút, kým chlieb nezíska zlatistú farbu a po zaklopaní na spodok neznie dutým zvukom. Po upečení ho necháme vychladnúť na mriežke.

Odporúčame: Cibuľový čaj proti nádche aj chrípke: Vyber si z týchto receptov

tekvicové recepty
Shutterstock

4. Tekvicové latte

Vedeli ste, že z tekvice si môžete pripraviť i lahodný nápoj, ktorý vás zahreje počas sychravých dní? Na jeho prípravu je však potrebné tekvicové pyré, ktoré si v pohodlí domova vyrobíte pomerne ľahko. Tekvicu prekrojíme, očistíme a dáme upiecť do rúry. Keď úplne zmäkne, dužinu vydlabeme a v mixéri poriadne rozmixujeme na jednotnú zmes. A ako pripraviť tekvicové latte?

V menšom hrnci zmiešame 2 hrnčeky mlieka, 2 až 3 lyžice medu, 4 lyžice tekvicového pyré a škoricu, zázvor, muškátový oriešok, mleté klinčeky a nové korenie. Z každej koreniny pridajte len trošku, približne na hrot malej lyžičky. Zmes ohrejeme, ale dávame pozor, aby nevrela. Na prípravu tekvicového latte následne už len zmiešame v šálke silnejšiu uvarenú kávu a tekvicovú zmes v pomere 1:2 alebo 1:3 podľa chuti. Na vrch môžeme pridať šľahačku.

5. Sladký tekvicový koláč – dokonalý tekvicový koláčik s orechmi

Ak už máte navarené, ale stále na vás smutne pozerá tekvica, ktorú je na čase skonzumovať, využite ju pri príprave múčnika. Budete naň potrebovať spomínané tekvicové pyré. Dve vajíčka, 100 ml oleja a 100 ml medu vyšľaháme. Do zmesi pridáme 250 ml mlieka a 200 g tekvicového pyré zmiešaného s lyžičkou škorice a dvomi banánmi.

Keď má zmes jednotnú konzistenciu, prisypeme 300 g hladkej múky, prášok do pečiva a za dve hrste obľúbených orieškov alebo sušeného ovocia. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút.

6. Tekvicové rizoto

Opäť sa vraciame k slanému pokrmu, ktorý si hravo môžete pripraviť na obed či večeru. A rozhodne vám to nezaberie veľa času. Reč je o tekvicovom rizote, na ktoré budete do tretice potrebovať spomínané tekvicové pyré.

Pripravte si 300 g obľúbenej ryže, 500 g pyré z tekvice, 1 l vývaru, 200 g nastrúhanej mrkvy, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, soľ, olej a podľa chuti koreniny a bylinky. Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažíme na oleji, pridáme ryžu a po chvíľke ju zalejeme vývarom.

Následne pridáme aj tekvicové pyré a za občasného miešania varíme. Ryža nám musí zmäknúť. Ak je to potrebné, môžeme pridať trochu vody. Keď je ryža takmer hotová, pridáme aj nastrúhanú mrkvu, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ a koreniny. Pri podávaní môžeme rizoto dozdobiť nastrúhaným syrom. Vyskúšať môžete aj tekvicové rizoto s krevetami.

Odporúčame: Vieme, ako na dokonalý domáci cheesecake – drž sa týchto overených rád!

tekvicový šalát
Depositphotos

7. Teplý tekvicový šalát s pečenou tekvicou

  • 1 menšia tekvica hokkaido
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • 100 g feta syra
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 hrsť rukoly

Postup: Najprv si predhrejeme rúru na 200 °C. Tekvicu umyjeme, odstránime semienka a nakrájame ju na kocky. V mise ju zmiešame s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a sušeným tymianom. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 – 25 minút, kým je tekvica mäkká a zlatistá. Medzitým si na suchej panvici krátko opražíme vlašské orechy.

V miske zmiešame balzamikový ocot s medom. Keď je tekvica upečená, necháme ju mierne vychladnúť, potom ju zmiešame s rukolou, rozdrobenou fetou, opraženými orechmi a polejeme balzamikovým dresingom. Podávame teplé.

8. Zapekaná tekvica

  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g strúhaného syra (napr. eidam alebo parmezán)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 50 g masla na vymastenie zapekacej misy

Postup na tekvicové jedlo: Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C. Tekvicu umyjeme, rozkrojíme a odstránime semienka, potom ju nakrájame na plátky alebo kocky. Zapekaciu misu vymastíme maslom a rozložíme do nej tekvicu. V miske zmiešame smotanu, pretlačený cesnak, tymian, soľ a čierne korenie.

Touto zmesou polejeme tekvicu a rovnomerne ju rozotrieme. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a pečieme približne 30 – 35 minút, kým je tekvica mäkká a syr na vrchu zlatisto hnedý. Zapečená tekvica hokkaido sa podáva teplá ako príloha alebo hlavné jedlá.

Ďalšie tekvicové recepty:

Článok aktualizovaný 18.9.2024

Aktualizovaný článok: 18.09.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.10.2019 06:54

Rady pripravujeme všetky, až na latté, ktoré sme ešte neskúšali.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

15.10.2019 11:33

Tekvicu môžem, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, mňam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

15.10.2019 12:53

Najviac nám z tekvice chutí krémová polievka

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

28.10.2019 15:42

konečne som ochutnala hokaido, upiekla som ho na cesnaku a oliv. oleji...dobrota chuilo to ako sladké zemiaky.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.