Sezóna šťavnatých broskýň je v plnom prúde. Kto by ich nemiloval? Sú predsa sladké a plné vitamínov. Známe sú mnohé účinky broskýň. Vedeli ste napríklad, že majú protistresové vlastnosti alebo že podporujú udržiavanie dobrej hladiny cukru v krvi? Ak si ich nemôžete nazbierať vo vlastnej záhradke, môžete sa vybrať napríklad na samozber broskýň a priniesť si tak domov poriadne množstvo chutných plodov na zaváranie, vypekanie aj jedenie.
Lístkové cesto na broskyňové taštičky budete milovať!
A keď už budete mať doma lahodné broskyne a nebudete vedieť, čo s nimi ďalej, vyskúšať môžete i tieto chutné broskyňové taštičky z lístkového cesta, ktoré sú nenáročné na prípravu a hotové za pár chvíľ. Sú ideálnym pohostením pre návštevu, no dokonale sa hodia i k nedeľňajšej poobednej kávičke. Už ste na ne dostali chuť? Tak hor sa do pečenia, veď sú na stole raz-dva!
Odporúčame: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach
Bleskovo rýchly recept – ingrediencie:
- lístkové cesto
- 2 – 3 broskyne
- 2 – 3 lyžice kryštálového cukru
- práškový cukor
- vajíčko na potretie
- chia semienka
Pozri aj: Recept na bublaninu s ríbezľami – jednoduchá, vláčna a hlavne chutná!
Rýchle koláčiky – postup prípravy:
- Rozmrazené lístkové cesto si natenko rozvaľkáme, poprášime práškovým cukrom a nakrájame na kocky s veľkosťou približne 12 x 12 centimetrov. Okraje každého kúska cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Následne si pripravíme broskyňovú plnku. Ovocie nakrájame na drobné kúsky a tie do zmäknutia podusíme na panvici s kryštálovým cukrom a trochou vody.
- Do prostriedku každého kúska lístkového cesta dáme 1 až 2 lyžice ochladnutej broskyňovej plnky. Potom k sebe preložíme dva opačné konce cesta, aby nám vznikla taštička v tvare trojuholníka a jej okraje popritláčame vidličkou.
- Taštičky natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme chia semienkami. Na posyp však môžete použiť čokoľvek, čo nájdete doma (mak, ľanové semená a pod.), prípadne tento krok i vynechajte.
- Taštičky presunieme na papierom vystlaný plech a pečieme pri teplote 180 °C dozlatista, čo je okolo 15 minút. Po miernom vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť!
Aktualizované na 09.07.2024
Aktualizovaný článok: 09.07.2024