Máte radi karamel? Ak áno, určite vás poteší nasledujúci recept na skvelý koláčik s karamelovým krémom. Ak sa vám nedarí alebo nechce robiť klasický karamel z cukru, môžete do krému použiť karamelové Salko. Je to sladené kondenzované mlieko, ktoré sa predáva v 2 variantoch – klasické (môžeme skaramelizovať doma) alebo priamo už karamelové, ktoré nám ušetrí minimálne 3 hodiny času.
Salko je samo o sebe veľmi sladké, preto som ho zamiešala s pudingom uvareným bez cukru, zvolila som k nemu len málo osladené cesto a tiež nie veľmi sladký tvarohový krém. Spolu s banánom a hoblinkami horkej čokolády tieto kombinácie vytvárajú vynikajúce spojenie chutí.
Recept je z polovičnej dávky, preto, ak sa rozhodnete urobiť klasický plech, treba dávku zdvojnásobiť. Aj keď sa to možno zdá, tento koláčik nie je vôbec náročný na prípravu (iba ak na čas), preto ho zvládne aj menej skúsená gazdinka.
Recept na tvarohovo-karamelový dezert s banánom
Cesto:
- 3 vajíčka
- 90 g kryštálového cukru
- 3 lyžice oleja
- 70 g hladkej múky
- 15 g kakaa
Tvarohový krém:
- 130 g mäkkého tvarohu
- 1 vanilínový cukor
Karamelový krém:
- ½ plechovky karamelového Salka (sladené kondenzované mlieko)
- 1 karamelový puding
- ½ litra mlieka
Ďalšie suroviny:
- 3 banány
- horká čokoláda
Postup prípravy cesta
Rozbijeme vajíčka a začneme šľahať bielka, najskôr samotné a postupne do nich pridávame cukor. Vznikne nám hustá lesklá hmota. Po jednom pridáme aj žĺtka, neskôr olej a nakoniec múku s kakaom. Cesto vylejme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry, vyhriatej na 180°C, približne na 20 minút.
Barbora VizváryováPostup prípravy tvarohového krému
Polovicu tvarohu (teda približne 130 g) v miske poriadne rozmiešame s vanilínovým cukrom. Ak máme v tvarohu hrudky, použijeme tyčový mixér.
Barbora VizváryováPostup prípravy karamelového krému
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý neosladený karamelový puding. Časť z pudingu môžeme odliať (podľa toho, ako chceme krém sladký a hustý). Ešte do teplého (ale nie úplne horúceho) pudingu primiešame polovicu karamelového Salka.
Barbora VizváryováDokončenie dezertu
Na vychladnuté kakaové cesto navrstvíme polovicu tvarohového krému, na ktorý poukladáme nakrájané banány tesne vedľa seba. Prekryjeme ich druhou polovicou krému tak, aby medzery medzi nimi boli vyplnené. Potom navrstvíme aj karamelový krém a pridáme hoblinky čokolády. Dezert necháme stuhnúť a odležať, aby cesto vsiaklo vlhkosť tvarohu.
Veríme, že sme vás inšpirovali a najbližší nedeľný koláčik bude práve karamelový. Je síce náročnejší na čas, ale o to viac si na ňom pochutíte, ideálne ku kávičke.
Barbora VizváryováTipy na obmenu receptu
- Namiesto banánov použite malinové alebo jahodové pyré pre sviežejšiu ovocnú chuť.
- Karamelové Salko vymeňte za čokoládové alebo kokosové pre nový chuťový zážitok.
- Do tvarohového krému pridajte nastrúhanú limetkovú kôru pre jemne citrusový nádych.
- Na vrch môžete namiesto čokoládových hobliniek použiť karamelizované orechy.
- Namiesto klasického korpusu pripravte sušienkový základ z maslových sušienok a masla.
- Pridajte do tvarohového krému trochu mascarpone pre ešte krémovejšiu textúru.
- Namiesto karamelového pudingu skúste vanilkový alebo smotanový – výsledok bude jemnejší.
Ak patríte medzi milovníkov karamelu, tento tvarohovo-karamelový dezert s banánmi by ste si určite nemali nechať ujsť. Kombinácia jemného tvarohu, sladkého karamelu, ovocia a čokolády vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších maškrtníkov.
Navyše vďaka tomu, že ide o recept z menšej dávky, je ideálny aj ako rýchla víkendová sladkosť bez zbytočných zvyškov.
Aj keď príprava zaberie trochu času, rozhodne stojí za to. A ak si osvojíte základný postup, môžete si koláčik obmieňať podľa sezóny či vlastných preferencií. Vyskúšajte ho raz a uvidíte, že sa zaradí medzi vaše obľúbené domáce dezerty ku káve či pre návštevy.
Aktualizovaný článok: 11.04.2025