I dnes vám prinášame jednu inšpiráciu na chutné víkendové pečenie. Ak obľubujete pochúťky z kysnutého cesta, ste na správnom mieste. Možno máte i vy v rukáve rozličné obľúbené slané recepty z kysnutého cesta, no dnes to bude skôr na sladkú nôtu. Prinášame vám totiž recept na pudingové slimáky s brusnicami, ktorých príprava je oveľa jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať.
Pri ich príprave potrebujete len trošku trpezlivosti i šťastia pri kysnutí cesta a inak je to už malina. A ak hotové slimáky ochutnáte, verte, že ich zaradíte medzi svoje obľúbené sladké recepty z lístkového cesta. Tak sa poďme spolu pozrieť na to, ako pudingové slimáky pripraviť, aby si na nich mohla pochutnať rodina, priatelia, návšteva a, samozrejme, aj vy.
Vyskúšaj aj: Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!
Budeme potrebovať:
Na cesto:
-
250 g polohrubej múky
- 125 ml mlieka
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- 1/4 kocky droždia
- 50 ml oleja
- štipku soli
- 1 vajíčko
Na plnku:
-
1 vanilkový puding
- 350 až 400 ml mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- cca 50 g masla
- 100 až 200 gramov kandizovaných brusníc
Postup prípravy:
- Z polovice vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Potom vo väčšej miske zmiešame polohrubú múku, vajíčko, druhú polovicu mlieka, olej, štipku soli a hotový kvások. Vypracované cesto necháme nakysnúť (cca 45 až 50 minút).
- Kým čakáme na cesto, pripravíme si plnku, ktorá nám musí dôkladne ochladnúť. Z pudingového prášku, cukru a mlieka uvaríme hustejší puding, do ktorého primiešame maslo. Takto pripravenú plnku necháme ochladnúť.
- Keď je cesto nakysnuté, rozvaľkáme ho a opatrne naň natrieme vanilkový puding. Následne už len poukladáme kandizované brusnice. Ak máte radšej hrozienka, môžete použiť tie.
- Tu sa nám črtajú dve cesty, ako pri príprave pudingových slimákov postupovať. Ako prvé môžeme cesto zatočiť, podobne ako pri príprave závinu, a následne ho nakrájať na asi 2 centimetrové kolieska. Cesto je však možné na dvojcentimetrové plátky nakrájať hneď na začiatku a každý pásik následne už len zvinúť.
- Hotové slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Pečieme ich dozlatista pri teplote 200 °C asi 20 až 25 minút. Po ochladnutí ich posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.
Tip na záver: Každý zákusok je najlepší vtedy, keď si ho môžete vychutnať pri lahodnej káve. Jednoducho káva a zákusok sú nerozlučnou dvojicou. My odporúčame kávičku od Zlaté zrnko, ktorá patrí k tým najchutnejším na svete (podľa Great Taste Awards 2019). Vrelo odporúčame ochutnať a navyše s kódom "KZK" získate na e-shope Zlaté zrnko zľavu 10 %!
Odporúčame: Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta – vhodné na každú príležitosť