Jeseň hrá všetkými farbami, a tak by to malo byť nielen na prechádzke v parku, ale aj vo vašej kuchyni. Keď nám gazdinkám občas dôjde fantázia a pýtame sa samé seba, čo vlastne uvariť, hľadáme inšpiráciu na internete. My sme pri hľadaní jesenných receptov natrafili na portáli www.thekitchn.com na to, čo je to dokonalá jesenná príloha, ako ju pripraviť a ako ju variovať.
V hlavnej úlohe koreňová zelenina
Počas tohto ročného obdobia je veľmi dobre dostupná všemožná koreňová zelenina, a tá bude, ako inak, aj hlavnou (alebo skôr takmer jedinou) ingredienciou v tomto recepte. Vyberte si, ktorú len chcete, je to len na vás, v tom je táto príloha taká univerzálna. Viete ju totiž alternovať podľa vlastnej chuti a preferencií vašich blízkych. A čo je ešte na nej také krásne? Že sa hodí ku všetkému. K mäsu, k rybe, ale aj k šalátovým listom. Môžete ju však jesť aj len tak samú osebe.
Pozri aj: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!
Recept na prílohu z koreňovej zeleniny
Ak neviete, akú koreňovú zeleninu by ste do tejto prílohy skombinovali, nevadí. Prinášame vám tento univerzálny recept, ktorý potom môžete obmieňať podľa seba. Dbajte na to, aby bola zelenina nakrájaná približne na rovnako veľké kúsky, aby sa pripravila za rovnako dlhý čas.
Ingrediencie:
- 1,5 kg koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, repa a sladké zemiaky, prípadne inej)
- 1 červená cibuľka
- 60 ml olivového oleja
- 1,5 lyžičky kvalitnej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice nahrubo nasekaného čerstvého rozmarínu
Postup prípravy:
- Rúru si predohrejeme na 200 stupňov.
- Všetku zeleninu si očistíme a nakrájame na približne 2,5 centimetrové kocky. To platí aj o červenej cibuľke.
- Na plech si dáme papier na pečenie a zeleninu naň rovnomerne rozmiestnime. Pokvapkáme olejom, posypeme soľou a korením. Plech mierne ponatriasame, aby sa koreniny dostali všade. Zeleninu opätovne poukladáme.
- Zeleninu dáme do rúry na 30 minút. Zatiaľ si nasekáme rozmarín, ktorý pridáme po pol hodine pečenia zeleniny. Opäť by sme mali zeleninu ponadhadzovať, aby sa rozmarín dostal všade a opätovne poukladať.
- Pečieme ešte asi 10 až 15 minút, až kým zeleninka nezačne hnednúť a karamelizovať.
- Podávame s rybou, mäsom alebo šalátom.
Želáme vám dobrú chuť!
Inšpiruj sa receptom: Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!