Aj vám chutia koláčiky ktoré obsahunú mak? V slovenskej kuchyni sa mak používa naozaj vo veľkom a preto je naozaj problém si vybrať z pestrej ponuky sladkostí.
No dnes tu máme niečo, po čom sa určite budete zalizovať :) Táto fantastická maškrtka je ako stvorená ku kávička, alebo aj na raňajky s kakaukom :) Tak čo ako si na ňom pochutíte vy?
Suroviny na prípravu:
- 1,5 hrnčeka múka hladká špaldová celozrná
- 1 hrnček mlieko rastlinné
- 1 hrnček mak mletý
- 1 hrnček cukor trstinový nerafinovaný
- 1 ks prášok do pečiva bezfosfátový (DM drogéria)
- 0,5 hrnčeka olej kokosový
- 1 ks banán prezretý
- 1 ks jablko menšie
- lieskové oriešky posekané
Na potretie:
- lekvár domáci
Poleva:
- čokoláda na varenie
- olej kokosový
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku
Množstvo: 12 kúskov
Doba prípravy: 20 minút
Doba pečenia: 30 minút na 180 °C
Odporúčame vyskúšať: Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
Postup prípravy Makovca:
1. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme mletý mak a trstinový cukor a premiešame.
2. Banán poriadne roztlačíme vidličkou alebo zmixujeme s mliekom. Ďalej pridáme do sypkej zmesi rozmixovaný banán s mliekom a olej a vymiešame hladké cesto.
3. Nastrúhame si jedno menšie jablko a pridáme ho do cesta, do cesta pridáme ešte nasekané lieskové orechy a dôkladne ich zapracujeme do cesta.
Odporúčame vyskúšať:
4. Okrúhlu formu si vymažeme olejom a vysypeme kokosom a cesto nalejeme do formy. Koláč pečieme približne pol hodinu pri teplote 180 stupňov.
5. Na ešte horúci koláč natrieme domáci lekvár. Ja som použila malinový, chutný bude určite aj slivkový, či ríbezľový.
6. Pripravíme si čokoládovú polevu z kokosového oleja a čokolády na varenie. Nad parou si rozpustíme kokosový olej, pridáme čokoládu, množstvo záleží od vás, akú chcete mať polevu hustú. Hotovú polevu nalejte na koláč a rovnomerne ju rozotrite.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse
Prajeme vám sladké maškrtenie
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk