Obdobie leta sa nespája len s opaľovaním či kúpaním, ale v tomto čase majú gazdinky plné ruky práce aj s prípravami zásob na zimu. Džemy, zaváraniny či sirupy, to všetko máme veľmi radi a najlepšie domáce a bez „éčok".
Príprava džemov dá celkom zabrať, náročná je najmä na čas, pretože sa musia neustále miešať. O niečo jednoduchšie je urobiť si vlastný domáci sirup. Postup je pri všetkých približne rovnaký. Ingrediencie zmiešate a necháte lúhovať. Môžete občas premiešať, ale nie je to nutné. Potom už len precedíte, necháte zovrieť a je hotovo.
Máme pre vás tri tipy na domáce sirupy, ktoré v tomto období určite využijete. Sú to svieže letné varianty, ktoré však určite neomrzia ani na jeseň alebo počas zimy. Môžete ich použiť na prípravu limonád alebo ich pridať aj do rôznych dezertov.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce Chai Latte - spojenie čaju, latte a korenín
Klasický bazový sirup
Budeme potrebovať:
- 40 kvetov bazy
- 4 l vody
- 80 g kyselky
- 2 bio citróny
- 3 kg cukru
Postup:
Kvety bazy zalejeme vodou a pridáme celú kyselku. Citróny poriadne umyjeme, pokrájame na štvrtiny a pridáme do vody. Necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, necháme zovrieť a odstavíme. Sirup necháme vychladnúť, potom prelejeme do nádob a sterilizujeme.
Odporúčame prečítať: Nechcete piť kávu? Vyskúšajte čaj maté
Osviežujúci jahodovo-mätový sirup
Budeme potrebovať:
- 1 kg jahôd
- 100 ml vody
- 600 g cukru
- 10 g kyselky
- hrsť lístkov mäty
Postup:
Jahody odstopkujeme a umyjeme. Trochu ich roztlačíme vidličkou, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme ich trochu rozvariť, potom môžeme úplne rozmixovať. Pridáme kyselku a lístky mäty a necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes prepasírujeme cez sitko, pridáme cukor a privedieme k varu. Po zovretí odstavíme, naplníme nádoby a necháme vychladnúť. Nakoniec sterilizujeme.
Odporúčame prečítať: Domáci milkshake v 5 rôznych príchutiach
Jemný levanduľový sirup
Budeme potrebovať:
- 300 g levandule
- 1,5 litra vody
- 1 kg cukru
- 3 ks celej škorice
- 3 citróny
Postup:
Levanduľové kvety zalejeme vodou, pridáme pokrájané citróny a celú škoricu. Necháme lúhovať aspoň 24 hodín, potom scedíme a pridáme cukor. Sirup necháme zovrieť a následne vychladnúť. Naplníme ním nádoby a sterilizujeme.