Orechové nátierky sa považujú za najzdravšie potraviny vôbec.
Medzi najchutnejšie určite patrí arašidové alebo mandľové maslo. Arašidová pochúťka je nám známa z amerických filmov alebo z našich obchodov so zdravou výživou.
Donedávna hrala táto orechová nátierka u nás prím, no čím ďalej tým viac sa do popredia tlačí zdravšia alternatíva, a to mandľové maslo.
Je to však pravda?
Je naozaj mandľové maslo zdravšie ako arašidové?
Z hľadiska výživových hodnôt môžeme povedať, že arašidové a mandľové maslo je jedno a to isté. Keby sme to mali rozobrať na drobné, veľa ľudí si myslí, že arašidy sú orechy. Avšak nie je to celkom tak. Arašidy patria medzi strukoviny. Z hľadiska živín sú možno podobné, avšak predsa len, arašidové maslo má menej tukov a menej kalórií ako mandľové.
Pozri tiež: Úbytok svalovej hmoty po 30tke: Ako mu predísť a aké sú príčiny?
Arašidové vs. mandľové maslo
Ak by sme mali tieto dve maslá porovnať, dalo by sa povedať, že pre zdravý životný štýl a chudnutie je lepšie arašidové maslo. Tuky v oboch nátierkach sú zdravé, obsahujú totiž mono a polynasýtené mastné kyseliny, zdravé proteíny a minerály. Arašidové maslo vykazuje vo všetkých smeroch o trochu lepšie hodnoty. Menej tuku, viac proteínov a minerálov.
V zdravej strave nejde vždy o to, aby ste porovnávali zdanlivo rovnaké produkty a vyberali tie, ktoré majú lepšie hodnoty. Treba sa stravovať tak, aby bolo jedlo pestré a neprestalo vás po pár týždňoch baviť. Preto odporúčame jesť rovnako mandľové ako aj arašidové maslo. Je však dobré zapamätať si, že nie všetko, čo je drahšie je aj lepšie.
Pozri tiež: Nahraď sladené nápoje čistou vodou a sleduj, aké zázraky sa stanú s tvojím telom