Vianoce nie sú len o chutnom jedle. O zemiakovom šaláte a vyprážaných rezňoch či zákuskoch. Správni hostitelia (aspoň u nás na Slovensku) majú vo zvyku svojich hostí pohostiť aj nejakým tým destilátom. Avšak také symbolické štrngnutie „na zdravie“ môže prispieť k zlepšeniu nálady, ale niekedy aj k poopicovým stavom.
Pokiaľ ide o destiláty, tak ich existuje nespočetné množstvo. Nielenže sa líšia svojou chuťou, ale aj obsahom alkoholu. Ako hovoríme my, niektoré sú silné a niektoré zase slabšie. Z niektorých sa krúti hlava už po jednom poháriku a niektoré môžete vypiť na litre (obrazne povedané) a nemusíte pocítiť nič.
No aký destilát vám napadne, keď sa povie Vianoce? Teda ani nie tak destilát ako obľúbený likér, ktorý si môžete jednoducho pripraviť aj sami. Ako už aj nadpis napovedá, tak ide o vaječný likér, ktorý vo vianočnom období patrí medzi najobľúbenejšie likéry. A pokojne si ho môžete pripraviť aj na novoročné oslavy. Poďme si ho teda spolu pripraviť!
Vyskúšaj: RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!
Na domáci vaječný likér budete potrebovať:
- ½ litra kvalitného rumu
- 3 žĺtky (môžu byť z domácich vajíčok)
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 plechovku zahusteného sladeného mlieka
- 1 vanilínový cukor
Recept na domáci vaječný likér
Príprava domáceho vaječného likéru nie je náročná. Ako prvé si oddelíme vajíčka – žĺtky od bielkov. Na vaječný likér potrebujeme len vaječné žĺtka, no bielky vyhadzovať nemusíte, ale ich môžete použiť na potretie medovníčkov alebo si z nich spraviť kokosové pusinky.
Následne si pripravte misku, v ktorej budete miešať všetky ingrediencie prostredníctvom mixéra. V miske teda zmiešajte zahustené sladené mlieko, 3 lyžice práškového cukru, vanilínový cukor, žĺtka a rum. Všetko poriadne spolu premiešajte – dávajte pozor, aby sa vám žĺtka poriadne rozmixovali a práškový cukor „roztopil“. Ak budete mať vaječný likér vymixovaný, tak ho nalejte do sklenenej fľaše a nechajte odležať v chladničke aspoň 10 minút. Po tomto čase môžete vaječný likér degustovať. Nezabúdajte, že takýto domáci vaječný likér by sa mal skladovať v chladničke.
Tiež platí, že vaječný likér bude taký „silný“, aký rum použijete. Ak rum obsahuje menej percent alkoholu, bude slabší a naopak. Nezabúdajte tiež na to, že čím dlhšie necháte vaječný likér „odležať“, tým bude silnejší.
TIP: Máte radšej čokoládový likér?
Ingrediencie:
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g horkej čokolády
- 400 ml rumu
- 100 g hnedého cukru
- 2 PL medu
- 2 vaječné žĺtky
Postup: Do hrnca dáme kondenzované mlieko, vaječné žĺtky, čokoládu, med a cukor (hnedý aj vanilkový). Začneme zahrievať do hustnutia. Potom necháme zmes zovrieť a odstavíme ju z ohňa. Za stáleho miešania prilievame rum. Hotový vaječný koňak v čokoládovej verzii nalejeme do fľaše a necháme pár dní odstáť.
Extra TIP: Vedeli ste o tom, že vaječný likér je vhodný do kávy? Ak ste to ešte neskúšali, isto to napravte!
Článok aktualizovaný 25.12.2023