Recept: Tvarohovo-karamelový dezert s banánom

Tvarohovo karamelový dezert s banánom

Máte radi karamel? Ak áno, určite vás poteší nasledujúci recept na skvelý koláčik s karamelovým krémom. Ak sa vám nedarí alebo nechce robiť klasický karamel z cukru, môžete do krému použiť karamelové Salko. Je to sladené kondenzované mlieko, ktoré sa predáva v 2 variantoch – klasické (môžeme skaramelizovať doma) alebo priamo už karamelové, ktoré nám ušetrí minimálne 3 hodiny času.

Salko je samo o sebe veľmi sladké, preto som ho zamiešala s pudingom uvareným bez cukru, zvolila som k nemu len málo osladené cesto a tiež nie veľmi sladký tvarohový krém. Spolu s banánom a hoblinkami horkej čokolády tieto kombinácie vytvárajú vynikajúce spojenie chutí. 

Recept je z polovičnej dávky, preto, ak sa rozhodnete urobiť klasický plech, treba dávku zdvojnásobiť. Aj keď sa to možno zdá, tento koláčik nie je vôbec náročný na prípravu (iba ak na čas), preto ho zvládne aj menej skúsená gazdinka.

Recept na tvarohovo-karamelový dezert s banánom

Cesto:

  • 3 vajíčka
  • 90 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice oleja
  • 70 g hladkej múky
  • 15 g kakaa

 Tvarohový krém:

  • 130 g mäkkého tvarohu
  • 1 vanilínový cukor

 Karamelový krém:

  • ½ plechovky karamelového Salka (sladené kondenzované mlieko)
  • 1 karamelový puding
  • ½ litra mlieka

Ďalšie suroviny:

  • 3 banány
  • horká čokoláda

Postup prípravy cesta

Rozbijeme vajíčka a začneme šľahať bielka, najskôr samotné a postupne do nich pridávame cukor. Vznikne nám hustá lesklá hmota. Po jednom pridáme aj žĺtka, neskôr olej a nakoniec múku s kakaom. Cesto vylejme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry, vyhriatej na 180°C, približne na 20 minút.

príprava koláča
Barbora Vizváryová

Postup prípravy tvarohového krému

Polovicu tvarohu (teda približne 130 g) v miske poriadne rozmiešame s vanilínovým cukrom. Ak máme v tvarohu hrudky, použijeme tyčový mixér.

zákusok
Barbora Vizváryová

Postup prípravy karamelového krému

Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý neosladený karamelový puding. Časť z pudingu môžeme odliať (podľa toho, ako chceme krém sladký a hustý). Ešte do teplého (ale nie úplne horúceho) pudingu primiešame polovicu karamelového Salka.

tvarohový dezert
Barbora Vizváryová

Dokončenie dezertu

Na vychladnuté kakaové cesto navrstvíme polovicu tvarohového krému, na ktorý poukladáme nakrájané banány tesne vedľa seba. Prekryjeme ich druhou polovicou krému tak, aby medzery medzi nimi boli vyplnené. Potom navrstvíme aj karamelový krém a pridáme hoblinky čokolády. Dezert necháme stuhnúť a odležať, aby cesto vsiaklo vlhkosť tvarohu.

Veríme, že sme vás inšpirovali a najbližší nedeľný koláčik bude práve karamelový. Je síce náročnejší na čas, ale o to viac si na ňom pochutíte, ideálne ku kávičke.

banánový dezert
Barbora Vizváryová

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto banánov použite malinové alebo jahodové pyré pre sviežejšiu ovocnú chuť.
  • Karamelové Salko vymeňte za čokoládové alebo kokosové pre nový chuťový zážitok.
  • Do tvarohového krému pridajte nastrúhanú limetkovú kôru pre jemne citrusový nádych.
  • Na vrch môžete namiesto čokoládových hobliniek použiť karamelizované orechy.
  • Namiesto klasického korpusu pripravte sušienkový základ z maslových sušienok a masla.
  • Pridajte do tvarohového krému trochu mascarpone pre ešte krémovejšiu textúru.
  • Namiesto karamelového pudingu skúste vanilkový alebo smotanový – výsledok bude jemnejší.

karamelový dezert
Barbora Vizváryová

Ak patríte medzi milovníkov karamelu, tento tvarohovo-karamelový dezert s banánmi by ste si určite nemali nechať ujsť. Kombinácia jemného tvarohu, sladkého karamelu, ovocia a čokolády vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších maškrtníkov. 

Navyše vďaka tomu, že ide o recept z menšej dávky, je ideálny aj ako rýchla víkendová sladkosť bez zbytočných zvyškov.

Aj keď príprava zaberie trochu času, rozhodne stojí za to. A ak si osvojíte základný postup, môžete si koláčik obmieňať podľa sezóny či vlastných preferencií. Vyskúšajte ho raz a uvidíte, že sa zaradí medzi vaše obľúbené domáce dezerty ku káve či pre návštevy.

Aktualizovaný článok: 11.04.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:33

Mala som možnosť ho vyskúšať a je naozaj super :)

Vaše meno:

Jana Križanová

Jana Križanová

13.04.2016 11:08

mňam vyzerá lákavo :-)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

12.04.2016 15:16

ukladám... a už viem čo na víkend

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

12.04.2016 10:42

vyzerá naozaj lákavo :-)

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

11.04.2016 19:49

karamelové dezerty veru môžem a toto vyzerá a určite aj chutí božsky

Vaše meno:

Júlia

Júlia

11.04.2016 15:43

dezert vyzerajú fakt bohovsky! :)

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 12:23

vyzerá veľmi slušne :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.04.2016 09:19

vyzerá chutne, milujem všetko v čom je banán :D

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

11.04.2016 07:36

Karamel je super, ale banány v zákusku nemusím...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.04.2016 07:04

karamel milujem, tento dezert urcite rada vyskusam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.