Nepoznám nikoho, kto by nemiloval klasický jablkový koláč, respektíve jablkové pité. A keby náhodou sa tu niekto taký našiel, tak po ochutnaní tohto zákuska od babičky už iný pripravovať nebude. Spojenie sladkého cesta a jabĺk rozhodne nie je zlou kombináciou.
Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na jablkové pité podľa kuchárskej knihy Recepty našich starých mám. U nás sa tento jablkový koláč pripravuje už niekoľko rokov a aj keď ho poznáme trošku inak, respektíve s trošku inými gramážami a druhmi ingrediencií, bol rovnako chutný a zjedol sa rýchlosťou blesku. Áno, u nás sa zákusky dlho „neohrejú“.
Ako pripraviť tradičné jablkové pité, ktoré má krehučké a vláčne cesto? Nižšie prinášame recept, ktorý ak vyskúšate, určite naň nedáte dopustiť! Táto dobrota vám prinesie dokonalé jablkové potešenie. Čo na jablkové pité potrebujeme a aká je príprava jablkového koláča?
Vyskúšaj tiež: Recept: Najlepšie palacinky len z dvoch ingrediencií. Vyskúšaj!
Na rýchly jablkový koláč budeme potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 dcl mlieka
- štipku soli
- prášok do pečiva (1/2 balíčka)
- jablká (asi 12 stredne veľkých)
- škoricu
Ako pripraviť najlepšie jablkové pité?
Príprava tohto koláčika je úplne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Zo všetkých ingrediencií (okrem jabĺk a škorice) si vypracujeme cesto – teda sa zmieša hladká múka, cukor a maslo, vajcia, mlieko, soľ a prášok do pečiva. To dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame nahrubo.
V prípade, že jablká nie sú veľmi sladké, môžete ich osladiť kryštálovým cukrom. Navyše k ním pridajte škoricu a nechajte chvíľku postáť. Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň pripravené jablká.
Druhú, rovnako vyvaľkanú časť cesta, prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme dovtedy, kým povrch cesta nebude zlatistý. Po miernom ochladnutí môžeme krehký jablkový koláč nakrájať a podávať.
Neprehliadni: Recept na vtáčie mlieko: Dopraj si trochu detskej nostalgie!
TIP, ako jednoduché jablkové pité ozvláštniť
Ak radi kombinujete rôzne ingrediencie a chute, tak za vyskúšanie stojí aj jablkovo – tvarohové pité (jablkové pité s tvarohom), ktoré je dokonalým spojením jabĺk a tvarohu. Na svoje si tak prídu ako milovníci jabĺk, tak aj milovníci tvarohu.
Experimentujte! U nás vedie kombinácia tvaroh a práškový cukor, poprípade aj škorica a hrozienka. A ako ho pripravíte je len na vás – môžete spraviť polovicu jablkovú a polovicu koláča tvarohovú, alebo môžete naspodok dať vrstvu tvarohu a na vrch vrstvu jabĺk.
Ďalšie recepty na jablkové koláče:
- Babkin jablkový koláč
- Tradičný americký jablkový koláč
- Jablkový perník s čokoládovou polevou
- Jablková roláda
- Jablkový závin z lístkového cesta
- Rýchly jablkový koláč z acidofilného mlieka
- Makovo-jablkový koláč s čokoládou
- Vynikajúci jablkový koláč s mandľami
- Nepečená jablková torta
- Jablkové muffiny
Článok aktualizovaný 7.2.2024