Škorica je pre väčšinu z nás vianočná korenina, ktorú milujeme pre jej charakteristickú vôňu a chuť.
V tejto pochutine je ukryté zdravie, ktoré nám pomáha pri mnohých ťažkostiach. Nie nadarmo ju lekári odporúčajú konzumovať každý deň v jedle.
A keďže už máme bohužiaľ po lete a začína nám jeseň, pripravte si spoločne s nami nádherne voňavé škoricové rolky, ktoré vám nielen zachutia, ale vás aj príjemne zahrejú
Odporučame prečítať: Zdravé recepty - Raggamuffin
Suroviny na príprevu Cinnamon rolls:
Kvások
- 1 ks droždie
- 1PL trstinový cukor
- ½ H voda horúca (nie vriaca!)
Cesto
- 2 H múka pšeničná celozrnná hladká
- 2 H múka pšeničná hladká
- ¾ ČL soli
- 100 ml cukor trstinový
- 60-70 ml olej rastlinný
- 200 ml rastlinné mlieko vlažné
Náplň
- alsan podľa potreby
- cukor trstinový podľa potreby
- škorica podľa potreby
- Na vrch
- roztopený alsan
Čas prípravy: 15 minút príprava
Čas pečenia: 25 minút na 180 °C
Odporučame prečítať: Lievance s horúcim lesným ovocím
Postup prípravy Cinnamon rolls:
1. Najprv si pripravíme kvások. Do malého hrnca rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme horúcou vodou a premiešame. Voda nesmie byť vriaca, ale nemala by byť ani letná, či vlažná, proste horúca. Kvások necháme poriadne vzísť.
2. Medzičasom si pripravíme suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame. Pripravíme si bokom mlieko a olej.
Odporučame prečítať: Zdravý recept na Ovsené mlieko z MioMatu
3. Keď je kvások hotový, vlejeme ho do sypkej zmesi, taktiež prilejeme olej a mlieko a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinku.
4. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Doska musí byť poriadne pomúčená, cesto sa potom nebude zbytočne prilepovať na dosku. Vyvaľkané cesto posypeme trstinovým cukrom podľa chuti, na cukor nasypeme taktiež podľa chuti škoricu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného alsanu.
Odporučame prečítať: Recepty na chutné domáce limonády
5. Cesto pomaly zrolujeme do valca a nakrájame, osie hniezda by nemali byť príliš hrubé, pretože ešte podkysnú a v rúre narastú. Papierom na pečenie si vyložíme okrúhlu tortovú formu a poukladáme do nej osie hniezda s dostatočnými rozostupmi, nie však ďaleko od seba. Vo forme necháme 5-10 min. podkysnúť. Nakoniec už len polejeme roztopeným alsanom. Stačí každý koláčik pokvapkať 1-2 ČL alsanu, aby koláče neboli mokré a prevlhnuté. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme približne 25 min.
6. Po upečení preložíme osie hniezda spolu s papierom na pečenie z tortovej formy na tanier a opatrne ich rozdelíme na jednotlivé kusy a položíme na mriežku, aby zospodu neostali mokré.
Odporúčame prečítať: Chudnite zdravo s ovocím
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk