Máte chuť si na obed či večeru pripraviť niečo zdravé, ľahko stráviteľné a zároveň niečo, čo dokáže dostatočne zasýtiť na dlhšiu dobu a ešte to bude aj veľmi chutné? V tom prípade rozhodne odporúčame karfiolové karí s červenou šošovicou, ktoré prináša jedinečnú chuť a vôňu orientu. Nemusíte sa obávať, tento pokrm je skutočne jednoduchý na prípravu a hotový ho máte v podstate za pár chvíľ.
Toto jedlo je navyše veľmi výživné a plné dôležitých látok. Karfiol je nízkokalorický, zároveň bohatý na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C či mangán aj draslík. Červená šošovica je zase skvelým zdrojom bielkovín, vápnika či železa. Je ľahko stráviteľná a spravidla nespôsobuje zdravotné ťažkosti, napríklad nepríjemné nadúvanie, ako mnohé iné druhy strukovín. Karfiolové karí s červenou šošovicou je skrátka vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Ako si túto pochúťku pripraviť?
Odporúčame: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!
Budeme potrebovať:
- 1 PL kokosového oleja
- 1 menšiu cibuľu
- 1 malú čili papričku (voliteľné)
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL karí korenia
- 1 ČL mletej rasce
- 1 plechovku lúpaných a krájaných paradajok
- 1 šálku červenej šošovice
- 1 malý karfiol
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálky kokosového mlieka
- soľ a korenie
- čerstvý koriander (voliteľné)
Postup prípravy:
- Ako prvé si na rozohriatej veľkej panvici alebo v hrnci osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku aj čili papričku na kokosovom oleji.
- Následne pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, zázvor, karí korenie a rascu. Ešte zopár minút smažíme, aby sa uvoľnili všetky vône korenín.
- Potom do panvice či hrnca vylejeme lúpané krájané paradajky, prisypeme šošovicu a zalejeme to zeleninovým vývarom.
- Pridáme na malé hlavičky nakrájaný karfiol, čiastočne prikryjeme pokrievkou a na slabom plameni varíme asi 20 až 25 minút. Občas premiešame.
- Keď šošovica i karfiol zmäknú, pridáme kokosové mlieko a dochutíme soľou a korením. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.
- Podávame s ryžou, napríklad jazmínovou. Na vrch môžeme podľa chuti pridať čerstvý koriander. Dobrú chuť!
Odporúčame: RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta