Klasická bryndzová nátierka: Objav tento náš tradičný poklad

Vyrába sa v Poľsku, Rumunku a dokonca aj v Bulharsku, ale naša je len jedná a určite môžeme povedať, že je najlepšia. A to nehovoriac o májovej, ktorá má asi najlepšiu chuť. Vedeli ste však, že bryndza sa začala vyrábať už v 15. storočí? Neskôr, cca v 18. storočí začali vznikať rôzne bryndziarske manufaktúry a mnohé z nich sú zachované dodnes. Bryndza je takým našim pokladom, ktorému sa tiež pripisujú liečivé účinky.

Pravidelnou konzumáciou údajne dochádza k zníženiu hladiny zlého cholesterolu v organizme a rovnako aj k zníženiu hladiny cukru v krvi. Nachádzajú sa v nej priateľské baktérie, ktoré by sme mohli označiť ako probiotiká. A ako všetci dobre vieme, tie sú prospešné pre naše trávenie. Bryndza je však skvelá aj pri rôznych alergiách, cukrovke a dokonca podporuje aj imunitný systém. Tak doprajte si aj vy tento náš biely poklad, ktorý má špecifickú chuť. Ak je vám bryndza po vôli a jej chuť dokáže ulahodiť vášmu mlsnému jazýčku, tak si z nej pripravte tradičnú bryndzovú nátierku.

bryndzová pomazánka

Zdroj: Shutterstock®

Na bryndzovú nátierku potrebujeme:

  • 200 g bryndze
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 lyžicu červenej papriky
  • 1 cibuľu (môže byť aj červená)
  • soľ podľa chuti
  • pažítku na dozdobenie
  • čerstvé chrumkavé pečivo

V miske si vymiešame bryndzu so zmäknutým maslom. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mletú červenú papriku. Bryndza je sama osebe dosť slaná, no ak to je potrebné, tak celú nátierku dosoľte podľa potreby. Platí však, že so soľou to nikdy netreba preháňať, pretože nadmerné solenie môže byť pre nás škodlivé. Všetko teda spolu poriadne vymiešame a podávame.

Nátierka je najlepšia na čerstvom chrumkavom chlebíku alebo pečive, ktoré krásne chrumká pod zubami. K nátierke sa hodí čerstvá zelenina a určite aj čerstvo odtrhnutá a nakrájaná pažítka. Ak máte radi výraznejšiu cibuľovú chuť, tak si k nátierke môžete dopriať aj jarnú cibuľku alebo pór.

Odporúčame: Hrnčeková rebarborová bublanina: Recept, ktorý sa oplatí vyskúšať

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

01.06.2021 13:10

bryndzová nátierka na kváskovom chlebíku ... mňam

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.06.2021 17:03

klasická bryndzová nátierka u nás doma musí byť a ešte robievam bryndzové pagáčiky a pirohy

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:40

Bryndzové pirohy, so slaninkou a smotanou - joooj už mi slinky tečú :D

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.06.2021 06:28

Výborná klasika!

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

02.06.2021 08:35

Táto tradičná bryndzová nátierka je vynikajúca, hlavne z májovej bryndze, máme ju radi

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:40

Z májovej je najlepšia - o tom niet pochyb :)

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.06.2021 12:18

Výborná natierka a nesmie chýbať Pažítka.

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

02.06.2021 17:10

Niet nad májovú bryndzu:)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

02.06.2021 17:11

Takto podobne pripravujem.Bryndzu mozem aj samotnú,je úžasná.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

02.06.2021 21:57

Robievali sme ju

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

02.06.2021 22:16

Bryndzová nátierka u nás nesmie chýbať.Robím ju často.3x mňam...

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

02.06.2021 23:10

Bryndzovou nátierkou sa nikdy nedá nič pokaziť

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

18.06.2021 19:11

vyzerá veĺmi dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.