Už len pár týždňov a máme tu Vianoce. S príchodom tohto sviatku sa môžeme tiež tešiť na vianočné trhy, ktoré sú sprevádzané svetielkami, vianočnými ozdobami, prenikavými vôňami, množstvom ľudí a chutí. Každý stánok vo väčších mestách rozvoniava po pečených špecialitách, ale asi najviac si vždy pochutíme na varenom víne či vianočnom punči, ktorý v tomto mrazivom období príjemne zahreje.
Z takýchto vianočných trhov, z ktorých bez vareného vína neodchádzame, sme si spravili akýsi rituál. Vyštípané líčka od mrazu sa rýchlosťou blesku rozohrejú pod návalom tepla, ktoré nám dodáva varený elixír.
Hlasná hudba, množstvo ľudí, ruch – ta práva trhová atmosféra. Ak nie ste tí, ktorí by mali radi takýto ruch a kvôli varenému vínu sa vám nechce vychádzať do zimy, tak si ho pripravte doma. Máte aj vy radi vôňu vareného vína? Obľubujete varené červené víno alebo radšej biele varené víno? Aké koreniny pridať do vareného vína? Viac v článku!
Domáce varené víno – aké sú tradičné koreniny na varené víno?
Varené víno je nápojom starých Rimanov. Tí mali v obľube dochucovať víno rôznymi koreninami a počas chladnejších dní si ho dokonca zohrievali. Podľa historických análov Rimania z korenín do vína používali najmä škoricu, klinčeky, bobkový list, tymian a koriander. Vskutku podobné (alebo skoro rovnaké) koreniny, ktoré sa využívajú do vareného vína aj dnes.
Samozrejme, každý z nás má svoj tradičný recept, na ktorý nedá dopustiť. No čo by ste povedali na menšiu zmenu? Poďte svoj obľúbený recept vylepšiť alebo vyskúšajte úplne nový. A je jedno, či máte po ruke červené alebo biele víno – uvariť môžete ktorékoľvek. Ktorý z receptov na varené víno vyskúšate?
Odporúčame: RECEPT: Domáce kokosové mlieko bez zbytočného cukru a konzervantov
Shutterstock®TOP recepty na varené víno:
1. Recept na biele varené víno s pomarančom
- 500 ml bieleho polosladkého vína
- 3 plátky pomaranča
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 4 ks klinčekov
- 1 celá škorica
POSTUP: Do hrnca nalejeme biele víno, pridáme plátky pomaranča, strúhaný zázvor, klinčeky a celú škoricu. Zohrievame na miernom ohni, ale neprivádzame do varu, aby sa alkohol nevyparil. Po 10 minútach podávame horúce.
2. Recept na červené varené víno s citrónom
- 500 ml červeného suchého vína
- 2 lyžice trstinového cukru
- 5 plátkov citrónu
- 3 ks kardamónu
- 3 ks klinčekov
- 1 ks badiánu
POSTUP: Do hrnca nalejeme červené víno, pridáme trstinový cukor, plátky citróna, kardamón, klinčeky a badián. Zohrievame na miernom ohni približne 10 minút bez varu, potom podávame horúce.
3. Biele varené víno s medom
- 500 ml bieleho polosuchého vína
- 1/2 šálky medu
- 100 ml čistej vody
- 10 ks klinčekov
- 1 celá škorica
- 2 lyžičky šťavy z limetky
POSTUP: Do hrnca nalejeme biele víno, pridáme med, vodu, klinčeky, celú škoricu a limetkovú šťavu. Zohrievame na miernom ohni asi 10 minút, pričom neprivádzame do varu, aby si víno zachovalo chuť a arómu. Podávame teplé.
4. Poctivé domáce varené víno s vanilkou
- 500 ml červeného suchého vína
- 1 vanilkový struk (rozrezaný na polovicu)
- 3 ks klinčekov
- 1 ks škoricovej tyčinky
- 2 ks kardamónu
- 1 plátok pomaranča
- 2 lyžice trstinového cukru
POSTUP: Do hrnca nalejeme červené víno a pridáme vanilkový struk, klinčeky, škoricovú tyčinku, kardamón, plátok pomaranča a trstinový cukor. Zohrievame na miernom ohni, ale neprivádzame do varu, aby si víno zachovalo chuť a arómu. Po asi 10 minútach precedíme a podávame horúce.
Odporúčame: Jednoduché recepty na vianočné pečenie s deťmi – 10 vianočných dobrôt
Shutterstock®5. Tradičné varené víno s granátovým jablkom
- 500 ml červeného polosladkého vína
- 100 ml šťavy z granátového jablka
- 1/2 granátového jablka (semienka)
- 3 ks klinčekov
- 1 škoricová tyčinka
- 2 lyžice trstinového cukru
POSTUP: Do hrnca nalejeme červené víno a šťavu z granátového jablka, pridáme klinčeky, škoricu a cukor. Zohrievame na miernom ohni asi 10 minút, ale nevaríme. Pred podávaním pridáme semienka z granátového jablka do pohárov ako ozdobu.
6. Exotické varené víno s kokosom
- 500 ml bieleho polosladkého vína
- 100 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 škoricová tyčinka
- 1 ks klinčeku
- 1 plátok limetky
POSTUP: Do hrnca nalejeme víno a kokosové mlieko, pridáme cukor, škoricu, klinček a limetku. Zohrievame na miernom ohni, aby sa chute spojili, ale neprivádzame do varu. Podávame teplé s plátkom limetky na ozdobu.
7. Jahodové varené víno
- 500 ml červeného suchého vína
- 100 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 2 lyžice jahodového džemu
- 1 škoricová tyčinka
- 3 ks klinčekov
- 1 lyžica trstinového cukru
POSTUP: Víno nalejeme do hrnca, pridáme jahody, džem, škoricu, klinčeky a cukor. Zohrievame na miernom ohni 10–15 minút, kým sa jahody nerozvaria. Pred podávaním víno precedíme a do pohárov môžeme pridať kúsok jahody na ozdobu.
8. Najlepšie varené víno s čokoládou
- 500 ml červeného polosuchého vína
- 50 g horkej čokolády (aspoň 70 %)
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 škoricová tyčinka
- 2 ks klinčekov
POSTUP: Do hrnca nalejeme víno a pridáme nalámanú čokoládu, cukor, škoricu a klinčeky. Zohrievame na miernom ohni, pričom miešame, aby sa čokoláda úplne rozpustila. Neprivádzame do varu. Podávame teplé s hoblinkou čokolády na ozdobu.
Odporúčame: Vianočné pečivo z tekvice?! Lahodné spojenie tradície a originality, ktoré musíš skúsiť
Vyskúšajte aj tieto recepty na sviatočné nápoje:
- Vianočný čokoládový likér: Tajomstvo dokonalej vianočnej atmosféry?!
- Domáci vianočný likér z orieškov: Jeho chuť je viac ako famózna!
- Recept na vaječný likér: Lepší ako ten z obchodu!
- 5 skvelých receptov na varené víno
- Recept na domáci Baileys a Čokoládový sirup
- Recepty na netradičné vianočné nápoje
Aktualizovaný článok: 05.12.2024