Badián v našich končinách asi nepatrí medzi tie najznámejšie druhy korenín. To je však veľká škoda.
Na pohľad je viac než zaujímavý, no čo je dôležitejšie, má i blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Okrem iného, potláča plynatosť, uvoľňuje hlieny či bojuje proti bolestiam brucha.
Jednoducho, badián sa určite oplatí vyskúšať. V článku vám prezradíme všetky skvelé účinky tejto liečivej hviezdice, aj ako si z nej pripraviť chutný čaj!
Odkiaľ sa badián vzal?
Badián, známy aj pod pojmom hviezdicový alebo čínsky aníz, je aromatický plod anízovca pravého. Tento strom dorastajúci do výšky 7 až 11 metrov pochádza z Ázie a do Európy sa dostal pravdepodobne v 16. alebo 17. storočí. Jeho plody už vtedy využívali do džemov či ovocných sirupov. Anízovec pravý obľubuje priemernú teplotu okolo 15 až 18 stupňov. Preto ho je potrené v zime chrániť pred mínusovými teplotami. Strom začína plodiť zvyčajne až po desiatich rokoch života.
Plody anízovca pravého sú charakteristické svojím netradičným tvarom. Majú vzhľad hviezdice s ôsmimi cípmi. Sú výrazne aromatické, vôňou pripomínajú aníz. Badián by sa dal považovať za vzdialeného príbuzného fenikla či kôpra, a to kvôli podobným účinkom. Blízko má aj k sladkému drievku, má totiž sladkastú chuť.
Pozri aj: Šupky z mandarínok - prečo ich nevyhadzovať? Toto si zamiluješ!
Je akýmsi všeliekom
Badián obsahuje bielkoviny, sacharidy i cennú vlákninu. Je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov. Telu doplní železo, horčík, zinok, mangán, selén i meď. Okrem toho tiež obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A aj C a kyselinu listovú či pantoténovú. Badián má antiseptické a antivírusové účinky a pôsobí antioxidačne. Je skvelým pomocníkom v boji proti voľným radikálom a na podporu imunity. Pozitívny vplyv má na proces trávenia, podobne, ako spomínaný aníz či fenikel.
Podporuje a urýchľuje trávenie a pomáha obnoviť črevnú mikroflóru. Taktiež je nápomocný pri riešení zdravotných ťažkostí, ako je plynatosť, pleseň alebo bolesti brucha. Badián má schopnosť odstraňovať hlieny, vhodný je ako podpora pri chrípke, nádche a kašli. Celkovo napomáha udržiavať zdravie dýchacích ciest. Blahodarné účinky má i na hladinu cholesterolu a stav pokožky, kĺbov, ciev, srdca i obličiek. Badián pôsobí upokojujúco, jeho vôňa vplýva pozitívne na psychiku človeka.
Ako badián používať?
Badián má príjemnú chuť i vôňu, preto našiel v gastronómii široké uplatnenie. V celku sa pridáva do kompótov, dochucujú sa ním cukrovinky a používa sa aj pri výrobe lekvárov, likérov, pečeného čaju alebo pri príprave vareného vína. Mletý badián je vhodný na ochutenie mäsa i pečených zemiakov, alebo na dochutenie zálievok aj omáčok. V niektorých krajinách ho zvyknú po jedle žuť, pretože pomáha tráveniu a zanecháva v ústach pocit sviežosti. Badián je vhodné vždy kupovať celý, a v prípade potreby si ho doma zomlieť.
Z badiánu sa dá pripraviť i chutný a zdraviu prospešný čaj. Potrebujete naň 1 menšiu lyžičku čerstvo pomletej koreniny a 2,5 dcl vody. Badián v šálke zalejte požadovaným množstvom horúcej vody a nechajte lúhovať približne 7 až 8 minút. Čaj pite teplý, dochutiť si ho môžete v prípade potreby medom či štipkou škorice. Tento nápoj si môžete dopriať i preventívne, napríklad v zimných mesiacoch na ochranu proti vírusovým ochoreniam. Pomáha však aj pri bolestiach kĺbov, tráviacich ťažkostiach či hnačke. Rovnako sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia hlieny, nádcha alebo chrípka.
Odporúčame: Ženy nie sú spokojné so svojimi prsiami. Tu sú 4 dôvody prečo.