Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky

Nepoznám nikoho, kto by nemiloval klasický jablkový koláč, respektíve jablkové pité. A keby náhodou sa tu niekto taký našiel, tak po ochutnaní tohto zákuska od babičky už iný pripravovať nebude. Spojenie sladkého cesta a jabĺk rozhodne nie je zlou kombináciou.

Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na jablkové pité podľa kuchárskej knihy Recepty našich starých mám. U nás sa tento jablkový koláč pripravuje už niekoľko rokov a aj keď ho poznáme trošku inak, respektíve s trošku inými gramážami a druhmi ingrediencií, bol rovnako chutný a zjedol sa rýchlosťou blesku. Áno, u nás sa zákusky dlho „neohrejú“. 

Ako pripraviť tradičné jablkové pité, ktoré má krehučké a vláčne cesto? Nižšie prinášame recept, ktorý ak vyskúšate, určite naň nedáte dopustiť! Táto dobrota vám prinesie dokonalé jablkové potešenie. Čo na jablkové pité potrebujeme a aká je príprava jablkového koláča?

Vyskúšaj tiež: Recept: Najlepšie palacinky len z dvoch ingrediencií. Vyskúšaj!

jablkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

Na rýchly jablkový koláč budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 dcl mlieka
  • štipku soli
  • prášok do pečiva (1/2 balíčka)
  • jablká (asi 12 stredne veľkých)
  • škoricu

Ako pripraviť najlepšie jablkové pité?

Príprava tohto koláčika je úplne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Zo všetkých ingrediencií (okrem jabĺk a škorice) si vypracujeme cesto – teda sa zmieša hladká múka, cukor a maslo, vajcia, mlieko, soľ a prášok do pečiva. To dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame nahrubo.

V prípade, že jablká nie sú veľmi sladké, môžete ich osladiť kryštálovým cukrom. Navyše k ním pridajte škoricu a nechajte chvíľku postáť. Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň pripravené jablká.

Druhú, rovnako vyvaľkanú časť cesta, prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme dovtedy, kým povrch cesta nebude zlatistý. Po miernom ochladnutí môžeme krehký jablkový koláč nakrájať a podávať.

Neprehliadni: Recept na vtáčie mlieko: Dopraj si trochu detskej nostalgie!

recepty našich starých mám

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

TIP, ako jednoduché jablkové pité ozvláštniť

Ak radi kombinujete rôzne ingrediencie a chute, tak za vyskúšanie stojí aj jablkovo – tvarohové pité (jablkové pité s tvarohom), ktoré je dokonalým spojením jabĺk a tvarohu. Na svoje si tak prídu ako milovníci jabĺk, tak aj milovníci tvarohu.

Experimentujte! U nás vedie kombinácia tvaroh a práškový cukor, poprípade aj škorica a hrozienka. A ako ho pripravíte je len na vás – môžete spraviť polovicu jablkovú a polovicu koláča tvarohovú, alebo môžete naspodok dať vrstvu tvarohu a na vrch vrstvu jabĺk. 

Ďalšie recepty na jablkové koláče:

Článok aktualizovaný 7.2.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 18:14

táto klasika nikdy neomrzí, nepoznám človeka ktorý by ho namal rád.. pečiem ho dosť často

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

29.05.2018 21:53

Tento zákusok mám veľmi rada...aj moja mama ho piekla najlepší na svete :-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

07.06.2018 08:45

výborný nápad - využiť jablčka

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

08.06.2018 12:17

Tento jablkový koláčik milujem a moja mamina ho robí stále dookola - pretože ten jej je úplne famózny a jedinenčný, vďaka mami :)

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

09.06.2018 15:13

Ešte som taký koláčik nerobila. Najčastejšie robím jablkové muffinky. Najvyšší čas vyskúšať. :)

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

10.06.2018 08:14

Výborný...a nám chutí aj s tvarohom, mňam...

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

29.06.2018 08:13

Áno, aj s tvarohom je skvelý :) A keďže u nás doma nie sú všetci milovníci tvarohu, tak vždy robievame koláčik tak, že na polovicu dáme jablká a na polovicu tvaroh - spôsob ako potešiť každého.

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

21.06.2018 16:01

takýto koláčik som sa naučila piecť od mojej mamky, dávam hrubšiu plnku...viac jabĺčok.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

03.09.2020 14:32

priatelka ho často pečie

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

20.11.2020 14:28

Je super priateľka ho robieva často

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

01.02.2022 11:02


Mnam, najlepsi kolac na svete. Cisty jablkovy. Moja babka ho v lete piekla kazdy tyzden.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.02.2022 06:11

Mama ho robí často je skvelý hneď sa po ňom zapráši a olej je prázdniny

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

09.12.2022 16:35

Chystám sa na jablkový koláč. Dúfam, že sa mi podarí...

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

21.03.2024 11:16

Klasický koláč, ktorý nikdy nesklame.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.