V dnešnej dobe nájdete v obchodoch so zdravou výživou desiatky rôznych prírodných sladidiel, ktorými môžete spestriť váš jedálniček. Jedným z nich je aj kokosový cukor, ktorý sa vyrába z kvetov kokosovej palmy a okrem sacharózy obsahuje aj vitamíny a minerály. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate prečo sa kokosový cukor zaraďuje medzi zdravšie sladidlá a ako môže zlepšiť vaše zdravie.
Z čoho sa vyrába?
Kokosový cukor sa vyrába z miazgy nazbieraných kvetov kokosovej palmy. Tá rastie v tropických oblastiach a najčastejšie sa pestuje na pobrežiach a v okolí veľkých riek. Plodmi sú známe kokosy, ktorých môže vyrásť na jednej palme až 60 kusov. Pri výrobe kokosového cukru sa miazga karamelizuje a následne kryštalizuje, až kým vzniknú typické kryštáliky cukru.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Zdravšia alternatíva sladenia
Kokosový cukor obsahuje približne 75% sacharózy, pričom klasický cukor je tvorený len sacharózou. Okrem toho je však aj zdrojom mnohých výživných látok ako sú draslík, dusík, zinok, železo, vitamínov skupiny B, C a aminokyselín.
Z hľadiska zdravia by ním mali sladiť ľudia s oslabenou imunitou a vysokým krvným tlakom. Pomáha aj pri problémoch s tráviacou sústavou a má antibakteriálne účinky. Stále sa však zaraďuje medzi cukry, a preto v nadmernom množstve zaťažuje organizmus a spôsobuje priberanie.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Chuťou vás dostane
Z hľadiska farby sa najviac podobá na hnedý cukor, ale chuťou sa už výrazne líši. Má jemný nádych karamelu a na rozdiel od klasického cukru je tento chuťovo menej sladký. Používať ho môžete do kávy, čaju, koláčov alebo akýchkoľvek múčnikov, ktoré potrebujú osladiť.
Tip na záver: Pri výbere kokosového cukru si vždy dobre preštudujte etiketu. Uprednostňujte 100% čistý cukor z kokosových kvetov bez akýchkoľvek prísad.
Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole
www.shutterstock.com