Repík lekársky a jeho liečivé účinky

 

Repík lekársky je aj v súčasnosti jednou z najvyhľadávanejších liečivých surovinou pre farmaceutický priemysel.

 

Je rozšírený v celej Európe a rastie v nížinách i vo vyšších polohách, na výslnných stráňach, lesných čistinkách, okraji lesov či v priekopách. Ide o trvácnu bylinu, vyrastajúcu z drevnatého podzemku.

 

 

 

Vyrastá tak ružica prízemných listov a v druhom roku priama, jednoduchá, vyše metra vysoká valcovitá až hranatá stonka, ktorá je drsno chlpatá a v spodnej časti listnatá. Tieto listy sú striedavo nepárne, menšie, takmer sediace so širokými prílistkami. Listy sú taktiež tmavozelené a na rube sivo plstnaté. Kvety tvoria jednoduché a dlhé koncové strapce, ktoré sú klasovité a zriedka rozkonárené.

 

Čiaška tohto kvetu je tvrdá, kužeľovitá a ryhovaná, chlpatá s okrajom, ktorý má na sebe veniec chĺpkov postupne meniacich sa na tvrdé háčikovité ostne. Kvet má ďalšie lístky žltého sfarbenia, červené peľnice a plodom repíka sú nažky uzatvorené v kvetnej čiaške. Kvety majú príjemnú vôňu, ktorú je možné zacítiť v období od júna do augusta, keď repík kvitne.

 

Odporúčame prečítať:  Pŕhľava dvojdomá - spoznajte jej liečivé účinky

 

repik

Zdroj: Shutterstock®

Zber repíka prebieha od júna do septembra pomocou ostrého predmetu, napríklad noža či nožníc, poprípade kosáka. Zbiera sa od začiatku kvitnutia za suchého počasia celá kvitnúca vňať aj so spodnými listami. Odstránia sa hrubé, bezlisté a drevnaté stonky, staré a poškodené spodné listy a ak je veľa plodov, tak aj celé súkvetie. Po tejto úprave prichádza na rad sušenie na vzdušnom tienistom mieste, pričom sušenie musí byť rýchle, aby nedošlo k znehodnoteniu repíka. Potom musí byť uchovaný pred slnkom a vlhkom, pretože zo svetla by začali listy hnednúť a prípadná vlhkosť by mohla spôsobiť plesnivenie rastliny. 

 

Odporúčame prečítať:  Mäta pieporná a jej liečivé účinky

 

Repík lekársky obsahuje triesloviny, flavonoidy a horčiny, silicu, kyselinu kremičitú, organické kyseliny, cholín, fytoncíd a iné. Používa sa najmä v humánnej a veterinárnej medicíne, vo farmaceutickom priemysle, v ľudovom liečiteľstve a v oficiálnej medicíne ako pomocný liek, ktorý pomáha pri rôznych chorobách. Aplikuje sa pri problémoch s tráviacou sústavou ako stomachikum, pri poruchách látkovej premeny, kĺbových a zápalových ochoreniach a pri vonkajšom používaní pri liečení poranení, vyrážok, ekzémov, rán, popálenín a podobne. Repík sa tiež využíva ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny, poruchách hlasiviek, na výplach nosa pri silnej nádche, pri zápale vznikajúcom pri kožných chorobách a podobne. Repík je tiež vhodnou zložkou do žlčopudných a protizápalových čajovín a na výrobu rôznych lekárskych prípravkov. Z mladých bylín a kvetov sa dokonca vyrába žlté farbivo využívané v rôznych sférach.

repík lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Vedľajšie účinky pri krátkodobom alebo dlhodobom užívaní neboli spozorované, pozor si však treba dať pri zbere, pretože chlpy tejto rastliny môžu dráždiť pokožku. Zber by mal preto prebiehať v rukaviciach. 

 

 

Recepty:

 

Zápar a odvar – 1,5 g drogy ako jednotlivá perorálna dávka, piť 3 razy cez deň pol hodiny pred jedlom.

 

Odvar – 2 lyžice rozdrobenej drogy na pohár vody, vhodné na výplachy nosa a úst po jedle alebo na obklady a kúpele.

 

Prášok – užiť 2 – 4 g práškovanej drogy cez deň.

 

Čerstvá vňať – čerstvá, očistená, rozmliaždená vňať sa použije ako náplasť.

 

 

Odporúčame prečítať: Zázračná kapsička pastierska

 

Autor: G. Švec, www.hab.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

26.04.2015 19:08

Chodim na bylinky zberám a suším aj repík je super do kúpela aj na čajík

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.03.2016 07:30

Repik lekarsky ma svoje miesto v nase kuchyni, nechyba ani jeden rok, vzdy si ho nazberame a nasusime

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

06.04.2016 15:21

sušený máme doma stále :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.07.2018 19:18

nikdy u nás nechýbal ,vždy sa niečo prihodí ,aby sa použil.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.