Slovo bujón pochádza z francúzskeho bouillon, čo znamená vývar. Bujónom možno v prvom rade označiť čistý vývar z mäsa, kostí, rýb či zeleniny. V bežnej hovorovej reči sa však pojmom bujón obvykle pomenováva najmä instantná verzia vývaru v podobe tekutého bujónu či bujónových kociek. Instantné mäsové alebo zeleninové bujóny dokážu v kuchyni ušetriť obrovské množstvo času a uľahčia dochucovanie mnohých pokrmov.
Bujóny sú síce na jednu stranu pomocníkmi v kuchyni, no na druhú stranu to s nimi nie je vždy úplne ružové. Problémové totiž býva neraz ich zloženie, v ktorom nájdeme veľa tuku, soli, zvýrazňovačov chuti, umelých farbív a podobne.
A čo tak si teda vyrobiť vlastný bujón z kvalitných surovín, ktorého zloženie budeme dobre poznať a ktorý nám rovnako uľahčí prácu v kuchyni? Príprava domáceho bujónu vôbec nie je náročná. Prinášame vám hneď dva tipy na trošku odlišnú prípravu bujónu. Podľa prvého receptu si môžete vyrobiť vlastné bujónové kocky.
A ak zvolíte druhý spôsob, vyrobíte si hneď dvoch pomocníkov do kuchyne, a to mrazený čistý vývar a tekutý, respektíve krémový bujón s roztierateľnou konzistenciou. Ktorý spôsob vyskúšate?
Odporúčame: Vynikajúca polievka z hlivy ustricovej s mrveničkou alebo bez nej
Domáci bujón č. 1
Ingrediencie:
- 1 väčší zemiak
- 2 veľké mrkvy
- 1 stredne veľká cuketa
- 2 paličky stonkového zeleru
- 50 g klasického koreňového zeleru
- 1 väčšia cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 140 g soli
Postup prípravy:
- Vo väčšej panvici si rozohrejeme olej a pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu. Za občasného premiešania smažíme asi 10 minút.
- Následne k zeleninovej zmesi pridáme soľ, čo spôsobí, že zelenina pustí šťavu. Restujeme ďalších 10 minút (kým sa voda neodparí) a potom odstavíme.
- Opečenú zeleninovú zmes presunieme do mixéra a rozsekáme na hladkú kašu.
- Zeleninovú zmes vrátime naspäť do panvice a ďalších 10 až 15 minút zohrievame, kým sa neodparí prebytočná tekutina.
- Počas toho si pripravíme nejakú väčšiu dosku alebo tácku, na ktorú rozprestrieme alobal.
- Na alobal rozotrieme zeleninovú zmes do tvaru obdĺžnika (cca 28 x 18 cm) s hrúbkou približne 1,5 cm.
- Dlhým nožom nakrájame zmes na menšie obdĺžniky. Takto nám vznikne asi 25 až 30 bujónových kociek.
- Necháme dôkladne vychladnúť a tácku s bujónom uložíme na noc do mrazničky.
- Ďalší deň kocky bujónu nalámeme (ako tabuľku čokolády). Môžeme ich samostatne zabaliť do alobalu, poukladať do zatváracej misky a nakoniec uskladniť v mrazničke.
TIP: Použiť možno aj iné druhy zeleniny, ako sme uviedli vyššie. Základom je mať približne 900 g zmesi zeleniny.
Odporúčame: Cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami: Hit internetu
Domáci bujón č. 2
Ingrediencie:
- 500 až 600 g koreňovej zeleniny (na zeleninový bujón) alebo 500 g kuracieho mäsa a 300 g koreňovej zeleniny (na kurací bujón)
- 1 l vody
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- hrsť čerstvej vňate petržlenu alebo ligurčeka
- 1 bobkový list
- 3 guľôčky nového korenia
- 3 guľôčky čierneho korenia
Postup prípravy:
- Ak pripravujeme kurací bujón, najskôr mäso nakrájame na väčšie časti a v hrnci ho necháme na oleji opražiť, aby sa stiahlo. Až následne pridáme zeleninu nakrájanú na väčšie kusy, cesnak a cibuľu pridáme vcelku. Všetko spolu orestujeme.
- Ak pripravujeme zeleninový bujón, začneme rovno krátkym orestovaním zeleniny nakrájanej na väčšie kusy (cibuľu a cesnak rovnako ponechávame v celku).
- V oboch prípadoch následne zalejeme suroviny vodou a pridáme koreniny.
- Privedieme k varu, plameň stíšime a na miernom ohni necháme pomaly variť asi dve hodiny.
- Po dovarení necháme vývar vychladnúť a scedíme ho.
- Scedený tekutý vývar následne premiestnime do menších alebo väčších misiek a uskladníme v mrazničke (pozor, aby boli misky určené na použitie v mrazničke!). Takto uskladnený vývar je pripravený na použitie pri príprave polievok, rizota či omáčok.
- Scedenú pevnú časť z vývaru, teda zeleninu a mäso, rozmixujeme s trochou vývaru na hladkú kašu. Takýto roztierateľný bujón je možné krátkodobo uskladniť v chladničke, alebo tiež zavariť a uskladniť podobne ako iné zaváraniny. Je rovnako vhodný na dochutenie pokrmov.
Domáci bujón č. 3
Ingrediencie:
- 4 kuracie skelety aj s krídlami
- 4 morkové kosti
- 3 mrkvy
- 3 petržleny
- 1 zeler
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/2 póru
- 10 guličiek nového korenia
- 10 guličiek celého korenia
- 5 bobkových listov
- ligurček
- 1 PL soli
Postup:
- Skelety, kosti a očistenú zeleninu (okrem cibule, tá môže byť so šupou) spolu s koreninami zalejeme cca 4 litrami studenej vody.
- Privedieme k varu a postupne odstraňujeme penu.
- Následne necháme vývar na miernom plameni variť pokojne až 4 hodiny.
- Potom vývar scedíme, necháme bublať a redukovať na asi 750 ml.
- Silný a hustý vývar po ochladnutí prelejeme do formičiek na ľad a dáme do mrazničky.
- Následne počas varenia používame ako klasický bujón.
Aktualizovaný článok: 15.3.2023