Týždeň po Vianociach sme prejedení všetkých medovníčkov, vanilkových rožtekov a rôznych iných sladkostí, preto väčšinou na Silvestra pripravujeme niečo slané. Vítané sú pomazánky, dipy, slané rolády alebo rôzne šaláty. Nič ale nepokazíte ani obyčajným lístkovým cestom.
Najjednoduchšie je kúpiť si ho už hotové, lebo nie vždy sa vyplatí pripravovať ho doma. Ak kúpite už dopredu vyvaľkané, pečenie budete mať raz-dva hotové. Aj keď by ste si pomysleli, že kto už môže lístkové cesto považovať za pochúťku, nasledujúce recepty vás presvedčia, že to tak naozaj môže byť. Netradičné recepty sa dajú urobiť aj z lístkového cesta a s týmito určite zabodujete!
Odporúčame prečítať: Jednohubkám už odzvonilo, tohtoročný Silvester patrí syrom
Košíčky plnené krabím dipom
Mysleli ste si, že pomazánky a dipy sa dajú natierať len na bagety alebo kolieska rožkov? Skúste si vyrobiť tieto chutné košíčky z lístkového cesta. Inšpirovala som sa v knihe Adriany Polákovej. Naplniť ich už môžete akoukoľvek pomazánkou, napríklad aj ochuteným tvarohom s pažítkou. Ja som sa rozhodla pre overený krabí dip, ktorého recept som vám priniesla pred rokom.
Budeme potrebovať:
- lístkové cesto
- vajíčko na potretie
- náplň (napríklad krabí dip)
Odporúčame prečítať: Silvestrovské dipy s domácou špaldovou bagetou
Postup:
1. Lístkové cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho väčšie kolieska. Na jeden košíček budeme potrebovať tri kolieska. Jedno ako spodný diel, ďalšie dva použijeme len na okraje. Z nich vyrežeme ešte malé koliesko v strede.
2. Okraje spodného dielu potrieme rozšľahaným vajíčkom, priložíme naň druhé koliesko, ktoré má v strede dieru. Toto znova natrieme vajíčkom a krok zopakujeme. Prstom jemne pritlačíme. Vajíčkom potrieme aj posledný diel a uložíme na plech. Boky nepotierame. Vajíčko slúži ako lepidlo.
3. Pečieme na 180°C so zapnutým fúkaním asi 10 minút alebo kým okraje nebudú zlatohnedé. Po upečení sa košíčky krásne nafúknu. Necháme ich vychladnúť a môžeme plniť. Aby sme vykrojené stredy nemuseli vyhodiť, môžeme ich potrieť vajíčkom, posypať soľou a sezamom a upiecť. Budeme mať slané jednohubky.
Odporúčame prečítať: Štýlová párty na Silvestra? Jedine s novinkami od Dr.Oekter
Pizzové tyčinky z lístkového cesta
Ste mäsožravec a máte radi skôr niečo mastnejšie? Aj pre vás máme pripravený výborný, ale veľmi jednoduchý recept. Tieto tyčinky môžete naplniť tiež v podstate čímkoľvek, no kombináciu slaninky a syra zbožňuje asi každý okrem vegetariána. Ak potrebujete diétnejšiu verziu, pizzové korenie vynechajte a namiesto slaniny použite diétnu kuraciu šunku. Pochutíte si aj tak.
Budeme potrebovať:
- lístkové cesto
- mäsovú slaninu pokrájanú na tenké plátky
- tenký plátkový syr
- kečup
- pizza korenie
- vajíčko na potretie
- sezamové semienka
Postup:
1. Lístkové cesto vyvaľkáme, pozdĺžne ho prekrojíme na polovicu a potom krájame na rovnaké pásy. Ja som prvý pás odkrojila podľa šírky plátku slaniny. Každý pásik potrieme kečupom a trošku posypeme pizza korením.
Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou
2. Plátky syra prekrojíme na užšie, aby nevytŕčali z cesta a poukladáme. Najlepšie je kúpiť slaninu už pokrájanú, ale môžete si ju pokrájať aj doma, ale asi sa vám nepodaria také tenké plátky. V tomto prípade platí, čím tenšie, tým lepšie, inak sa bude cesto ťažko rolovať.
3. Takto pripravené pásiky cesta prekrútime do špirály a konce pritlačíme, aby sa špirály nerozpadli. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Soliť ich nie je potrebné, lebo slanina aj syr sú dostatočne slané. Dáme do rúry, zapneme fúkanie a pečieme asi 10 minút, kým tyčinky nebudú zlatohnedé.
Verím, že sme vás presvedčili, že aj lístkové cesto môže byť zaujímavé a veľmi chutné. Ak teda ešte nemáte vymyslené, čo si pre hostí alebo len pre svojich blízkych pripravíte, vyskúšajte tieto recepty, určite vás nesklamú.
Prajem dobrú chuť a krásny Silvester!
Barbora Vizváryová