Zažite tie pravé a jedinečné vianočné sviatky plné pohody, rodinných stretnutí a pochutnajte si spolu s vašimi známymi na neodolateľných zákuskoch, džemoch alebo sirupoch.
S týmito ulahodíte a vyčaríte úsmev na tvári úplne každému!
S receptami od Dr.Oetker budete za hviezdne gazdinky
Pomarančový vianočný sirup
Prísady:
- 500 g pomarančov (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
- 5 celých klinčekov
- celá škorica
- na špičku noža mletého kardamómu
- 100 ml vody
- 1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker
Na prípravu sirupu vložíme kúsky pomaranča do hrnca. Pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor na prípravu sirupu a odložíme na noc do chladničky. Druhý deň prepasírujeme cez sitko a sirup asi 5 minút povaríme. Ešte horúci sirup nalejeme do dôkladne umytých nahriatych fliaš. Fľaše starostlivo uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.
Pozri aj: Vianočné pečenie vo veľkom štýle s bohatou nádielkou od Dr. Oetker
Mrkvový koláč
Na cesto:
- 6 vajec
- 300 g trstinového cukru
- 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
- 300 ml oleja
- 400 g celozrnnej múky
- 170 g mletých mandlí
- 2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 700 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 100 g hrozienok namočených v rume
Na sirup:
- 100 ml pomarančového džúsu
- 80 g cukru
- šťava z 1 limetky
Zaujme ťa: Zaváranie a želírovanie aj v zimnom období? Áno, všetko je možné!
Na krém:
- 1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
- 60 g cukru
- 500 ml polotučného mlieka
- 250 g mascarpone
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker
Na ozdobenie:
- Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Doba pečenia: asi 60 minút
Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť. Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.
Tekvicový džem
Prísady:
- 1 kg tekvice Hokkaido (očistenej a nakrájanej na malé kúsky)
- 200 ml vody
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
- 500 g cukru
- 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
- 1 KL Arómy citrónovej Dr. Oetker
Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu s vodou a asi 20 minút ju varíme domäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca k tekvici. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, kyselinu a arómu a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Prípadnú penu odoberieme a džem plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Torta 4 schody do neba
Na korpus:
- 260 g kakaových sušienok
- 30 g rozpusteného masla
- 100 ml mlieka
- 260 g maslových sušienok
- 30 g rozpusteného masla
- 100 ml mlieka
Na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 4 zarovnané PL cukru
- 2 KL Vanilkovej pasty s mletým vanilkovým strukom Dr. Oetker
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Želatínového stužovača Dr. Oetker
- 100 ml vody
- 1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
- 500 ml mlieka
- 60 g cukru
Na ozdobenie:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 3 zarovnané PL cukru
- 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
- 50 g horkej čokolády
Neprehliadni: Recept: Vianočná štóla s marcipánom
Na prípravu korpusu rozdrvíme tmavé sušienky pomocou váľka. Vložíme ich do misky, pridáme maslo a mlieko a dôkladne prepracujeme. Hmotu nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Rovnakým spôsobom si pripravíme korpus zo svetlých sušienok, masla a mlieka. Nanesieme na tmavú hmotu a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 200 °C
- Teplovzdušná rúra: 180 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Doba pečenia: asi 10 minút
Korpus necháme vo forme vychladnúť. Na prípravu náplne zmiešame v mise tvaroh s cukrom a pastou. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuhaa vmiešame do tvarohu. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do tvarohovej zmesi. Náplň nanesieme na vychladnutý korpus a uhladíme. Odložíme asi na pol hodiny do chladničky a necháme stuhnúť. Zlatý klas pripravíme podľa návodu na obale, opatrne nanesieme na tvarohovú náplň a uhladíme. Na ozdobenie vyšľaháme smotanu s cukrom a Smeta-fixom a nanesieme na náplň podľa vlastnej fantázie. Na povrch torty nastrúhame čokoládu a tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
Zákusok s ovsenými vločkami
Na korpus:
- 80 g trstinového cukru
- 1 balíček Trstinového cukru karamelového Dr. Oetker
- 100 g masla
- 250 g ovsených vločiek
Na náplň:
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 300 g horkej čokolády
- 50 g nasekaných vlašských orechov (alebo lieskové oriešky)
Vyskúšaj tiež: Recept: Nebeská vianočná torta
Na karamel:
- 50 g trstinového cukru
- 5 PL vody
- 1 PL masla
- 3 PL mlieka
Na prípravu korpusu necháme v hrnci skaramelizovať cukry s maslom. Odstavíme z variča a vmiešame ovsené vločky. Polovicu korpusu nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou lyžice uhladíme. Na prípravu náplne zahrievame vo vodnom kúpeli kondenzované mlieko a nalámanú čokoládu, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom vmiešame orechy a náplň opatrne rozotrieme na polovicu korpusu. Na povrch nanesieme zvyšok korpusu. Na prípravu karamelu necháme v hrnci skaramelizovať cukor. Potom opatrne pridáme vodu, maslo a mlieko. Karamel za stáleho miešania krátko povaríme a ihneď nanesieme na povrch zákuska. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.