A tu začína príbeh jedného cesta a dvoch dezertov. Pravdupovediac, chcela som upiecť tortu s tromi korpusmi. Ešte surové cesto som chcela rozdeliť na tri rovnaké časti, no prerozdelila som ho akosi zle, a to na jednu objemnejšiu časť a dve menšie.
Tie dve som zliala dokopy a upiekla z nich nakoniec jedno cesto/korpus, ktoré mi po upečení vykĺzlo z formy a ešte za tepla sa trochu narušilo.
Vychladnuté som ho prekrojila na polovicu, jednu polovicu cesta som použila na tortu k ďalším dvom vydareným korpusom a druhá, zlá polka korpusu ostala. Bola by škoda to cesto len tak vyhodiť a tak vznikli rýchle, chutné orechové guľky zo zvyškov cesta a teda aj dva lahodné dezerty. A ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Čosi na tom bude, keďže zlý korpus bol dobrý na chutný dezert.
Recept na orechové guľky nájdete tu: Recept na orechové guličky
Suroviny na prípravu čokoládovej torty:
Cesto
- 1 H múka špaldová celozrnná hladká
- ¾ H múka pšeničná hladká
- 2/3 H cukor trstinový
- 2 PL kakao
- 1 ČL sóda bikarbóna
- ½ ČL prášok do pečiva bez fosfátov
- štipka soli
- ½ H olej kokosový
- ½ ks vanilkový struk
- 1 ČL jablčný ocot
- 1 H mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
- 2 PL mlieko rastlinné podľa potreby
Čokoládový krém na tortu
- 1 ks mandľová smotana ( 1 ks = 200 ml)
- 50 ml mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
- 3-3 ½ PL škrob
- 2 PL domáci vanilkový cukor
- ½ PL cukor trstinový
- 60 g čokoláda na varenie
- 80 g alsan
Na potretie torty
- malinový lekvár
- Na vrch torty
- kokosové lupienky
Odporúčame vyskúšať: RAW Recepty - Pohánková RAW kaša
Postup na prípravu cesta:
1. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, sódou bikarbónou, práškom do pečiva, cukrom a vnútrom, ktoré sme vyškrabali z vanilkového struku.
2. K sypkej zmesi pridáme preosiate kakao a zamiešame do zmesi.
3. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme jablčný ocot a necháme 1-2 minúty postáť.
4. K sypkej zmesi pridáme mlieko s jablčným octom a olej a všetko dobre spracujeme do cesta. V prípade potreby pridáme 2 PL mlieka do cesta a poriadne ho zapracujeme.
Odporúčame vyskúšať: RAW Recepty - Raw vegan ice cream
5. Cesto rozdelíme na 2 časti, vlejeme ho do dvoch foriem a dáme piecť na približne 20 minút, treba si to odsledovať, skúste špáradlom, či je cesto upečené.
6. Upečené korpusy vyberieme z foriem a necháme vychladnúť. Kým korpusy vychladnú, pripravíme si čokoládový krém. Vychladnuté korpusy prerežeme na polovice, vzniknú nám tak 4 korpusy. 3 si odložte na tortu a jeden použijete na guličky.
Postup na čokoládový krém:
1. V mandľovej smotane rozmiešame škrob (ja som použila iba 2 PL, ale krém sa mi zdal málo hustý, tak vy trochu pridajte, ako píšem v surovinách 3 alebo až 3 a ½ PL škrobu, môžete použiť aj vanilkový puding od alnatura).
2. K smotane so škrobom pridáme cukor a mlieko a rozmiešame. Túto zmes vlejeme do hrnca a varíme na miernom ohni, kým sa nám nevytvorí hustá zmes (ako puding).
3. Do uvareného pudingu vložíme nalámanú čokoládu a premiešame ju so zmesou a necháme mierne vychladnúť, aby puding nebol horúci.
Odporúčame vyskúšať: Lievance s horúcim lesným ovocím
4. Do pudingu zapracujeme nakrájaný alsan a vymiešame do krému. Krém si rozdelíme na tri časti.
5. Prvý korpus potrieme malinovým lekvárom (najlepšie domácim) a na lekvár natrieme prvú časť krému. Na krém položíme druhý korpus a opakujeme postup s lekvárom a krémom a na to položíme tretí, posledný korpus.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Raggamuffin
6. Ten potrieme poslednou časťou krému a tou zatrieme aj bočné strany torty. Nakoniec už len tortu posypeme a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinu, môžete aj dlhšie. Tortu nakrájame a vychutnávame, aká je to dobrota :)
* Na posypanie torty môžete použiť namiesto kokosových lupienkov napríklad olúpané a rozpolené mandle, lúpané konopné semienka, čokoládové hoblinky. V lete môžete použiť ovocie, napríklad nakrájané jahody alebo čerstvé maliny a s nimi aj čokoládové hoblinky. Prípadne sa nechajte viesť fantáziou a použite to, čo vám chutí alebo vám napadne, prípadne to, čo doma máte k dispozícii.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Černicová bublanina
Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk