Ako pripraviť artičoky? Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

Kým vo francúzskej či stredomorských kuchyniach sú artičoky neoddeliteľnou a tradičnou súčasťou stravy, u nás až také bežné nie sú. Nejedného dozaista očaria svojim netradičným vzhľadom, keď však príde na ich prípravu, mnohí skôr tápu. Určite aj viacerí z vás s artičokami na tanieri ešte nemali tú česť. 

Je to však veľká škoda, keďže ide o veľmi výživnú a zdravú zeleninu s jedinečnou chuťou. Dá sa ju pritom pripraviť na množstvo spôsobov. 

Artičoky môžeme variť, dusiť, piecť, grilovať, dajú sa pridať do mnohých pokrmov. Pripravuje sa napríklad pizza s artičokami, cestovina s artičokami, vyprážané artičoky, opekané artičoky na grile i polievka či šalát s artičokami. Ak ste ich ešte nikdy nepripravovali, v dnešnom článku nájdete zopár tipov, ako na to.

Prečo jesť artičoky?

Než sa pustíme do varenie s artičokami, môžeme sa ešte pozrieť na ich vplyv na ľudské zdravie. Je mnoho dôvodov, prečo jesť artičoky a prečo ich pravidelne zaradiť do jedálnička. V prvom rade môžeme spomenúť, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu, ktorú je vhodné do stravy zaradiť aj pri redukcii váhy.

Stogramová porcia má len okolo 50 kcal. V artičokách v podstate nenájdeme tuk, no telu doplnia vlákninu aj bielkoviny, viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, horčík a ďalšie minerály. Táto zelenina je známa priaznivým vplyvom na zdravie a činnosť pečene, a to vďaka látke cynarín.

Okrem toho pozitívne vplývajú kráľovské artičoky aj na trávenie či hladinu cholesterolu, majú tiež protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Poďme sa však už pozrieť na to, čo všetko sa z nich dá pripraviť!

Odporúčame: Bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou – fantastická pochúťka

Chutná artičoka – ako ju pripraviť?

1. Varené artičoky

Ako prvé je potrebné artičoky očistiť. Následne odstránime hrubé vonkajšie listy, ktoré sú na spodku pripevnené k stonke a nožnicami ostriháme tvrdé špicaté končeky listov. Potom celý vrch artičoky mierne zrežeme. Ak je stonka veľmi hrubá, väčšia a vláknitá, oškrabeme ju sčasti škrabkou na zemiaky či nožom.

Takto pripravené artičoky pokvapkáme šťavou z citróna a varíme ich v osolenej vode 30 až 40 minút. Hotové sú vtedy, keď sú mäkké a jednotlivé lupene možno zľahka odtrhávať. Podobne je možné artičoky pripraviť aj na pare.

Uvarené artičoky môžeme podávať ako prílohu k mäsu, taktiež s dipom ako občerstvenie na párty alebo s omáčkou ako hlavný chod či predjedlo.

2. Grilované artičoky

Blíži sa grilovacia sezóna a verte, že aj artičoky sa môžu stať súčasťou vašej grilovačky. Perfektne sa hodia ku grilovanému mäsu, čerstvému pečivu a rôznym dresingom. Pred samotným grilovaním je vhodné artičoky predvariť, a to buď v osolenej vode alebo na pare. Postačí im 15 až 20 minút.

Potom artičoky vertikálne rozrežeme, vyberieme prípadný chlpatý prostriedok, pokvapkáme citrónovou šťavou a potrieme olivovým olejom s pretlačeným strúčikom cesnaku, podľa chuti pridáme soľ, korenie a necháme ochladnúť. Následne ich poukladáme na gril či grilovaciu panvicu a domäkka opekáme. Postačí 5 až 7 minút. Počas grilovania otáčame. Hotové artičoky hneď podávame.

Odporúčame: RECEPT: Mrkvový šalát ideálny na grilovačku alebo ako príloha k mäsu

3. Plnené artičoky s kuracím mäsom

Na internete nájdete množstvo receptov na plnené a zapekané artičoky, skúsiť však môžete aj tento. Pripravíme si:

  • 4 až 5 artičok,
  • 2 cibule,
  • 200 g kuracieho mäsa,
  • 100 g kyslej smotany,
  • olej,
  • soľ, korenie,
  • petržlenovú vňať,
  • muškátový orech a pažítku.

Ako prvé si artičoky očistíme, nezabudneme ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby nám nezhnedli. Povaríme ich v osolenej vode asi 10 minút.

Kým sa varia, pripravíme si plnku. Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kúsky pokrájané mäso a smotanu. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a trochou pažítky a petržlenovej vňate.

Predvarené artičoky opatrne vydlabeme, odstránime zvnútra jemné páperie. Potom plnkou artičoky naplníme a poukladáme ich do vymastenej zapekacej misky. Podľa chuti môžeme posypať nastrúhaným syrom. Pečieme domäkka pri teplote 180 °C. Podávame so zemiakmi, zeleninovým šalátom či bagetkou. 

Odporúčame: Zemiakové ruže so slaninkou – originálna príloha, ktorá nadchne tvojich hostí

4. Artičokový krém – krémová artičoková polievka

Z artičok sa dá pripraviť aj polievka. Potrebovať budeme:

  • 400 až 500 g artičok,
  • 200 g zemiakov,
  • 2 menšie cibule,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 100 ml smotany na varenie,
  • 1 l vody (alebo vývaru),
  • olej,
  • soľ, korenie,
  • prípadne obľúbené bylinky či koreniny.

V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a chvíľu opekáme. Potom pridáme aj nakrájané artičoky a pod pokrievkou zopár minút dusíme. Následne zalejme vodou či vývarom a na miernom ohni varíme asi 30 až 40 minút.

Zemiaky aj artičoky musia zmäknúť. Potom polievku dôkladne vymixujeme ponorným mixérom. Je vhodné ju následne i scediť, aby sme sa zbavili prípadných vlákien z artičok. K scedenému krému pridáme smotanu a dochutíme soľou, korením a bylinkami. Krátko povaríme a môžeme podávať.

Odporúčame: Ako si vyrobiť bujónové kocky? Tento domáci kurací bujón si zamiluješ!

5. Artičoková nátierka

Nakoniec môžete vyskúšať aj nátierku z artičok. Zvyčajne sa používajú artičoky v náleve, vyskúšať však môžete aj nátierku z domäkka uvarených artičok. Potrebovať budeme:

  • 150 g artičok,
  • 3 až 4 vajíčka,
  • 2 PL kapár (voliteľné),
  • 3 až 4 PL majonézy,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Ako prvé si artičoky vymixujeme na hladkú konzistenciu, pridáme natvrdo uvarené vajcia a ešte zľahka pomixujeme. Pridáme majonézu a posekané kapary, dochutíme soľou a korením. Podávame s čerstvým pečivom alebo ako dip k tortilla chipsom.

6. Pečené artičoky s parmezánom

  • 2 celé artičoky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu alebo rozmarínu

Postup: Predhrejeme rúru na 200 °C. Najprv odrežeme asi 1 cm z vrcholu každej artičoky a odstrihneme aj spodnú časť stonky. Odstránime tvrdé vonkajšie listy okolo spodnej časti artičoky. Artičoky pozdĺžne rozrežeme a pomocou lyžičky odstránime a vyhodíme srdce a vnútorné bodliaky. Potrieme rezné plochy citrónovou šťavou, aby sa nezoxidovali.

Do štrbín medzi listy vložíme plátky cesnaku. Posypeme vnútro olivovým olejom, soľou, čiernym korením a pridáme vetvičky čerstvého tymianu alebo rozmarínu. Polovice artičok umiestnime stranou nadol na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre približne 25-35 minút alebo kým nebudú artičoky mäkké a listy sa ľahko neodtrhnú.

Potom otočíme artičoky rezanou stranou nahor a posypeme vrch strúhaným parmezánom. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 5-10 minút, alebo kým parmezán nezačne bublať a nezhnedne. Podávame teplé, s ďalšou citrónovou šťavou.

7. Artičoky v náleve

  • 200 g artičok
  • 1 PL soli
  • 1 l vody
  • 1 KL kyseliny citrónovej
  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup: Artičoky nakrájame, nasolíme a dáme do pohárov na zaváranie. V hrnci dáme variť vodu, pridáme kyselinu citrónovú aj citrónovú šťavu. Privedieme k varu a zalejeme artičoky. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 90 °C.

Článok aktualizovaný 12.3.2024

Zdroj úvodnej foto: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.07.2020 13:08

artičoky som ešte nejedlá ,dosť komplikovaná príprava.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

02.07.2020 10:35

artičoky som ešte nejedla a neviem, či by to moji chlapi jedli, možno raz vyskúšam

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

29.07.2020 19:31

Artičoky som ešte nejedla, ale rada by som ich vyskúšala. Možno niekde v reštike ich budú ponúkať, tak si ich objednám.

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 12:45

Zdá sa, že artičoky sú zdravé a treba ich zaradiť do jedálnička.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:18

Nikdy ma veľmi nelákali, ani na pohľad a ani chuťovo :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

15.03.2024 20:03

Zaujímavé recepty

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

19.03.2024 08:53

Dajú sa bežne kúpiť?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.