Quinoa sa stáva stabilnou súčasťou gastronómie po celom svete. Má veľa výhod. Je bezlepková, zdravá a plná hodnotných živín, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie. Quinou jedia najmä ľudia, ktorí chcú schudnúť alebo jednoducho žiť zdravšie, a preto si ju pridávajú do šalátov, alebo ju servírujú ako prílohu k mäsu. A čo červená quinoa? Už z názvu možno predpokladať, že pôjde o niečo podobné len v červenom šate. Prečo by ste ju mali konzumovať?
Farba na tanieri
Červená quinoa pochádza, taktiež ako klasická quinoa, z Južnej Ameriky. Už tisíce rokov dozadu starí Inkovia verili, že im táto červená bylina prinesie silu v prebiehajúcich bojoch. A mali pravdu. Červená quinoa je zdroj bohatý na vlákninu (má jej 2-krát viac ako klasická quinoa), bielkoviny a dôležité minerály, a to najmä mangán, fosfor, meď a horčík. V konečnom dôsledku vám červená quinoa prinesie na tanier viac farby.
Zaujme ťa: Chceš vedieť, ako v práci excelovať? Skús recepty na produktivitu
Zabijak voľných radikálov
Čím sa môže červená quinoa pochváliť najviac, je množstvo antioxidantov, ktoré obsahuje. Zo všetkých druhov a farieb quinoy ich tá červená obsahuje najviac, a tak vďaka nej vaše telo dokáže bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť až smrteľné ochorenia. Vysoký výskyt flavonoidov a polyfenolov v červenej quinoe pôsobí na organizmus protizápalovo a antirakovinovo. Keďže je červená quinoa celozrnná bylina, profituje z nej aj vaše srdce, ktoré sa môže v budúcnosti vyhnúť ochoreniam. Tento druh quinoy je vhodný aj pre celiatikov a ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo.
Ako ju pripraviť?
Vo všeobecnosti sa červená quinoa pripravuje tak ako quinoa klasická, alebo ako ryža vo vriacej vode v pomere 2:1. Ako ju ale zaradiť do jedálnička? Je to veľmi jednoduché. Na raňajky si ju môžete pripraviť namiesto ovsených vločiek v mlieku a ochutiť ju napríklad kakaom či škoricou, na obed vám poslúži ako príloha k mäsu alebo ako hlavné jedlo, ak k nej pridáte napríklad grilovanú zeleninu. Quinou môžete jednoducho prihodiť aj do zeleninového šalátu… Červenú quinou pred varením nezabudnite poriadne opláchnuť.
Vyskúšaj: Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená pecka