Príroda nám poskytuje množstvo rozličných druhov ovocia, zeleniny, byliniek či húb, pričom všetky tieto jej dary predstavujú pre ľudský organizmus nekonečný zdroj živín a iných, telu prospešných látok.
Svoje miesto v našom jedálničku by však mali mať aj oriešky, pretože sa v nich skrýva veľa zdravých tukov, vitamínov i minerálov.
Píniové orechy nepatria v našich končinách medzi najznámejšie, no oplatí sa ich vyskúšať. Telu pritom postačí už zopár gramov dvakrát týždenne. Zistite, prečo sú píniové oriešky také úžasné!
Kde majú pôvod?
Píniové orechy sú plodmi, respektíve semenami borovice píniovej. Tá je často nazývaná aj ako pínia a dorastá do výšky až 30 metrov. Tento neopadavý ihličnatý strom rastie prevažne v Afrike, Južnej Amerike a v stredomorskej oblasti Európy. Borovica píniová má rada skôr teplo, sucho i kyprú pôdu, mráz jej škodí. Stopy po tomto strome sú veľmi staré a pochádzajú napríklad i z Talianka. Na území sopkou zničených Pompejí totiž boli pri vykopávkach objavené semená stromu, čiže píniové oriešky.
Borovica píniová je charakteristická svojím netypickým vzhľadom. Na pohľad totiž vyzerá ako roztvorený dáždnik. Strom má holý a vysoký, veľakrát pokrivený kmeň. Koruna je rozkonárená a nachádza sa až na samom vrchu kmeňa. Tieto borovice majú veľké a hrubé šišky, dorastajúce do dĺžky až 15 centimetrov. Vývin šišky a jej otvorenie môže trvať viac ako tri roky. Zo získaných orieškov sa pripravuje napríklad píniový olej. Pínia sa tiež využíva ako okrasný strom, no z jej dreva sa vyrába i nábytok.
Pozri aj: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?
Toto sú ich skvelé účinky
Píniové oriešky sú v prvom rade zdrojom kvalitných proteínov, cennej vlákniny i omega 3 a 6 mastných kyselín. Majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú viac ako 60% zdravých tukov. Telu doplnia vitamín A, C, E, aj K, a tiež cholín, kyselinu listovú i pantoténovú. Rovnako sú zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov. Píniové oriešky sú známe najmä vysokým obsahom horčíka a železa, no skrýva sa v nich aj vápnik, zinok, draslík, fosfor, mangán či selén. Obsah sodíka je nízky. Semená pínie výrazne podporujú imunitný systém.
Blahodarný vplyv majú najmä na celú tráviacu sústavu. Píniové oriešky podporujú a zrýchľujú proces trávenia, zabezpečujú pravidelnú stolicu a napomáhajú čistiť tráviaci trakt. Taktiež sú účinné pri znižovaní vysokého cholesterolu a pri normalizovaní hladiny cukru v krvi. Pomáhajú prečisťovať cievy od nadbytočného tuku a pôsobia preventívne proti nebezpečným kardiovaskulárnym ochoreniam. Píniové oriešky v neposlednom rade predstavujú pre telo skvelý zdroj energie. Dokonca pôsobia upokojujúco na nervový systém a odstraňujú stres.
Ako ich konzumovať?
Píniové oriešky nie sú ako arašidy, ktoré si solené nasypeme pri pozeraní filmu do misky. Konzumujú sa iba v obmedzených množstvách, čo však telu úplne stačí. Stogramová porcia týchto semien obsahuje viac ako 650 kalórií, pričom sa v tomto množstve nachádzajú všetky dôležité látky, ktoré sme spomínali vyššie. Nemusíte sa však báť, pretože takú veľkú porciu by človek nemal skonzumovať ani za celý týždeň. Odporúča sa dopriať si 10 až 20 gramov orieškov 2 či 3 razy týždenne.
Píniové orechy by mali mať smotanovobielu farbu a maslovú chuť. Vhodné je ich konzumovať čerstvé. Vtedy sú totiž najvýživnejšie a majú najvyšší obsah všetkých minerálov i vitamínov. Pri dlhšom skladovaní však zvyknú zhorknúť, čiže sa časom mení aj ich chuť. Semená pínie sú vhodné pri chudnutí. Okrem toho, že podporujú trávenie, obmedzujú tiež chuť k jedlu. Tieto oriešky sa dajú použiť do šalátov, sušienok, pesta, pri príprave mäsa či smoothie nápojov. Päťdesiat gramov píniových orechov zoženiete na internete pokojne už od 2 eur.
Odporúčame: Bylinkový kúpeľ: Aké sú jeho účinky? Kvôli tomuto ho musíš vyskúšať!