Recept mám z časopisu, kde sa pieklo zdravo k Vianociam, recept som si prerobila do komplet vegan verzie (v pôvodnom bolo okrem alsanu použité aj maslo a trochu viac spolu s alsanom ako som v tomto recepte použila ja), v pôvodnom recepte bola použitá grahamová múka a brusnicový lekvár. Do koliesok som dala menej cukru, pridala štipku soli a aby sa mi cesto lepšie zlepilo, pridala som mlieko.
Mne kolieska chutia stále akosi veľmi sladko, takže pokojne dajte menej cukru, predsa len je tam aj lekvár a ten to osladí. :)
Odporúčame vyskúšať: Šuhajdy s mandľovou plnkou
Suroviny na prípravu makových koliesok:
- 380 g špaldová múka celozrnná hladká
- + múka podľa potreby
- 1 čl prášok do pečiva bez fosfátov
- ¾ čl soľ
- 140 g cukor trstinový nerafinovaný
- 100 g mak mletý
- 250 g alsan studený
- ½ ks vanilkový struk
- 5 PL sójové mlieko (alebo podľa potreby)
- + na zlepovanie malinový domáci lekvár
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút na 180 °C
Postup prípravy makových koliesok:
1. Najprv si zmiešame sypké prísady a to mak, múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, pridáme vyškrabané vnútro z jednej polovice vanilkového struku a premiešame. Pridáme jeden celý alsan nakrájaný na malé kúsky a začneme spracovávať cesto. Do cesta pridáme 5 polievkových lyžíc sójového mlieka, aby sa cesto lepšie spojilo. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trocha múky, ak sa vám nedá poriadne vypracovať a je zas sypké, pridajte ešte trocha mlieka.
2. Vypracované cesto dáme odležať do chladničky na jednu hodinu.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím
3. Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme si ho na dve časti (je ho veľmi veľa a mne sa to takto lepšie vaľkalo). Prvú polovicu si vyváľame na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,4 cm a vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť a potom ich môžeme potrieť domácim malinovým lekvárom a zlepiť.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk