Karfiol je považovaný za superzeleninu, ktorá by mala mať miesto v našom jedálničku. Obzvlášť v tejto dobe, kedy je dostupný vo väčšine obchodov. Na karfiole je skvelé to, že ho môžete pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Skvelý je zapekaný karfiol, čistý karfiol uvarený v osolenej vode, vyprážaný karfiol, no určite lahôdkou je aj v prípade, že ho pridáte do zeleninovej polievky.
Karfiol má dokonca množstvo zdravotných benefitov a má čo ponúknuť aj nášmu organizmu. Podľa štúdií je karfiol bohatý na množstvo živín – obsahuje vlákninu, betakarotén, vitamín B i E, vitamín C, draslík, železo, fosfor, horčík, vápnik, zinok, mangán atď. Nechajte sa teda zlákať aj karfiolovo-mrkvovými fašírkami od portálu cvicte.sk.
Odporúčame: RECEPT: Cottage palacinky bez múky, z ktorých sa nepriberá
Na fašírky si pripravte (4 porcie):
- menší karfiol
- zväzok mrkvy
- 3 vajcia
- korenie a soľ
- 100 g šunky
- 100 g nastrúhanej mozzarelly
- 100 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 2 lyžice olivového oleja
Karfiol si nakrájame na drobné kúsky a dáme variť. Mrkvu si očistíme a rovnako ju dáme uvariť – nemusíte ju nakrájať. Až bude karfiol uvarený, tak ho scedíme a necháme odkvapkať. Uvarenú mrkvu rovnako scedíme a nastrúhame ju.
Karfiol zmiešajte s mrkvou (ak by ste mali príliš veľké kúsky karfiolu, tak ich popučte) a pridajte aj zvyšné ingrediencie. Všetko poriadne premiešajte a postupne formujte fašírky. Tie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú fašírku pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť cca na 30 minút. Pečieme pri teplote 200 °C.
Výživové hodnoty (1 porcia): 392 kcal, 17 g tukov, 22 g bielkovín, 36 g sacharidov, GL priemer 2
Viac chutných a hlavne zdravých receptov nájdete v kuchárke – NABITÁ KUCHÁRKA. Teraz navyše s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!