Od apríla až mája do začiatku leta je čas aj na zber bazy čiernej, respektíve jej drobných bielych kvetov, ktoré sú usporiadané v typických chocholíkovitých súkvetiach. Bazové kvety sú krásne voňavé a ich zber si nenechajú ujsť mnohí z nás. Baza čierna je hojne rozšírená naprieč celou Európu a ani u nás nie je o ňu núdza. Rastie na okrajoch lesov, pri plotoch, záhradách aj cestách. Samozrejme, kvety vždy zberáme v čistých oblastiach, najlepšie ďaleko od ciest.
A čo sa dá pripraviť z poctivo nazbieraných kvetov bazy? Tradične sa od nepamäti pripravuje sirup z bazových kvetov. Ten mnohí z nás ako deti úplne milovali a aj dodnes zbožňujú. Dnes sa pozrieme zase na to, ako z bazy pripraviť med. Bazový medík skvelo podporí imunitu a osvedčí sa aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Prípravky z bazy sú tiež prírodným liekom na boľavé hrdlo. A ako postupovať pri varení bazového medu? Nie je to náročné, stačí vám len dostatok bazových kvetov a veľký hrniec. Poďme sa pozrieť, ako na to!
Pozri aj: Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!
Budeme potrebovať:
- 50 až 70 kusov bazových kvetov
- 1,5 kg cukru (môže byť trstinový)
- 2 l vody
- 2 citróny + šťavu z jedného citróna
- 2 pomaranče
Postup prípravy:
- Dostatočné množstvo kvetov bazy čiernej najskôr opláchneme pod tečúcou vodou a následne ich premiestníme do dostatočne veľkého hrnca.
- Zalejeme ich požadovaným množstvom vody a pridáme na kolieska nakrájané 2 citróny aj 2 pomaranče. Citrusy volíme chemicky neošetrené, prípadne ich kôru pred použitím poriadne odrhneme alebo rovno odstránime.
- Zmes v hrnci necháme zovrieť a varíme asi 10 až 15 minút. Následne odstavíme a hrniec presunieme na chladné miesto. Takto by sme mali nechať odvar lúhovať aspoň 24 hodín.
- Ďalší deň odvar scedíme cez plátno a kvety aj citrusy ešte poriadne vyžmýkame. Výluh zlejeme do čistého hrnca. Pridáme cukor aj citrónovú šťavu a dáme variť.
- Med varíme až do požadovaného zhustnutia na miernom ohni. Môže to trvať aj hodinu.
- Hotový bazový med rozlejeme do zaváraninových pohárov a poriadne uzavrieme.
- Vychladnuté naplnené poháre uskladníme najlepšie na tmavom a chladnejšom mieste.
Odporúčame: Recept na tvarohové žemle – extra rýchla náhrada pečiva