Badián nie je obyčajná korenina. Priprav si z neho tento úžasný čaj!

Badián v našich končinách asi nepatrí medzi tie najznámejšie druhy korenín. To je však veľká škoda.

 

Na pohľad je viac než zaujímavý, no čo je dôležitejšie, má i blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Okrem iného, potláča plynatosť, uvoľňuje hlieny či bojuje proti bolestiam brucha.

 

Jednoducho, badián sa určite oplatí vyskúšať. V článku vám prezradíme všetky skvelé účinky tejto liečivej hviezdice, aj ako si z nej pripraviť chutný čaj!

 

Odkiaľ sa badián vzal?

Badián, známy aj pod pojmom hviezdicový alebo čínsky aníz, je aromatický plod anízovca pravého. Tento strom dorastajúci do výšky 7 až 11 metrov pochádza z Ázie a do Európy sa dostal pravdepodobne v 16. alebo 17. storočí. Jeho plody už vtedy využívali do džemov či ovocných sirupov. Anízovec pravý obľubuje priemernú teplotu okolo 15 až 18 stupňov. Preto ho je potrené v zime chrániť pred mínusovými teplotami. Strom začína plodiť zvyčajne až po desiatich rokoch života.

 

Plody anízovca pravého sú charakteristické svojím netradičným tvarom. Majú vzhľad hviezdice s ôsmimi cípmi. Sú výrazne aromatické, vôňou pripomínajú aníz. Badián by sa dal považovať za vzdialeného príbuzného fenikla či kôpra, a to kvôli podobným účinkom. Blízko má aj k sladkému drievku, má totiž sladkastú chuť.

 

Pozri aj: Šupky z mandarínok - prečo ich nevyhadzovať? Toto si zamiluješ!

účinky badiána

Zdroj: Shutterstock®

Je akýmsi všeliekom

Badián obsahuje bielkoviny, sacharidy i cennú vlákninu. Je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov. Telu doplní železo, horčík, zinok, mangán, selén i meď. Okrem toho tiež obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A aj C a kyselinu listovú či pantoténovú. Badián má antiseptické a antivírusové účinky a pôsobí antioxidačne. Je skvelým pomocníkom v boji proti voľným radikálom a na podporu imunity. Pozitívny vplyv má na proces trávenia, podobne, ako spomínaný aníz či fenikel.

 

Podporuje a urýchľuje trávenie a pomáha obnoviť črevnú mikroflóru. Taktiež je nápomocný pri riešení zdravotných ťažkostí, ako je plynatosť, pleseň alebo bolesti brucha. Badián má schopnosť odstraňovať hlieny, vhodný je ako podpora pri chrípke, nádche a kašli. Celkovo napomáha udržiavať zdravie dýchacích ciest. Blahodarné účinky má i na hladinu cholesterolu a stav pokožky, kĺbov, ciev, srdca i obličiek. Badián pôsobí upokojujúco, jeho vôňa vplýva pozitívne na psychiku človeka.

badiánový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako badián používať?

Badián má príjemnú chuť i vôňu, preto našiel v gastronómii široké uplatnenie. V celku sa pridáva do kompótov, dochucujú sa ním cukrovinky a používa sa aj pri výrobe lekvárov, likérov, pečeného čaju alebo pri príprave vareného vína. Mletý badián je vhodný na ochutenie mäsa i pečených zemiakov, alebo na dochutenie zálievok aj omáčok. V niektorých krajinách ho zvyknú po jedle žuť, pretože pomáha tráveniu a zanecháva v ústach pocit sviežosti. Badián je vhodné vždy kupovať celý, a v prípade potreby si ho doma zomlieť.

 

Z badiánu sa dá pripraviť i chutný a zdraviu prospešný čaj. Potrebujete naň 1 menšiu lyžičku čerstvo pomletej koreniny a 2,5 dcl vody. Badián v šálke zalejte požadovaným množstvom horúcej vody a nechajte lúhovať približne 7 až 8 minút. Čaj pite teplý, dochutiť si ho môžete v prípade potreby medom či štipkou škorice. Tento nápoj si môžete dopriať i preventívne, napríklad v zimných mesiacoch na ochranu proti vírusovým ochoreniam. Pomáha však aj pri bolestiach kĺbov, tráviacich ťažkostiach či hnačke. Rovnako sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia hlieny, nádcha alebo chrípka.

 

Odporúčame: Ženy nie sú spokojné so svojimi prsiami. Tu sú 4 dôvody prečo.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

15.12.2017 07:27

liečivá hviezdička....práve aktuálny je predvianočný jablčný punč s hviezdičkou je výborný na zahriatie.....a nezabudnite ho pridať do perníkového cesta..... rozhodne nesmie chýbať...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.12.2017 08:48

požívam ju aj na dekoráciu, pekne sa vyníma

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

15.12.2017 08:59

Zatiaľ som badyán používala pri varenom víne. Čaj je dobrý nápad.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.12.2017 09:03

ozývajú sa kĺby, takže vyskúšam, zatiaľ som používala len na dokorácie

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

15.12.2017 11:05

badián má krásnu vôňu, takú vianočnú...

Vaše meno:

benynka

benynka

15.12.2017 11:13

pekne to vyzerá...príroda vie vyčariť krásne ale aj užitočné zázraky

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

15.12.2017 11:40

super informácie, doteraz som využívala a milujem badián ako vianočnú dekoráciu

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

15.12.2017 15:13

zatiaľ som ho používala len do vareného vína alebo vianočných dekorácií... čaj ,je dobrý nápad

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

15.12.2017 18:19

Badián , aníz veľmi nemusím .. Nevonia mi to .. Skôr preferujem škoricu ,klinčeky ..

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.12.2017 18:19

badián používam do vareného vínka, punču ale hlavne na ozdobu

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

15.12.2017 18:51

Badian som ani nepoznala ... zaujimave.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.12.2017 20:22

Používam aj na čajík, varenie, ale i ako dekoráciu, o všetkých účinkoch som však nevedela.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

15.12.2017 21:27

Urcite vyskusam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.12.2017 22:23

Používam ho roky a je skvelý na vianočnú výzdobu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.12.2017 23:51

Priznám sa,že badián moc nepoznám.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.