Hríbová sezóna je už, takpovediac, za dverami (resp. už je dávno tu) a veru, že bolo na čase. Niet nad prechádzku v lese a zbieranie hríbikov do praženice, ktorú si dáte na raňajky ako zaslúženú odmenu za ranné vstávanie. Či už huby obľubujete na tanieri v roli hlavného chodu alebo ich máte radi skôr ako prílohu, určite vás bude zaujímať i to, ako ich zbytok, ktorý nespotrebujete do raňajok, uskladniť čo najlepším spôsobom. Nás zaujímalo, či je mrazenie hríbov zdravé a ako naň správnym spôsobom.
Benefity húb
Vedeli ste, že hríby sú nesmierne zdravé a určite sa ich oplatí zaradiť do svojho jedálnička, hoci aj na pravidelnej báze? Najznámejšie sú pre svoje vysoké hodnoty bielkovín a vlákniny a pre mnohých niektoré druhy húb dokonca znamenajú náhradu mäsa. V závislosti od konkrétneho druhu, huby obsahujú i dostatočné množstvo vitamínov B a D a silného antioxidantu menom selénium, ktorý nás chráni napríklad pred nebezpečným oxidačným stresom.
Huby sú mimoriadne obľúbené aj pre to, že majú nulový cholesterol, neobsahujú žiaden tuk a na druhej strane obsahujú malé množstvo sacharidov. Vďaka obsiahnutému vitamínu D sú skvelé aj pre vegetariánov či vegánov.
V hubách sa nachádzajú aj minerály, ako je draslík, vápnik, železo či horčík. Potešujúce je, že je v nich obsiahnutá aj vláknina, ktorá podporuje trávenie a rovnako aj vyprázdňovanie. Vláknina tak pôsobí aj ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva.
Vyskúšaj recept: Recept na hubovú paštétu: Staň sa vďaka nej kráľovnou večierkov!
Zmení textúru i nutričné hodnoty
Aby sme mohli z húb čerpať čo najviac zdravotných benefitov i vtedy, keď už nie sú vyslovene čerstvé, musíme poznať spôsob, ako ich vhodne skladovať, aby sme v nich uchovali tie najdôležitejšie živiny. Mnohí z nás prebytočné hríby skladujú v mrazničke. Ide ale o efektívny spôsob ich skladovania? Odborníci sa zhodujú na tom, že mrazenie hríbov určite negatívne ovplyvňuje ich kvalitu.
Zatiaľ, čo mrazenie hríbov neovplyvňuje ich kalorické hodnoty ani obsah minerálov či vlákniny, môže výrazne znížiť ich obsah vo vode rozpustných vitamínov, menovite kyseliny listovej, riboflavínu a niacínu. Ak hríby zamrazíte v takom stave, ako ich čerstvé nájdete, po rozmrazení z nich pravdepodobne budú hríbiky s inou textúrou, a to pre veľký obsah vody.
Správne skladovanie hríbov
Ak zohľadníme všetky tieto informácie, s mrazením hríbov to vyzerá skôr biedne. Hádzať flintu do žita však rozhodne nemusíme. Existuje totiž spôsob tepelnej úpravy hríbov predtým, než ich zamrazíme. Vďaka nemu uchováme v hríboch väčšinu ich blahodarných živín a ako tak zachováme aj ich chutnú štruktúru vhodnú do väčšiny druhov pokrmov.
Hovoríme o blanšírovaní, pričom čas potrebný na blanšírovanie hríbov závisí od ich veľkosti. Preto je dobré blanšírovať len jeden druh húb spolu alebo hríby narezať na rovnako veľké kúsky. Hríby blanšírujeme v približne jednom litri vriacej vody zmiešanom s lyžičkou citrónovej šťavy, čo pôsobí ako prevencia pred ich zhnednutím. Blanšírovanie trvá 3 až 5 minút podľa veľkosti hríbov. Po vytiahnutí z vriacej vody ich dajte rovno do misky s ľadovou vodou. Hríby sceďte a skladujte v plastových vreckách vhodných do mrazničky po dobu 9 až 12 mesiacov. Hríby následne podľa potreby rozmrazte alebo pridajte v mrazenom stave priamo do jedál.
Inšpiruj sa: Pilates pre začiatočníkov: Pomôže ti zbaviť sa bolesti a pretiahnuť telo!
Naposledy aktualizovaný článok: 5.9.2022