Zostávajú necelé dva týždne do Vianoc a okrem nakupovania posledných darčekov by ste nemali zabúdať ani na vianočné pečenie.
S ním však prichádzajú aj kilá navyše, ktoré sa potom v Novom roku snažíme usilovne zhadzovať. Myslite na to už teraz a vyskúšajte si pripraviť zdravé vianočné koláčiky, z ktorých nemusíte mať výčitky svedomia.
Špaldové medovníky
Suroviny:
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 150 g masla
- 3 vajíčka
- 8 polievkových lyžíc medu
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
Príprava:
Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré necháme odležať 12 hodín v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme medovníky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 4 až 5 minút.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Orechové guľky
Suroviny:
- 100 g sušených hrozienok
- 100 g sušených datlí
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g strúhaného kokosu
- 20 g kakaa
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Príprava:
Ako prvé dáme sušené hrozienka na dve hodiny do vody. Potom ich spolu s datľami, vlašskými orechmi, kokosom a kakaom rozmixujeme na kašu. Pridáme kokosový olej, med, vanilkový extrakt a vznikne cesto, z ktorého vytvarujeme guľky. Tie potom obalíme v kakau alebo v pomletom trstinovom cukre. Dáme ich na dve hodiny do chladničky a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Kakaové hviezdičky
Suroviny:
- 100 g ovsených vločiek
- 100 g mandlí
- 80 g sušených brusníc
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu
- 1 polievková lyžica kakaa
- 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- citrónová šťava
Príprava:
Ďatle namočíme na jednu hodinu vopred do vody. Ovsené vločky, mandle a sušené brusnice rozmixujeme, pridáme javorový sirup, kakao a vznikne jednotné cesto, ktoré vložíme na dve hodiny do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na hrubší plát a vykrajujeme z neho hviezdičky. Vrch môžeme potrieť bielym jogurtom zmiešaným s citrónovou šťavou.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.