Vianočné sviatky sú pre ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo navyše, veľkou skúškou.
Domáca kapustnica, vyprážané jedlá, majonézový šalát alebo rôzne druhy sladkého pečiva dokážu ručičku na váhe rýchlo posunúť tým nesprávnym smerom. Ak sa nechcete vzdať maškrtenia a svoju váhu chcete mať pod kontrolou, pripravte si sladké vianočné dobroty zo zdravých ingrediencií.
Sladká "roláda"
Suroviny:
- 50 g vlašských orechov
- 50 g lieskových orechov
- 100 g čerstvých datlí
- citrónová kôra z dvoch citrónov
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
Postup:
Ako prvé rozmixujeme v mixéri vlašské a lieskové orechy na jemno. Postupne pridáme datle, polievkovú lyžicu kokosového oleja a dôkladne rozmixujeme. Podľa chuti môžeme pridať rôzne korenia, napríklad citrónovú kôru a škoricu. Z cesta vytvarujeme rolku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a tú potom dáme vychladiť na noc do chladničky.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Mandarínky v čokoláde
Suroviny:
- 3 mandarínky
- 100 g horkej čokolády
- 50 g pistácií
- 1 polievková lyžica masla
- soľ
Postup:
Mandarínky olúpeme a rozdelíme na jednotlivé mesiačiky. Potom vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu s maslom. Keď bude čokoláda rozpustená, namáčame do nej konce mandarínok. Poukladáme ich na tanier, jemne posolíme a posypeme posekanými pistáciami. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Špaldový koláč
Suroviny:
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček mlieka
- 2 celé vajcia
- 3 polievkové lyžice medu
- 3 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 kypriaci prášok
Postup:
Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie spolu vymiešame a spracujeme na cesto. Potom ho rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme z nich dlhšie valčeky. Tie prepletieme do seba, aby vznikol veniec. Pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňoch približne 30 až 40 minút.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.