Ak by ste radi pripravili chutný recept zo špargle, ale stále ste nenabrali odvahu, ponúkame vám jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Grilovaná špargľa obalená slaninkou - čerstvá špargľa a kvalitná slaninka, dokážu aj z obyčajného jedla urobiť špecialitu, ktorá sa stane vašim pravidelným obedom.
Zdravotné benefity špargle
Špargľa je jednou z najzdravších zelenín, ktorá má množstvo zdravotných benefitov. Tu je niekoľko z nich:
Bohatá na živiny: Špargľa je skvelým zdrojom vitamínov A, C, E a K, ako aj minerálov ako je železo, draslík a folát. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí, imunitného systému a celkovú pohodu.
Antioxidanty: Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú oxidatívny stres v tele. Tým prispieva k prevencii chronických ochorení.
Podpora trávenia: Špargľa je bohatá na vlákninu, čo je dôležité pre zdravé trávenie a pomáha regulovať črevnú flóru. Vláknina napomáha aj pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.
Diuretické vlastnosti: Obsahuje aminokyselinu asparagín, ktorá má diuretické účinky. To znamená, že pomáha telu zbavovať sa prebytočnej vody, čo môže byť užitočné pri znižovaní opuchov a zadržiavania vody.
Podpora zdravia srdca: Konzumácia špargle môže prispieť k zdravému kardiovaskulárnemu systému, pretože obsahuje látky, ktoré môžu znižovať krvný tlak a zlepšovať obeh.
Podpora tehotenstva: Vďaka vysokému obsahu folátu je špargľa dobrým doplnkom stravy pre tehotné ženy, keďže folát je kľúčový pre správny vývoj plodu a prevenciu vrodených chýb.
Zvýšenie energie: Špargľa obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre metabolizmus a produkciu energie, čo môže pomôcť udržiavať vysokú úroveň energie počas dňa.
Začlenenie špargle do vašej stravy môže prispieť k celkovému zdravému životnému štýlu. Môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby, od grilovania po dusenie alebo do šalátov. Je to chutné a výživné jedlo, ktoré stojí za to vyskúšať!
Čerstvá špargľa a špargľové jedlá
Čerstvá špargľa je lahôdkou, ktorá sa objavuje na jar a je obľúbená pre svoju jemnú chuť a výživové vlastnosti. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo z nej robí výborný príspevok k zdravej strave - chuť špargle si zamilujete!
Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť špargľu - pečená špargľa obalená slaninkou, pečená zelená špargľa či zapekaná špargľa. Tu sú niektoré najlepšie recepty a obľúbené špargľové jedlá:
Grilovaná zelená špargľa: Jednoducho ju potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte, a potom ju grilujte, kým nezmäkne a nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Skvelá ako príloha k mäsu alebo rybám.
Špargľová polievka: Uvarte špargľu spolu s cibuľou, zemiakmi a zeleninovým vývarom. Po uvarení ju rozmixujte na jemnú polievku a dochuťte smotanou a korením.
Špargľový šalát: Čerstvú špargľu blanšírujte a potom ju nakrájajte. Zmiešajte ju s cherry paradajkami, mozzarellou a bazalkou, pričom všetko pokvapkáte olivovým olejom a balzamikovým octom.
Cestoviny so špargľou: Pripravte cestoviny a na poslednú chvíľu pridajte blanšírovanú špargľu. Dochutíte olivovým olejom, parmezánom a cesnakom, aby ste vytvorili chutný a rýchly obed.
Quiche so špargľou: Pripravte slaný koláč s vajíčkami, smotanou a špargľou, ktorý môžete doplniť o slaninu alebo syry podľa chuti.
Špargľa je veľmi univerzálna a dá sa použiť v rôznych receptoch, od jednoduchých po zložitejšie jedlá. Je ideálna na jar a leto, keď je najčerstvejšia a najchutnejšia, a určite stojí za to si ju dopriať!
Grilovaná špargľa so slaninou - ingrediencie:
- 1 balenie Bacon Mecom
- 250 g špargle
- 250 g zemiakov
- 100 g cherry paradajok
- soľ
- bylinky
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Odporúčame prečítať: Recept: Syrovo-šunkové guľky
Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky
Zelená špargľa obalená slaninkou - príprava zelenej špargle:
Najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré rozkrojíme na polovice, polejeme sezamovým olejom, dochutíme bylinkami, soľou a dáme na 20 minút opiecť. Špargľu ošúpeme, odrežeme konce a vložíme na 5 minút do vriacej vody.
Potom ju obalíme v plátkoch slaniny a dáme na gril na 10 minút. Pred dopečením k nej pridáme nakrájané cherry rajčiny. Podávame s cesnakovým dresingom (zmiešame biely jogurt, citrónovú šťavu soľ a cesnak) alebo s obľúbenou omáčkou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Cibuľový koláč so šunkou
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová
Aktualizované na 12.08.2024
Aktualizovaný článok: 12.08.2024