Recepty na 3 svieže domáce sirupy

Obdobie leta sa nespája len s opaľovaním či kúpaním, ale v tomto čase majú gazdinky plné ruky práce aj s prípravami zásob na zimu. Džemy, zaváraniny či sirupy, to všetko máme veľmi radi a najlepšie domáce a bez „éčok". 

 

Príprava džemov dá celkom zabrať, náročná je najmä na čas, pretože sa musia neustále miešať. O niečo jednoduchšie je urobiť si vlastný domáci sirup. Postup je pri všetkých približne rovnaký. Ingrediencie zmiešate a necháte lúhovať. Môžete občas premiešať, ale nie je to nutné. Potom už len precedíte, necháte zovrieť a je hotovo.

 

Máme pre vás tri tipy na domáce sirupy, ktoré v tomto období určite využijete. Sú to svieže letné varianty, ktoré však určite neomrzia ani na jeseň alebo počas zimy. Môžete ich použiť na prípravu limonád alebo ich pridať aj do rôznych dezertov.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce Chai Latte - spojenie čaju, latte a korenín

 

Klasický bazový sirup

bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 40 kvetov bazy
  • 4 l vody
  • 80 g kyselky
  • 2 bio citróny
  • 3 kg cukru

 

Postup:

 

Kvety bazy zalejeme vodou a pridáme celú kyselku. Citróny poriadne umyjeme, pokrájame na štvrtiny a pridáme do vody. Necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, necháme zovrieť a odstavíme. Sirup necháme vychladnúť, potom prelejeme do nádob a sterilizujeme. 

 

Odporúčame prečítať: Nechcete piť kávu? Vyskúšajte čaj maté

 

Osviežujúci jahodovo-mätový sirup

jahodový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 100 ml vody
  • 600 g cukru
  • 10 g kyselky
  • hrsť lístkov mäty

 

Postup:

 

Jahody odstopkujeme a umyjeme. Trochu ich roztlačíme vidličkou, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme ich trochu rozvariť, potom môžeme úplne rozmixovať. Pridáme kyselku a lístky mäty a necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes prepasírujeme cez sitko, pridáme cukor a privedieme k varu. Po zovretí odstavíme, naplníme nádoby a necháme vychladnúť. Nakoniec sterilizujeme.

 

Odporúčame prečítať: Domáci milkshake v 5 rôznych príchutiach

 

Jemný levanduľový sirup

levanduľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 300 g levandule
  • 1,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 3 ks celej škorice
  • 3 citróny

 

Postup:

 

Levanduľové kvety zalejeme vodou, pridáme pokrájané citróny a celú škoricu. Necháme lúhovať aspoň 24 hodín, potom scedíme a pridáme cukor. Sirup necháme zovrieť a následne vychladnúť. Naplníme ním nádoby a sterilizujeme.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

19.06.2017 05:42

Ďakujem za recepty,chystám sa urobiť nejaký sirup.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

19.06.2017 14:32

mne sa najviac páči bazový sirup, keď som bola dieťa, mama robila ríbezľový sirup, pili sme ho s vodou celé leto...bolo to lepšie ako nejaká umelá limonáda :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.06.2017 20:40

sirupy nerobím, najradšej máme čistú vodu alebo prírodnú minerálku

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

20.06.2017 07:50

domáce sirupy mi pripomínajú moje úžasné a bezstarostné detstvo :-)

Vaše meno:

Lucia Babjáková

Lucia Babjáková

22.06.2017 20:22

Bazový sirup zvykneme pripravovať aj u nás doma a je to pochúťka. Celkovo leto je vhodné na prípravu zaváranín či džemov, takže hor sa do toho!

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

24.09.2017 13:38

Varila som bazovy matovy,chystam sa na salviu...mnam

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

14.06.2018 19:15

vyzera dobre a lakavo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.