Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou

Grilovaná špargľa

Ak by ste radi pripravili chutný recept zo špargle, ale stále ste nenabrali odvahu, ponúkame vám jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Grilovaná špargľa obalená slaninkou - čerstvá špargľa a kvalitná slaninka, dokážu aj z obyčajného jedla urobiť špecialitu, ktorá sa stane vašim pravidelným obedom. 

Zdravotné benefity špargle

Špargľa je jednou z najzdravších zelenín, ktorá má množstvo zdravotných benefitov. Tu je niekoľko z nich:

  1. Bohatá na živiny: Špargľa je skvelým zdrojom vitamínov A, C, E a K, ako aj minerálov ako je železo, draslík a folát. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí, imunitného systému a celkovú pohodu.

  2. Antioxidanty: Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú oxidatívny stres v tele. Tým prispieva k prevencii chronických ochorení.

  3. Podpora trávenia: Špargľa je bohatá na vlákninu, čo je dôležité pre zdravé trávenie a pomáha regulovať črevnú flóru. Vláknina napomáha aj pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

  4. Diuretické vlastnosti: Obsahuje aminokyselinu asparagín, ktorá má diuretické účinky. To znamená, že pomáha telu zbavovať sa prebytočnej vody, čo môže byť užitočné pri znižovaní opuchov a zadržiavania vody.

  5. Podpora zdravia srdca: Konzumácia špargle môže prispieť k zdravému kardiovaskulárnemu systému, pretože obsahuje látky, ktoré môžu znižovať krvný tlak a zlepšovať obeh.

  6. Podpora tehotenstva: Vďaka vysokému obsahu folátu je špargľa dobrým doplnkom stravy pre tehotné ženy, keďže folát je kľúčový pre správny vývoj plodu a prevenciu vrodených chýb.

  7. Zvýšenie energie: Špargľa obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre metabolizmus a produkciu energie, čo môže pomôcť udržiavať vysokú úroveň energie počas dňa.

Začlenenie špargle do vašej stravy môže prispieť k celkovému zdravému životnému štýlu. Môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby, od grilovania po dusenie alebo do šalátov. Je to chutné a výživné jedlo, ktoré stojí za to vyskúšať!

Čerstvá špargľa a špargľové jedlá

Čerstvá špargľa je lahôdkou, ktorá sa objavuje na jar a je obľúbená pre svoju jemnú chuť a výživové vlastnosti. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo z nej robí výborný príspevok k zdravej strave - chuť špargle si zamilujete!

Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť špargľu - pečená špargľa obalená slaninkou, pečená zelená špargľa či zapekaná špargľa. Tu sú niektoré najlepšie recepty a obľúbené špargľové jedlá:

  1. Grilovaná zelená špargľa: Jednoducho ju potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte, a potom ju grilujte, kým nezmäkne a nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Skvelá ako príloha k mäsu alebo rybám.

  2. Špargľová polievka: Uvarte špargľu spolu s cibuľou, zemiakmi a zeleninovým vývarom. Po uvarení ju rozmixujte na jemnú polievku a dochuťte smotanou a korením.

  3. Špargľový šalát: Čerstvú špargľu blanšírujte a potom ju nakrájajte. Zmiešajte ju s cherry paradajkami, mozzarellou a bazalkou, pričom všetko pokvapkáte olivovým olejom a balzamikovým octom.

  4. Cestoviny so špargľou: Pripravte cestoviny a na poslednú chvíľu pridajte blanšírovanú špargľu. Dochutíte olivovým olejom, parmezánom a cesnakom, aby ste vytvorili chutný a rýchly obed.

  5. Quiche so špargľou: Pripravte slaný koláč s vajíčkami, smotanou a špargľou, ktorý môžete doplniť o slaninu alebo syry podľa chuti.

Špargľa je veľmi univerzálna a dá sa použiť v rôznych receptoch, od jednoduchých po zložitejšie jedlá. Je ideálna na jar a leto, keď je najčerstvejšia a najchutnejšia, a určite stojí za to si ju dopriať!

Grilovaná špargľa so slaninou - ingrediencie:

  • 1 balenie Bacon Mecom
  • 250 g špargle
  • 250 g zemiakov
  • 100 g cherry paradajok
  • soľ
  • bylinky
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Odporúčame prečítať: Recept: Syrovo-šunkové guľky

Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou
Lucia Hausknechtová

Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky

Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou
Lucia Hausknechtová

Zelená špargľa obalená slaninkou - príprava zelenej špargle:

Najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré rozkrojíme na polovice, polejeme sezamovým olejom, dochutíme bylinkami, soľou a dáme na 20 minút opiecť. Špargľu ošúpeme, odrežeme konce a vložíme na 5 minút do vriacej vody.

Potom ju obalíme v plátkoch slaniny a dáme na gril na 10 minút. Pred dopečením k nej pridáme nakrájané cherry rajčiny. Podávame s cesnakovým dresingom (zmiešame biely jogurt, citrónovú šťavu soľ a cesnak) alebo s obľúbenou omáčkou. 

Dobrú chuť! 

Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou
Lucia Hausknechtová

Odporúčame prečítať: Recept: Cibuľový koláč so šunkou

Recept: Grilovaná špargľa obalená slaninkou
Lucia Hausknechtová

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová

Aktualizované na 12.08.2024

Aktualizovaný článok: 12.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

28.05.2017 07:24

Ja som este sparglu nerobila,musím ju uz konecne vyskúšať,recept vyzerá výborne.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

28.05.2017 12:46

Špargľa s holandskou omáčkou je výborná a so slaninkou ešte lepšia.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

28.05.2017 16:03

Robila som minule prvýkrát polievku z bielej špargle ..A mala velikánsky úspech.. Idem vyskúšať tento váš recept .. už sa teším ..!!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

28.05.2017 17:43

Nikdy som nejedla špargľu, nemám predstavu ako chutí ..ale mám v pláne to napraviť:)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.05.2017 19:52

podobne robím zelené fazuľové strúčiky

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

29.05.2017 12:45

špargľu zbožňujem, užívam si jej momentálnu sezónu...robím ju na veľa spôsobov, je výborná a zdravá, určite každému odporúčam jej pravidelné využívanie v kuchyni

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.07.2017 22:57

zaujímavý receptík

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

24.07.2017 03:44

Niet väčšej dobroty.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

27.07.2023 21:58

Doma som špargľu ešte neveril rad vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.