Suroviny na prípravu:
• 650 g paradajky čerstvé
• 1 malý paradajkový pretlak (140 g)
• 1 ks cibuľa stredne veľká
• 3 strúčiky cesnaku
• 1 PL cukor trstinový
• čerstvá bazalka
• čerstvé oregano
• soľ
• čierne mleté korenie
• olej olivový
• 500 ml zeleninový vývar alebo voda
Množstvo: 4 porcie
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenie: 30 minút
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Černicová bublanina
Postup prípravy:
1. Cibuľku si očistíme a nakrájame na malé kocky, cesnak tiež očistíme a odložíme bokom spolu s cibuľou.
2. Paradajky sparíme a to tak, že si ich najprv narežeme, uložíme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Po pár minútach vodu zlejeme a prelejeme studenou vodou, ktorú tiež zlejeme a paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
3. V hrnci si rozpálime olivový olej, osmažíme na ňom cibuľku a prelisovaný cesnak do zlata. K cibuli a cesnaku pridáme paradajkový pretlak, ktorý osolíme.
4. Do hrnca pridáme nakrájané paradajky a mierne ich podusíme, aby pustili šťavu.
Pridáme čerstvú bazalku, čerstvé oregano (kto nemá čerstvé bylinky môže použiť sušene), osolíme, ochutíme čiernym mletým korením, pridáme trstinový cukor a varte približne 15 minút.
5. Do hrnca prilejte zeleninový vývar alebo dolejte vodou, všetko spolu premiešajte a pomixujte tyčovým mixérom do hladka.
6. Polievku necháme ešte chvíľku prevrieť, kto chce môže si polievku dochutiť a môžete podávať.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse