Ovplyvňuje mrazenie hríbov ich kvalitu? Ako ich uskladniť správne ?

Hríbová sezóna je už, takpovediac, za dverami (resp. už je dávno tu) a veru, že bolo na čase. Niet nad prechádzku v lese a zbieranie hríbikov do praženice, ktorú si dáte na raňajky ako zaslúženú odmenu za ranné vstávanie. Či už huby obľubujete na tanieri v roli hlavného chodu alebo ich máte radi skôr ako prílohu, určite vás bude zaujímať i to, ako ich zbytok, ktorý nespotrebujete do raňajok, uskladniť čo najlepším spôsobom. Nás zaujímalo, či je mrazenie hríbov zdravé a ako naň správnym spôsobom.

Benefity húb

Vedeli ste, že hríby sú nesmierne zdravé a určite sa ich oplatí zaradiť do svojho jedálnička, hoci aj na pravidelnej báze? Najznámejšie sú pre svoje vysoké hodnoty bielkovín a vlákniny a pre mnohých niektoré druhy húb dokonca znamenajú náhradu mäsa. V závislosti od konkrétneho druhu, huby obsahujú i dostatočné množstvo vitamínov B a D a silného antioxidantu menom selénium, ktorý nás chráni napríklad pred nebezpečným oxidačným stresom.

Huby sú mimoriadne obľúbené aj pre to, že majú nulový cholesterol, neobsahujú žiaden tuk a na druhej strane obsahujú malé množstvo sacharidov. Vďaka obsiahnutému vitamínu D sú skvelé aj pre vegetariánov či vegánov.

V hubách sa nachádzajú aj minerály, ako je draslík, vápnik, železo či horčík. Potešujúce je, že je v nich obsiahnutá aj vláknina, ktorá podporuje trávenie a rovnako aj vyprázdňovanie. Vláknina tak pôsobí aj ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva. 

Vyskúšaj recept: Recept na hubovú paštétu: Staň sa vďaka nej kráľovnou večierkov!

ako správne mraziť hríby

Zdroj: Shutterstock®

Zmení textúru i nutričné hodnoty

Aby sme mohli z húb čerpať čo najviac zdravotných benefitov i vtedy, keď už nie sú vyslovene čerstvé, musíme poznať spôsob, ako ich vhodne skladovať, aby sme v nich uchovali tie najdôležitejšie živiny. Mnohí z nás prebytočné hríby skladujú v mrazničke. Ide ale o efektívny spôsob ich skladovania? Odborníci sa zhodujú na tom, že mrazenie hríbov určite negatívne ovplyvňuje ich kvalitu. 

Zatiaľ, čo mrazenie hríbov neovplyvňuje ich kalorické hodnoty ani obsah minerálov či vlákniny, môže výrazne znížiť ich obsah vo vode rozpustných vitamínov, menovite kyseliny listovej, riboflavínu a niacínu. Ak hríby zamrazíte v takom stave, ako ich čerstvé nájdete, po rozmrazení z nich pravdepodobne budú hríbiky s inou textúrou, a to pre veľký obsah vody.

blanšírované huby

Zdroj: Shutterstock®

Správne skladovanie hríbov

Ak zohľadníme všetky tieto informácie, s mrazením hríbov to vyzerá skôr biedne. Hádzať flintu do žita však rozhodne nemusíme. Existuje totiž spôsob tepelnej úpravy hríbov predtým, než ich zamrazíme. Vďaka nemu uchováme v hríboch väčšinu ich blahodarných živín a ako tak zachováme aj ich chutnú štruktúru vhodnú do väčšiny druhov pokrmov. 

Hovoríme o blanšírovaní, pričom čas potrebný na blanšírovanie hríbov závisí od ich veľkosti. Preto je dobré blanšírovať len jeden druh húb spolu alebo hríby narezať na rovnako veľké kúsky. Hríby blanšírujeme v približne jednom litri vriacej vody zmiešanom s lyžičkou citrónovej šťavy, čo pôsobí ako prevencia pred ich zhnednutím. Blanšírovanie trvá 3 až 5 minút podľa veľkosti hríbov. Po vytiahnutí z vriacej vody ich dajte rovno do misky s ľadovou vodou. Hríby sceďte a skladujte v plastových vreckách vhodných do mrazničky po dobu 9 až 12 mesiacov. Hríby následne podľa potreby rozmrazte alebo pridajte v mrazenom stave priamo do jedál.

Inšpiruj sa: Pilates pre začiatočníkov: Pomôže ti zbaviť sa bolesti a pretiahnuť telo!

Naposledy aktualizovaný článok: 5.9.2022

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.05.2020 06:43

Citrónovú šťavu som ešte neskúšala pridať, ďakujem za tip!

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.05.2020 19:32

zvyknem mraziť hríby ... no nikdy som s nimi pred tým nič nerobila

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

19.05.2020 21:09

O blanšírovaní s citrónovou šťavou som nevedela

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.05.2020 21:26

dobré rady ,ak budú hríby určite vyskúšam.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

19.05.2020 22:14

Hríby mrazím pravidelne,zatiaľ som blanšírovala len zeleninu.Odteraz budem aj hríby.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.05.2020 22:35

No my zvykneme huby aj mraziť, alebo ich usušené skladujeme v sklíčku alebo v plastovej fľaši. O tomto spôsobe som ešte ale nepočula, takže určite vyskúšame :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.05.2020 08:04

Najviac huby sušime, občas ich ovarím a šup do mrazničky...o citónovej šťave som nepočula.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.05.2020 09:25

nie som milovníkom hríbov, ale kvôli manželovi kupujem na trhu od hubárov cez sezónu čerstvé, alebo potom sušené

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.