Letné obdobie je plné sezónneho ovocia, ktoré si mnohí z nás radi pestujú samy doma.
A ako to býva zvykom, ovocie spracovávame a vytvárame si rôzne kompóty, sirupy, džemy atď.
Pochytila už aj vás táto zaváracia horúčka? Ak áno, tak vyskúšajte tieto neodolateľné recepty na tie najlepšie domáce džemy.
Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom
Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút
Prísady:
- 600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných)
- 600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných)
- 200 ml sektu
- 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker
Príprava:
- Na prípravu džemu marhule a nektárinky čiastočne rozmixujeme vo veľkom hrnci pomocou ponorného mixéra. Pridáme sekt a želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Sekt môžeme nahradiť grapefruitovým džúsom.
Odporúčame: Recept na Jahodový sirup s mätou. Pravé letné osvieženie!
Vrstvený broskyňovo-malinový džem
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút
Prísady:
Na broskyňový džem:
- 400 g broskýň (olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných)
- 100 ml 100 % pomarančového džúsu
- ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
Na malinový džem:
- 500 g očistených malín
- ½ Vanilkového struku „Bourbon“ Dr.Oetker
- ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
Príprava:
- Na prípravu broskyňového džemu vložíme broskyne do hrnca a pomocou ponorného mixéra čiastočne rozmixujeme. Pridáme džús a ½ balíčka želírovacieho cukru a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu, naplníme poháre do polovice džemom a necháme asi 15 minút tuhnúť.
- Na prípravu malinového džemu vložíme maliny do hrnca a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Pridáme dreň z vanilkového struku, ½ balíčka želírovacieho cukru a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a opatrne nalejeme na broskyňový džem. Poháre uzatvoríme viečkom, ale neotáčame!
TIP: Namiesto džúsu môžeme použiť čerstvú vylisovanú šťavu z 1 ½ pomaranča.
Odporúčame: Ponorte sa do červeného zamatu a okúste chuť dezertu Red Velvet
Zamatový džem z čučoriedok a ríbezlí
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút
Prísady:
- 500 g prepasírovaných čučoriedok (asi z 800 g čerstvých alebo zmrazených)
- 500 g prepasírovaných červených ríbezlí (asi z 900 g čerstvých alebo zmrazených)
- 1 balíček Želírovacieho cukru
- Extra 2 : 1 Dr.Oetker
Príprava:
- Na prípravu zamatového džemu vložíme do hrnca prepasírované čučoriedky, červené ríbezle, želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Džem možno zjemniť Vanilkovým strukom „Bourbon“ Dr.Oetker, ktorý pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškriabeme dužinu, ktorú pridáme k prepasírovanému ovociu.
Odporúčame: Naštartujte svoj deň s ovsenými kašami Goji, Açaí a Rakytník