Vianoce sú sviatky mieru a pokoja. Je to čas, kedy si konečne môžeme vydýchnuť, sadnúť si s rodinou k televízii a pozrieť si v nej obľúbené filmy, ktoré sme videli už aspoň dvadsaťkrát. Okrem týchto milých tradícií patrí k Vianociam aj jedlo. Veľmi veľa chutných pochutín, väčšinou z maminej domácej kuchyne, ale aj kupované dobroty. K dobrotám, ktoré počas akýchkoľvek sviatkov nemôžu chýbať na stoloch vo väčšine slovenských domácnosti patria určite aj údeniny. A keďže hlavnými predstaviteľmi údených jedál sú slanina a klobása, poďme si prezradiť niečo o týchto väčšinou zatracovaných jedlách.
Slanina – najväčší nepriateľ človeka. Alebo?
Kto z nás by pohrdol chutnou slaninkou? Slanina sa skladá predovšetkým z tukov, a práve kvôli nim je taká nenávidená. Údajne obsahuje veľa nezdravých nasýtených mastných kyselín (tukov), čo ale nie je celkom tak. Po prvé, nasýtené tuky sú prospešné. Veď k hlavným predstaviteľom reprezentujúcim zdroje nasýtených mastných kyselín patria maslo, kokosový olej a avokádo.
A po druhé, zhruba polovicu slaniny tvoria mononenasýtené mastné kyseliny. Len tak mimochodom. Práve vďaka mononenasýteným tukom je olivový olej taký ospevovaný. Čo k nej ešte dodať? Už snáď len to, že zvieratá si väčšinu toxických látok ukladajú do tukov. Preto je veľmi vhodné zháňať si slaninu z overených zdrojov.
Odporúčame tiež: Prečo týchto 5 druhov masáží musíš určite vyskúšať?
Čo-to o klobáse
Do takmer všetkých klobás, ktoré sú predávané v obchodoch sa pridávajú stabilizátory, múka a rôzne druhy všakovakých nezdravých chemických záležitostí. Takže ak si dokážete zaobstarať domácu klobásu zo zdravého zvieraťa, urobenú z poctivých potravín, nemáte dôvod ničoho sa obávať. Ak viete o nejakom dôvode, prečo by mala byť poctivá klobása zlá, tak sa, prosím, vyjadrite v komentároch.
Pozri aj: Ako môžu vyzerať Vianoce so zvieratami? Bohužiaľ, niekedy aj takto!
Posledný argument
Tak ako? Presvedčili sme vás o neškodnosti, ba dokonca o prospešnosti týchto dvoch lahôdok? Možno by ste ešte mohli argumentovať, že nitráty v údeninách spôsobujú rakovinu. Okrem zeleniny, ktorá ich obsahuje niekoľkonásobne viac a všetci vieme, že je zdravá, ju obsahujú aj naše sliny. Telo si totižto dokáže s nadbytkom nitrátov úplne v pohode poradiť a vylúčiť ich, takže toto nie je nič, čo by nás malo trápiť.
Takže teraz, keď vám už nič nebráni pustiť sa do obľúbenej slaninky či klobásky vám želám dobrú chuť!