Hrozno som používala pri príprave múčnikov, ale len v spojení so želatínou či pudingom. Bobuľky som v ceste doteraz nepiekla. Keď som na pulte s hroznom videla tmavé bobule, spomenula som si na tú lahodnú chuť a už ma nič nezastavilo. Našla som si pár receptov na nemeckých blogoch a pridala som k nim moje skúsenosti a spomienky a je tu jesenný koláč.
Pripravila som ho z tvarohového špaldového cesta a jemného tvarohového krému. Koláč si môžete pripraviť aj z jemného kysnutého cesta. Posýpku z múky a masla často nepoužívam, nahrádzam ju makom alebo sekanými orechmi, ale dnes som si pripravila chutnú škoricovú posýpku – rozvoňala celý dom. Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť a až potom krájajte.
Odporúčame tiež: Akú energiu nám dodáva naše oblečenie?
Na tvarohové cesto budete potrebovať:
- 220 g špaldovej hladkej múky
- 70 g trstinového (alebo kokosového) cukru
- 80 g jemného tvarohu
- vanilkový extrakt
- 1 vajce
- 40 g neutrálneho oleja
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- štipku soli
Postup:
Všetky suroviny rýchlo zmiešajte a odložte do chladu, kým pripravíte náplň.
Odporúčame tiež: Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy
Na náplň budete potrebovať:
- 250 g jemného tvarohu (použila som balený vo fólii)
- 70 g trstinového (alebo kokosového) cukru
- vanilkový extrakt
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 2 čajové lyžičky Maizeny (kukuričný škrob)
- 2 vajcia
- cca 400-500 g tmavého hrozna
Odporúčame tiež: Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky
Postup:
Tvaroh, vanilkový extrakt, cukor a vajcia vymiešajte, pridajte šľahačkovú smotanu (tekutú). V mlieku rozmiešajte dve lyžičky maizeny a pridajte do zmesi. Do pripravenej tvarohovej zmesi jemne vmiešajte bobule hrozna. Zo špaldovej múky, masla, cukru a mletej škorice si pripravte posýpku. Cesto roztlačte do okrúhlej formy (treba ju predtým vymazať a vysypať múkou) a vytvorte 2-3 cm vysoké okraje. Na cesto rozotrite tvarohovú plnku, urovnajte a posypte pripravenou škoricovou posýpkou. Pečte pri teplote 175°C približne 45 – 50 minút.
Odporúčame tiež: Ešte lepšie účinky pri riešení pigmentových škvŕn prírodnou cestou