Pre mňa je bábovka niečo výnimočné , skoro ako puding. Je fakt, že sme ju doma často piekli a bola väčšinou “bielo – čierna” – podľa receptu zo starej knihy múčnikov tzv. olejová s kakaom. Kakao muselo byť a niektorí členovia rodiny si vyberali kúsok, kde ho bolo najviac :)
Verím, že v každej rodine je aspoň jeden tradičný recept na skvelú bábovku.
Receptov na bábovku je veľmi veľa, z rôznych druhov cesta, s ovocím, čokoládovou polevou a aj plnené bábovky sú obľúbené.
V dnešnej dobe bábovku chce trochu nahradiť muffin, alebo cupcake, ale verte mi nie je to to isté. Bábovka u nás ostane bábovkou. Krásna, na povrchu chrumkavá a vnútri jemná vláčna bábovka sa len tak nahradiť nedá. Je to ozdoba sviatočného stola, poteší aj na raňajky k čaju, alebo len tak ako sladkosť do krabičky na cesty, alebo do práce.
Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Makovo-maková torta
Dostala som požiadavku na bábovku pre jednu rodinu, kde som mala vynechať lepok, mliečne produkty a aj cukor. A aby toho nebolo dosť, tak bez použitia bezlepkovej zmesi a škrobov. K jednoduchej príprave potrebujete len dve misy a formu na bábovku.
Budete potrebovať:
- 160 g múky z quinoy
- 200 g mletých mandlí ( mlela som nešúpané)
- štipku soli
- 2 čl mletej škorice
- 2 čl prášku do pečiva (bez lepku)
- 80 g kokosového tuku
- 3 rozšľahané vajcia
- 190 g medu
- 2 PL pomarančovej šťavy
- vanilkový extrakt
- kôru z jedného bio pomaranča
- 60 g sušených brusníc
Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom
Postup:
- Zmiešajte v jednej miske všetky suché suroviny. Do tekutého kokosového tuku vmiešajte med a pridajte rozšľahané vajcia a vymiešajte krémovú zmes.
- Do tejto zmesi pridajte vanilkový extrakt a šťavu z pomaranča.
- Do tekutej zmesi vmiešajte postupne suchú zmes, dobre premiešajte a na záver pridajte kôru z pomaranča a brusnice.
- Bábovkovú formu vymažte tukom a vysypte múkou z quinoy. Naplňte ju cestom a pečte v rúre zohriatej na 160°C cca. 40 – 50 minút.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk