Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

umývanie kuraciny

O svoje zdravie a zdravie rodiny sa staráme bezhranične. Snažíme sa tak variť čo najzdravšie a najmä najopatrnejšie. A keďže sa v dnešnej dobe médiami šíria rôzne informácie o nákazách z jedla, my gazdinky sme jednoducho v strehu a potrpíme si na hygienu. 

Nákazy z jedla, nazývaná aj alimentárne nákazy, sú spôsobené konzumáciou potravín kontaminovaných baktériami, vírusmi alebo parazitmi. Medzi najčastejšie príčiny patrí nesprávna manipulácia s potravinami, nedostatočná tepelná úprava a krížová kontaminácia. Symptómy zahŕňajú nevoľnosť, vracanie, hnačku a bolesti brucha, pričom niektoré prípady môžu byť vážne a vyžadovať lekársku starostlivosť.

Preto treba pri príprave a manipulácii s jedlom dbať na opatrnosť. Ale kedy nám môže napríklad prehnaná hygiena uškodiť? Je to pri spracovaní mäsa, konkrétne kuracieho (hydinové mäso). Výskumy zistili, aká je zásadná chyba pri spracovaní kuraciny, ktorej by sme sa mali v záujme vlastného zdravia vyhnúť. Je potrebné oplachovať surové kurča? Alebo umývať surové kuracie mäso je skrátka rizikové a nemali by sme to už nikdy robiť?

Inšpiruj sa: Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

ako čistiť kuracie mäso
Shutterstock®

Boj proti kontaminácii

Čo urobíte s hydinou pred tým, ako ju začnete tepelne upravovať? Drvivá väčšina z nás mäso umyje pod vodou a následne ho vysuší papierovými obrúskami. Takto spracované surové kuracie mäso je podľa nás čistejšie a zbavené nástrah v podobe baktérií, ktoré by mohli v našom organizme spôsobiť neplechu. 

Asi vás prekvapí, že najnovšie výskumy tvrdia, že týmto spôsobom len riziko nákazy zvyšujeme. Väčšina kuracieho mäsa sa k vám naozaj dostane s určitými kmeňmi baktérií, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť črevné ťažkosti alebo ochorenia, ako je napríklad salmonelóza, ktorú spôsobujú baktérie salmonelózy. 

Okrem toho sa na povrchu kuracieho mäsa môžu nachádzať aj iné nebezpečné baktérie, ako napríklad listérie či kampylobakter. Ten je údajne najčastejšou príčinou hnačkových ochorení, ktoré vás môžu dostať až do nemocnice. Okrem hnačky, ktorá je spočiatku vodnatá a neskôr s prítomnosťou hlienu a krvi, medzi typické príznaky nákazy touto baktériou patrí aj:

  • bolesť brucha (kŕče),

  • zvýšená telesná teplota,

  • bolesť svalov, 

  • bolesť hlavy,

  • malátnosť a únava. 

Kuracie mäso tepelne upravte, vodou sa baktérií nezbavíte

Neumývajte surové mäso, ak nechcete zvyšovať riziko infekcie. Odpoveďou pre prevenciu nákaz z jedla nie je zmývanie baktérií vodou, ktoré môže len prispieť k rozmnoženiu baktérií po celej kuchyni a k následnej kontaminácii organizmu, ale v správnej tepelnej úprave. 

Tepelná úprava na dostatočne vysokú teplotu je kľúčová na zničenie škodlivých baktérií, ako sú Salmonella a Campylobacter, ktoré sa často nachádzajú v surovom kuracom mäse. Vnútorná teplota kuracieho mäsa by mala dosiahnuť minimálne 70 °C, aby bolo bezpečné na konzumáciu. Voda baktérie na povrchu mäsa nezničí, preto je umývanie surového kuracieho mäsa s týmto cieľom kontraproduktívne. 

Pri umývaní kuracieho mäsa sa môžu baktérie, ako sú Salmonella a Campylobacter, rozšíriť na kuchynské povrchy, nástroje a ďalšie potraviny. Voda môže rozniesť baktérie na vzdialenosť až 90 cm od miesta umývania, čím sa zvyšuje riziko kontaminácie celej kuchyne.

Zaujme ťa: Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?

ako variť kuracinu
Shutterstock®

Na čo si ešte dávať pozor pri spracovaní kuraciny?

Choroby pochádzajúce z jedla ročne zabijú státisíce ľudí. Je preto dôležité šíriť osvetu o tom, ako sa majú potraviny spracovávať tým správnym, teda bezpečným spôsobom. To platí o mäse niekoľkonásobne. Na oplachovanie surového mäsa zabudnite. 

So surovým mäsom by sme mali zaobchádzať v rukavičkách, a to doslova. Používanie gumených rukavíc pri spracúvaní surového mäsa výrazne znižuje riziko prenosu a šírenia nebezpečných baktérií. Ak však používate rukavice, nezabúdajte ani na pravidelné umývanie rúk. 

Ďalšou zásadou je používanie separátnej dosky na krájanie mäsa a separátnej dosky na krájanie iných surovín, napríklad zeleniny. Dôležité je aj udržiavanie nožov v čistote, teda ich dôkladné umytie po krájaní mäsa. Tiež si nezabúdajte po manipulácii s mäsom umyť ruky mydlom. 

Opatrnosť sa vypláca aj pri skladovaní mäsa. V chladničke si dajte pozor, aby šťava z mäsa nekvapkala na čerstvé potraviny a nikdy ho nepoužívajte po dobe spotreby. Odporúča sa aj používanie teplomera určeného do mäsa – kuracina je dôkladne uvarená a zbavená všetkých baktérií pri 70 °C. 

Anketa: Umývate mäso pred tepelnou úpravou?

Odpovedalo 712 ľudí

85%
4%
12%

Článok aktualizovaný 9.6.2024

Aktualizovaný článok: 09.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.10.2019 07:50

Chyba, ktorej sa rozhodne treba vyvarovať vzhľadom k zdraviu.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.10.2019 10:24

Budem veriť článku a prestanem umývať .

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.10.2019 15:01

kvalitná tepelná úprava je nevyhnutná

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.10.2019 19:17

žiadne mäso pred prípravou neumývam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.10.2019 21:34

Rada som si prečítala

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

21.10.2019 22:39

tiež umývam mäso, ani mi nenapadlo, že to nie je dobré

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

22.10.2019 11:29

Fuu , tak to by ma nenapadlo, mäso umyjem dôkladne, ale ruky len opláchnem vodou. Budem dôslednejšia..ďakujem.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.10.2019 16:04

už viac mäso neumývam

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

22.10.2019 18:35

Toto som nevedela. Ďakujem za článok.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

23.10.2019 16:34

doteraz som nepoužívala rukavice, ale už budem

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

24.10.2019 15:26

Zásadne umývam každé mäso, ktoré kúpim a potom ho spracujem. Neviem si predstaviť, že by som mäso neumyla.

Vaše meno:

Danica Bolhajová

Danica Bolhajová

12.11.2019 19:03

oplachujem pod studenou vodou stále (ruky si potom umývam a následne spracúvavam...teda to mäso - nie ruky :-) :-) :-) ), ale nesuším utierkou, ani ničím podobným a používam len jedno denko, lopár.....na mäso, ktorý sa snažím držať v čistote - párkrát vyvarím v hrnci a nechám voľne uschnúť. Zle?

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

03.07.2022 16:26

Ja umývam a ešte sa mi nič nestalo.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.07.2022 13:14

umývam mäso, naučila som sa to ešte od mojej mamy a zatiaľ sa nám nič nestalo

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

07.07.2022 18:29

Moja babička mi vždy prizvukovala, mäso a hydinu obzvlášť, nikdy neumývaj.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.