Celosvetovo známa zmes byliniek – ako pripraviť domáce provensálske korenie?

Rôznorodé koreniny patria k veľmi dôležitým, ba priam k nevyhnutným a nenahraditeľným pomocníkom pri varení a pečení. Soľ je síce tiež potrebná na ochutenie pokrmov, no práve odlišné koreniny dokážu jedlu dodať rozmanitú chuť. Každá z kuchýň naprieč zemeguľou je typická používaním iných korenín a sušených byliniek. A v mnohých kútoch sveta nájdeme aj známe zmesi korenín, ktoré sa používajú v rôznych tradičných pokrmoch.

Spomenúť môžeme napríklad zmes korenia garam masala, ktorá je typická pre Áziu, a to najmä indickú kuchyňu. Ukrýva v sebe kardamóm, koriander, rímsku rascu, muškátový oriešok, kurkumu a ďalšie koreniny. Z balkánskej kuchyne zase pochádza zmes čubrica, v ktorej nájdeme saturejku, senovku grécku, ale aj čili alebo múku z opraženej kukurice.

K celosvetovo najznámejším zmesiach korenia však bez pochýb patrí práve provensálske korenie. Z akých korenín pozostáva a v akých pokrmoch najviac vynikne? Pripravte si slávne provensálske korenie jednoducho doma!

Aké má provensálske korenie zloženie?

Provensálske korenie, tiež provensálska zmes alebo provensálske byliny, je zmes aromatických sušených (prípadne aj čerstvých) bylín, ktorá sa používa ako korenina pri varení a pečení, prípadne do studených pokrmov. Názov tejto zmesi korenia je odvodený od francúszkej oblasti Provensalsko (Provence), v ktorej bylinky, ktoré sú súčasťou zmesi, hojne rastú. 

Provensálska zmes sa pripravuje z niekoľkých základných bylín, a to spravidla hlavne z rozmarínu, bazalky a tymianu, ku ktorým sa často pridáva aj oregano (pamajorán), majoránka (majorán), estragón (palina dračia), saturejka či fenikel. Niekedy sa pridáva dokonca aj šalvia či levanduľa. 

Provensálske korenie a jeho použitie

Provensálske korenie má vďaka svojmu zloženiu výraznú vôňu aj chuť. Aby sa chuť a aróma zachovali, ako aj liečivé vlastnosti obsiahnutých byliniek, obvykle sa odporúča podľa možností pridávať toto korenie až na konci tepelnej úpravy. Provensálska zmes je typická, prirodzene, najmä pre francúzsku kuchyňu, no veľmi obľúbená je aj v stredomorskej kuchyni, keďže obsahuje bylinky typické aj pre oblasť Stredomoria.

Provensálska zmes sa používa na ochutenie:

  • grilovaného alebo pečeného mäsa – kuracieho, jahňacieho, baranieho, králičieho a tiež rýb,

  • dusenej a pečenej zeleniny (napr. ratatouille),
  • zálievok na zeleninové šaláty,
  • omáčok na cestoviny (hodí sa k paradajkovým omáčkam), 
  • pizze, 
  • polievok,
  • pečených zemiakov,
  • bylinkového masla,
  • maslových, syrových alebo tvarohových nátierok. 

Odporúčame: Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou

Aké majú bylinky provensálskej zmesi účinky?

Provensálske korenie je zmesou viacerých bylín, ktoré majú blahodarný vplyv na zdravie človeka. Obsiahnuté bylinky majú vo všeobecnosti v prvom rade priaznivý účinok na trávenie. Podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov, mnohé z nich tiež zmierňujú problém s nadúvaním a nafukovaním. 

  • Obsiahnutý rozmarín má dezinfekčné a antiseptické účinky, pôsobí močopudne a znižuje stres. 
  • Bazalka podporuje činnosť žalúdka a chuť do jedla, prečisťuje močové cesty, tlmí zápaly, pomáha pri nevoľnosti a pôsobí proti aftám.
  • Tymian zlepšuje trávenie, má priaznivý vplyv na dýchacie cesty, tlmí kašeľ, pôsobí antioxidačne, dezinfikuje a podporuje zdravie obličiek. 
  • Oregano uľahčuje odkašliavanie, pomáha pri zápaloch pečene, zmierňuje žalúdočné kŕče a pôsobí močopudné. 
  • Majorán pôsobí proti nadúvaniu a črevným kolikám, zmierňuje bolestivú menštruáciu, zvyšuje chuť do jedla, upokojuje nervovú sústavu a podporuje dobrý spánok. 
  • Estragón podporuje vylučovanie tráviacich štiav a pohyby čriev, pôsobí antibakteriálne.
  • Saturejka zmierňuje problém s hromadením črevných plynov, pôsobí proti črevným parazitom, povzbudzuje chuť do jedla a uľahčuje stráviteľnosť mäsových aj strukovinových pokrmov. Okrem toho znižuje tlak. 
  • Fenikel, respektíve feniklové semená, rovnako eliminujú problém s plynatosťou, okrem toho znižujú cholesterol a pôsobia protizápalovo aj antioxidačne. 
  • Šalvia má protizápalový a antibakteriálny účinok, posilňuje imunitu, zmierňuje stres a podporuje krvný obeh.
  • Levanduľa upokojuje, zmierňuje črevné koliky, podporuje vylučovanie zadržiavanie vody v tele a má baktericídny účinok. 

Recept na provensálske korenie

Jednotný recept na prípravu provensálskeho korenia prakticky neexistuje. Sú známe len viaceré byliny, ktoré bežne tvoria túto zmes, no pripraviť ju možno v rôznych obmenách. I v mieste pôvodu, teda na juhu Francúzska, si v podstate každý kuchár, predavač na trhu či gazdinka pripravuje vlastnú provensálsku zmes. 

Provensálske korenie možno bez problémov nájsť aj u nás v obchodoch, no vlastná zmes má niekoľko výhod. V prvom rade pri domácom provensálskom korení presne vieme, čo sa v ňom nachádza a v akom pomere. Niektoré kupované provensálske korenia napríklad obsahujú hlavne vysoký podiel soli, čo nie je vždy žiaduce. 

Pripraviť si domáce provensálske korenie nie je nič náročné. Výhodou je, že si môžete namiešať presne tie bylinky, ktoré chcete a v preferovanom pomere. Bylinky stačí zmiešať a uskladniť v tmavej uzatvárateľnej nádobe v suchu. Vyskúšať môžete niektorú z nasledujúcich provensálskych zmesí.

Provensálske korenie s feniklovými semienkami:

  • 3 PL tymianu

  • 3 PL rozmarínu

  • 3 PL bazalky
  • 1 PL drvených semien fenikla
  • 3 PL saturejky
  • 2 PL oregana

Provensálske korenie s levanduľou a šalviou:

  • 3 PL tymianu

  • 3 PL oregana
  • 2 ČL rozmarínu
  • 2 ČL majoránu
  • 3 PL saturejky
  • 1 ČL kvetov levandule
  • 1 PL šalvie

Provensálske korenie s estragonom a petržlenovou vňaťou:

  • 2 PL tymianu

  • 1 PL oregana
  • 1 PL majoránky
  • 1 PL rozmarínu
  • 1 PL estragónu
  • 1 PL bazalky
  • 2 PL petržlenovej vňate

Provensálske korenie s bobkovým listom:

  • 2 PL tymianu

  • 2 PL saturejky
  • 2 PL rozmarínu
  • 2 PL bazalky 
  • 2 PL majoránu
  • 1 ČL šalvie
  • 1 ČL mletého bobkového listu

Odporúčame: ​Ľuľkovec zlomocný je prudko jedovatý. Čo môže spôsobiť otrava?

TIP 1: Pečené zemiaky s provensálskym korením

Ingrediencie: 

  • 1,5 kg zemiakov

  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • 2 PL provensálskeho korenia

Postup: Zemiaky očistíme, osušíme a nakrájame. Podľa veľkosti môžeme nakrájať na polovičky, štvrtinky, pokojne však aj krúžky. Ak máme malé zemiaky na pečenie, môžeme ich nechať celé. Zemiaky dáme do väčšej misy, posolíme, pridáme olivový olej a provensálske korenie. 

Dobre premiešame a rovnomerne rozložíme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry a pri teplote 200 °C pečieme dozlatista asi 45 minút. Podávame napríklad ako prílohu k mäsu. 

TIP 2: Domáca paštéta s provensálskym korením

Ingrediencie

  • 500 g kuracej pečene

  • 1 cibuľa
  • 2 PL oleja
  • 1 PL masla
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 150 g masla
  • 50 g sušených brusníc
  • 20 g mandlí
  • 1⁄2 ČL provensálskeho korenia
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Brusnice namočíme do teplej vody a potom ich nakrájame nadrobno. Mandle podľa potreby sparíme a ošúpeme, ak sú ošúpané, len ich nasekáme najemno. Kuraciu pečeň nakrájame a orestujeme na cibuľke s trochou oleja a masla. Keď je pečeň mäkká, rozmixujeme ju dohladka. Pridáme maslo a smotanu na šľahanie. 

Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou, čiernym korením a provensálskym korením. Na záver vmiešame aj nasekané brusnice a mandle. Vymiešame a naplníme do menších misiek alebo sklených pohárov. Uzavrieme a dáme schladiť. V chladničke vydrží paštéta asi týždeň. Podávať môžeme s čerstvým pečivom. 

TIP 3: Cesnakový dresing s provensálskym korením

Ingrediencie: 

  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy

  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL horčice
  • soľ a mleté čierne korenie 
  • 1/2 ČL javorového sirupu (alebo medu)
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 ČL provensálskeho korenia

Postup: Do misky dáme citrónovú šťavu a vyšľaháme ju s pretlačeným cesnakom, horčicou, soľou, čiernym korením a javorovým sirupom. Následne začneme postupne zašľahávať aj olivový olej. Nakoniec pridáme provensálske korenie a premiešame. Pripravená zálievka sa skvelo hodí na rôzne čerstvé zeleninové šaláty, najmä tie s paradajkami. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.08.2023 18:15

všetky bylinky máme na záhrade, už len správne namiešať

Vaše meno:

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

30.08.2023 16:43

Provensalske so zemiakmy je výborná kombinácia.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

31.08.2023 19:29

Používam ho často v kuchyni no kupujem ho v obchode

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.