Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

 

Milujeme slané jedlá a dôkazom toho je aj fakt, že Slováci solia dvakrát viac ako je odporúčaná denná dávka.

 

Údené mäso, slanina, šunka alebo paštéty. Aj to sú jedlá, v ktorých sa nachádza veľké množstvo soli, ktorú musí naše telo spracovať. Preto nebuďte ľahostajní a sledujte množstvo soli v zloženiach výrobkov.

 

Denná dávka soli

 

Denná dávka soli by sa mala pohybovať okolo 6 gramov. Slováci si posunuli tento priemer na 10 až 15 gramov dennej dávky, čo sa odzrkadľuje najmä na zdravotnom stave. Pri prijatí denného doporučeného množstva soli náš organizmus využije potrebné minerály a soľ v strave nebude problémom.   

 

 

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

Soľ

Zdroj: Shutterstock®

Aj málo soli škodí

 

Kuchynská soľ je chemickou zlúčeninou sodíka a chlóru, ktoré zabezpečujú správne fungovanie buniek v organizme. Podieľajú sa na udržovaní rovnováhy vody v bunkách a sú potrebné pre správne fungovanie srdca, nervov a svalov.

 

 

Nedostatok sodíka v tele môže spôsobiť svalové kŕče, dehydratáciu organizmu alebo bolesti hlavy či nesústredenosť. S týmito problémami sa však stretnete ojedinele, pretože soľ sa nachádza vo veľkom množstve potravín. 

 

 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Soľ

Zdroj: Shutterstock®

Solenie s mierou

 

Nadbytočný príjem soli môže mať za príčinu poškodenie funkcie obličiek a problémy s krvným tlakom. Lekárske výskumy dokázali, že ak je denný príjem soli nad 8 gramov denne, človek má vyššiu pravdepodobnosť, že v budúcnosti bude trpieť vysokým krvným tlakom.

 

 

Problémom je, že približne 80 percent denne prijatej soli pochádza zo spracovaných potravinárskych výrobkov, a preto je nutné obmedziť solenie tam, kde máte možnosť. Na svojom tanieri. 

 

 

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

17.04.2015 21:05

aj ja si rada prisolim , ale inák super článok dobre sa číta

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

11.05.2015 17:15

ja chcalabohu veľa nesolím. Ale moji rodiačia- osolia jedlo ešte skôr ako ho ochutnajú, len zo zvyku....

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.05.2015 16:36

Snažim sa solit málo používam bylinky a ked niekto chce viac tak si dosolí

Vaše meno:

Zuzana Betáková

Zuzana Betáková

13.05.2015 14:23

ja nesolim vela...niekedy aj zabudnem a vôbec mi to nevadí :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

19.05.2016 20:26

je to veľká záťaž pre obličky

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:29

soľ treba obmedziť tam kde sa dá

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.05.2017 17:30

Milujem vegetu,ale aj to je soľ

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

02.12.2018 19:18

Soľ je predsa nad zlato, prečo sa jej tak báť. Neviem si predstaviť, že by som nesolila. Pokiaľ človek nemá poškodené vnímanie chutí, určite nebude konzumovať soli viac ako je potreba. Však rovnako nechutné je neslané ako presolené.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.