Kakaový strúhaný koláč je známy takmer v každej rodine. Verím, že tento vanilkový strúhaný koláč s prídavkom ovocia obohatí vašu zbierku rodinných koláčov. Klasické koláče nikdy nesklamú a pri rôznych spoločenských príležitostiach zmiznú prvé zo stola.
Použila som šťavnaté domáce broskyne, ale rovnako dobre bude chutiť s marhuľami, černicami, jahodami... Podľa toho, čo vaša záhrada ponúka.
Budete potrebovať:
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 1/4 ČL soli
- 120 g mletého trstinového cukru
- 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- 3 žĺtky
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 250 g masla
Z týchto surovín spracujte krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby nestratilo pri pečení krehkosť. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do mrazničky. Zamrznuté sa lepšie strúha.
Vyskúšaj tiež: Recept: Broskyňový krehký koláč
Na náplň potrebujete:
- 500 g jemného tvarohu (vo vaničke)
- 250 g kyslej hustej smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 vaječné bielky (zostali z cesta)
- cukor podľa chuti – ja som dala 80 g trstinového cukru
Jemný tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a cukor dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pridajte ho k tvarohovej zmesi a vmiešajte ho.
Pozri tiež: Recept: Ražný kváskový chlieb s pivom
Hlbší plech (ja som mala rozmer 35 x 26 cm) na pečenie natrite maslom a vysypte múkou. Nahrubo nastrúhajte na plech polovicu cesta, vidličkou ho upravte po celej ploche. Na túto vrstvu cesta dajte tvarohovú zmes a stierkou ju zarovnajte. Do tvarohu poukladajte broskyne (alebo ovocie podľa vašej chuti) a všetko zastrúhajte druhou polovicou cesta. Povrch upravte, posypte ho čučoriedkami (nemusí byť) a posypte mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 180°C asi 45-60 minút. Koláč krájajte vychladnutý.