Šafran je jedno z najdrahších korení sveta, a preto si jeho lahodnú arómu a pozitívne účinky bežne nedoprajeme.
Poznali ho ešte pred naším letopočtom a v tom čase sa hojne pridával do takmer všetkých pokrmov.
Len vďaka šafranu si vieš zvýšiť silu svojho zdravia a preventívne sa uchrániť od zákerných chorôb. Vieš, aké sú účinky šafranu na náš organizmus? Ako sa zbiera a prečo patrí k najdrahšiemu koreniu na svete?
Pozri aj: Otecko pri pôrode – morálna podpora alebo skôr príťaž?
Kráľovské korenie
Šafran bol v Egypte vysoko cenenou koreninou, ktorá dodávala harmóniu do celého tela. Najväčšími konzumentmi šafranu boli pravdepodobne starí Rimania. Pridávali ho do jedla, liehovín, kúpeľov, farbili si ním šaty a vyrábali z neho parfumy. Považovali ho za zázračný elixír. V bledomodrom až fialkastom kvete s príjemnou vôňou sa nachádzajú tri nitkovité blizny. Práve tie sa zbierajú, aby sa z nich dôsledným sušením pripravilo kráľovské korenie. Blizny sa oberajú ručne, pretože doposiaľ nebol vynájdený prístroj, ktorý by dokázal nahradiť citlivú prácu ľudských rúk. Náročne pozberané blizny s dĺžkou asi tri centimetre sa neskôr starostlivo a dôkladne sušia. Dôvodom vysokej ceny šafranu je práve spôsob, akým sa korenie získava. Na získanie 1 kg korenia šafranu je potrebné nazbierať 100 000 jeho kvetov.
Drahá, ale významná korenina
V našich končinách sa o šafrane hovorí veľmi málo. Ázijská a indická kuchyňa ho používa pomerne často, podobne našiel uplatnenie aj v španielskej, francúzskej či talianskej kuchyni. Používa sa do slaných, ale aj sladkých jedál, je veľmi aromatický a má intenzívnu chuť. Svoje liečivé účinky si zachoval dodnes, no je dôležité mať na pamäti, že vo vyšších dávkach je toxický. Už 10 gramov šafranu vie privodiť vážnejšie zdravotné komplikácie. Cena kvalitného šafranu, napríklad za 10 g korenia, sa pohybuje okolo 50 až 80 EUR.
Vyskúšaj tiež: Dvojitá brada ťa už nemusí viac trápiť. Takto sa jej zbavíš!
Prečo je šafran taký dôležitý?
Šafran obsahuje veľa draslíka, omega 3 kyselín, rôzne minerály, vitamíny, éterické oleje a bielkoviny. Lekári s ním v minulosti liečili všetky tráviace problémy, zmyslové orgány, poruchy prostaty a močového ústrojenstva, bloky pri vyjadrovaní citov, cievne a srdcové problémy. Bol považovaný za životabudič, podobne ako ženšen. Šafran dodáva energiu a psychickú rovnováhu. Výborné účinky má pri depresiách aj vyčerpanosti. Šafran rozjasňuje myseľ a podporuje prekrvenie orgánov. Pri dennej dávke tridsať miligramov a aspoň mesiaci užívania sa korenie vyrovnalo aj starším tricyklickým antidepresívam. Zatiaľ bez zistených vedľajších účinkov, ale zato s pozitívnom vplyvom na liečbu vyše štyroch desiatok chorôb, vrátane rakoviny. V primeranej dávke uvoľňuje napätie, pomáha zrelaxovať a uľavuje pri menštruačných ťažkostiach. Keďže dobre farbí, v rôznych kultúrach sa používa aj ako farbivo pri obradoch. O používaní šafranu sa zmieňujú dokumenty už z dôb 2000 rokov pred Kristom.
Ďalšie blahodarné účinky šafranu
- podporuje trávenie
- eliminuje bolesti žalúdka a podporuje jeho funkciu
- prečisťuje dýchacie cesty
- upokojuje nervový systém
- uvoľňuje kŕče
- udstraňuje bolesť hlavy (migrény)
- prečisťuje a podporuje funkciu pečeni
- eliminuje prejavy alergii a astmy
- zvyšuje obranyschopnosť
Neprehliadni: Máš chuť na čokoládu, kávu, čipsy? Pozor, tvoje telo volá o pomoc!