Potraviny s takmer nulovým obsahom kalórií, no s množstvom živín - 1. časť

Nesprávne stravovacie návyky sa podpisujú nielen na našej hmotnosti, ale aj na celkovom zdravotnom stave. Je to daň za uponáhľanú dobu. V návale pracovných povinností často nestíhame na jedlo ani myslieť a na utíšenie hladu zhltneme, čo nám príde pod ruku.

 

Tento zlozvyk by sme ale mali bezpodmienečne zmeniť. Pri stravovaní sa treba zamerať na potraviny, ktoré obsahujú čo najviac dôležitých živín a zároveň majú čo najmenej kalórií. Že neviete, ktoré to sú? Pokračujte v čítaní.

 

1. Jablko

 

Naše najobľúbenejšie a najrozšírenejšie ovocie má len 50 kalórií na 100 gramov a zároveň veľmi veľa vitamínov a minerálov. Okrem toho obsahuje aj pektín, ktorý síce patrí medzi sacharidy, ale má na organizmus veľa pozitívnych účinkov.

 

Upravuje črevnú mikroflóru, napomáha správnemu tráveniu, likviduje toxíny a pomáha liečiť ekzémy a alergie. Chráni tiež pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

 

Odporúčame tiež: 5 zdravých nízkokalorických šalátov, ktoré si obľúbite

potraviny s nízkym obsahom kalórií

Zdroj: Shutterstock®

2. Pomaranč

 

Ešte o niečo menej kalórií než jablko má pomaranč – len 47. Okrem osvieženia a zahnania chuti na sladké vám poskytne aj veľkú dávku vitamínu C, vďaka ktorému účinne bojujete proti chrípke a iným ochoreniam.

 

Okrem toho vás pomôže ochrániť pred starnutím, cholesterolom, kŕčovými žilami alebo rakovinou.

 

 

3. Červený melón

 

V lete niet lepšieho osvieženia, než zahryznúť sa do kúska červeného melónu. 100 gramov obsahuje len 30 kalórií, takže si ho môžete dopriať tak často, koľko chcete.

 

Melón obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a zároveň vďaka vode pomôže pri snahe schudnúť.

 

Odporúčame tiež: 10 nápojov, ktoré vás nakopnú a zdvihnú vám náladu na celý deň!

diétne stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

4. Uhorka

 

Uhorka patrí medzi zeleninu s najnižším počtom kalórií – v jej 100 gramoch ich nájdete len 16. Niet sa čomu čudovať, pretože ju tvorí až 90 percent vody.

 

Vďaka vitamínom A, B a C posilníte imunitu, uhorkou ale zlepšíte aj kvalitu pleti a pomôžete vašim obličkám. A ako bonus si z nej môžete urobiť aj skvelú pleťovú masku.

 

 

5. Kapusta

 

Kapusta patrí medzi najzdravšiu zeleninu. 100 gramov obsahuje len 25 kalórií, zato aj obrovské množstvo vitamínu C. Dokáže zastaviť rast rakovinových buniek, lieči žalúdočné vredy, likviduje baktérie a vírusy a je skvelá pri detoxikácii organizmu.

 

Konzumovať ju môžete v surovom stave alebo kvasenú, ktorá patrí k najzdravším potravinám vôbec.

 

Odporúčame tiež: Nedostatok vitamínu C? Dávajte si pozor!

nízkokalorická zelenina

Zdroj: Shutterstock®

6. Mrkva

 

Rady občas len tak chrumkáte mrkvu? Robíte dobre! 100 gramov obsahuje len 41 kalórií, takže z nej zaručene nepriberiete. Naopak, vďaka vitamínu A a betakaroténu pomôžete vášmu zraku a pokožke.

 

Ak však chcete betakarotén využiť naozaj naplno, chvíľočku mrkvu poduste alebo aspoň pokvapkajte trochou kvalitného oleja. Len vtedy telo príjme v tuku rozpustný betakarotén v plnom rozsahu.

 

 

7. Kel

 

V 100 gramoch kelu nájdeme len 49 kalórií, zato veľa vitamínov, minerálov a vlákniny. Ak vás trápia žalúdočné a kožné problémy alebo nízka imunita, vyskúšajte práve túto zeleninu.

 

Pri tepelnej úprave ho však nevarte príliš dlho, aby nestratil väčšinu z cenného obsahu vitamínov.

 

Odporúčame tiež: Čo má spoločné ovocie a zelenina? Fakt, že by ste ich nemali nikdy

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

23.03.2017 15:54

všetko bežné potraviny a toľko prospešných látok pre naše telo..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.03.2017 17:34

až na pomaranč všetko ovocie a zelenina, ktoré si môžeme sami dopestovať, aj v bio kvalite

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

23.03.2017 17:47

všetko chutné plodiny, ktoré máme radi a používame ich

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

23.03.2017 20:07

Ďakujem, dobre je si to občas pripomenúť a za myslieť sa nad svojím jedálničkom :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

24.03.2017 20:25

Všetko zdravé a k tomu aj na mojom jedalníčku.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.