Recept na bazový med: Ako pripraviť túto tradičnú pochúťku?

Od apríla až mája do začiatku leta je čas aj na zber bazy čiernej, respektíve jej drobných bielych kvetov, ktoré sú usporiadané v typických chocholíkovitých súkvetiach. Bazové kvety sú krásne voňavé a ich zber si nenechajú ujsť mnohí z nás. Baza čierna je hojne rozšírená naprieč celou Európu a ani u nás nie je o ňu núdza. Rastie na okrajoch lesov, pri plotoch, záhradách aj cestách. Samozrejme, kvety vždy zberáme v čistých oblastiach, najlepšie ďaleko od ciest.

A čo sa dá pripraviť z poctivo nazbieraných kvetov bazy? Tradične sa od nepamäti pripravuje sirup z bazových kvetov. Ten mnohí z nás ako deti úplne milovali a aj dodnes zbožňujú. Dnes sa pozrieme zase na to, ako z bazy pripraviť med. Bazový medík skvelo podporí imunitu a osvedčí sa aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Prípravky z bazy sú tiež prírodným liekom na boľavé hrdlo. A ako postupovať pri varení bazového medu? Nie je to náročné, stačí vám len dostatok bazových kvetov a veľký hrniec. Poďme sa pozrieť, ako na to!

Pozri aj: Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!

baza čierna

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 50 až 70 kusov bazových kvetov
  • 1,5 kg cukru (môže byť trstinový)
  • 2 l vody
  • 2 citróny + šťavu z jedného citróna
  • 2 pomaranče
recept na bazový med

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Dostatočné množstvo kvetov bazy čiernej najskôr opláchneme pod tečúcou vodou a následne ich premiestníme do dostatočne veľkého hrnca.
  • Zalejeme ich požadovaným množstvom vody a pridáme na kolieska nakrájané 2 citróny aj 2 pomaranče. Citrusy volíme chemicky neošetrené, prípadne ich kôru pred použitím poriadne odrhneme alebo rovno odstránime.
  • Zmes v hrnci necháme zovrieť a varíme asi 10 až 15 minút. Následne odstavíme a hrniec presunieme na chladné miesto. Takto by sme mali nechať odvar lúhovať aspoň 24 hodín.
  • Ďalší deň odvar scedíme cez plátno a kvety aj citrusy ešte poriadne vyžmýkame. Výluh zlejeme do čistého hrnca. Pridáme cukor aj citrónovú šťavu a dáme variť.
  • Med varíme až do požadovaného zhustnutia na miernom ohni. Môže to trvať aj hodinu.
  • Hotový bazový med rozlejeme do zaváraninových pohárov a poriadne uzavrieme.
  • Vychladnuté naplnené poháre uskladníme najlepšie na tmavom a chladnejšom mieste.

Odporúčame: Recept na tvarohové žemle – extra rýchla náhrada pečiva

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

07.05.2020 12:34

bazový med je určite voňavý a lahodný

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.05.2020 06:40

Medík, ktorý sa oplatí pripraviť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.