Zaškvŕkalo vám v žalúdku niekedy v nevodnej chvíli? Alebo pociťujete hlad omnoho skôr, ako nastane čas obeda? V určitom okamihu každý jeden z nás pociťuje chuť do jedla, čo môže viesť k pojedaniu nevhodných a vysoko kalorických potravín úplne zbytočne.
Práve vďaka podobným potravinám so zvýšeným obsahom cukru, tuku a už spomínaných kalórií vaša váha začína narastať.
Práve jedlo dokáže potlačiť vašu chuť na jedlo, stačí si len vybrať tie správne potraviny.
Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies
1. Vajíčka
Podľa najnovších štúdií z Pennington Biomedical Research Center v Baton Rouge vedci zistili, že ľudia raňajkujúci vajíčka pociťujú hlad omnoho neskôr oproti ostatným testovaným. Ľudia, ktorí jedli vajíčka mali nižšiu hladinu ghrelinu (hormón stimulujúci chuť do jedla) a zvýšenú hodnotu PPY (hormón, vďaka ktorému sa žalúdok cíti sýty). "Vajcia sú ideálnou kombináciou bielkovín a tuku, takže sú väčšinou uspokojivejšie ako ostatné raňajky," hovorí Julie Kaye, MPH, RD, CDN, registrovaná dietologička v New Yorku.
2. Avokádo
Zelené mäsité avokádo nie je len veľmi chutné, ale obsahuje aj veľa vlákniny a srdcu prospešné nenasýtené tuky. Inými slovami, avokádo môže byť ideálna potravina, ktorá dobre zasýti. "Potraviny s vysokým obsahom vlákniny a vysokým obsahom tuku je potrebné dlhšie tráviť, čo vám umožní pociťovať menší hlad, a prípadne prijať menej kalórií," hovorí Erin Palinski, RD, CDE, LDN, CPT, autor knihy „Diéta pre atrapy“.
Odporúčame prečítať: Chôdza alebo beh? Čo je pre vás efektívnejšie?
3. Strukoviny
Porcia fazule, šošovice a cíceru vám dodá ten správny plný pocit. Komplexné sacharidy, dobré tuky a bielkoviny. Podľa Julie McGinnis, MS, RD, registrovanej dietologičky a certifikovanej bylinkárky výskumy ukázali, že toto trio môže udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. "Stabilná hladina cukru v krvi znamená dostavenie a udržanie pocitu sýtosti," hovorí.
4. Červená paprika
Toto silné korenie je osvedčenou ingrendienciou pri varení jedál na potlačenie chute do jedla. Výskumníci z Purdue University vo West Lafayette zistili, že ľudia, ktorí pridali pol lyžičky červenej papriky do jedla, v nasledujúcom jedle prijali o 60 kalórií menej.
5. Voda
Existuje veľa dôvodov prečo zvýšiť množstvo prijímanej vody. H2O je rozhodujúce pre udržanie orgánov, kĺbov, tkanív a správne fungovanie tráviaceho systému. Podľa Elizabeth DeRobertis, MS, RD, CDN, CDE, registrovanej dietologičky voda dokáže potlačiť aj chuť do jedla. V skutočnosti jedna štúdia ukázala, že účastníci, ktorí vypili dve šálky vody pred jedlom zjedli až o 75 - 90 menej kalórií než ľudia, ktorí vodu nevypili.
Odporúčame prečítať: Valéria Gazdová, marketingová manažérka značky Dermacol
6. Grécky jogurt
Grécky jogurt je bohatý na vápnik, proteín a obsahuje veľmi málo cukru. "Proteín v potravinách je jedným z hlavných faktorov pri pocite sýtosti," hovorí Kaye. "Potraviny bohaté na bielkoviny tiež obsahujú určité množstvo tuku, ktoré vás tiež udržia plných dlhšiu dobu."
7. Polievka
Podľa posledných výskumov z Pennsylvania State University, čím viac polievky zjete, tým menšiu chuť na ďalšie jedlo máte. Ženy, ktoré v štúdii zjedli nízkokalorickú polievku s kuracím mäsom a ryžou (inak aj ryžová polievka, alebo slepačí vývar s ryžou) ako desiatu, na obed zjedli o 100 kalórií menej ako ženy, ktoré zjedli obyčajné kura s ryžou. V polievke sa nachádza veľké množstvo vody, vďaka ktorému sme sýti.
8. Mandle
Mandle sú veľmi zdravou surovinou, ktorá by jednoznačne nemala chýbať vo vašom jedálničku. Okrem ich pozitívneho vplyvu na srdce, obsahujú aj veľa vlákniny, vďaka ktorej ste sýtejšia. "Konzumácia asi 15 mandlí medzi obedom a večerou môže odvrátiť tento 4-hodinový energický vysilovač bez vyskúšania dobrej čokolády alebo cookies zo zásuvky vášho stola," hovorí Kaye.
Odporúčame tiež: Spoznajte príznaky úpalu a správne podanie prvej pomoci