Ako často zaraďujete na svoj jedálniček tento farebne výrazný zázrak prírody? A že prečo zázrak? Červená repa má výrazne liečivé schopnosti a právom ju môžeme pomenovať aj ako vitamínová bomba. Má krásnu intenzívnu červenú až bordovú farbu a nezameniteľnú chuť. Možno v jej pôvodnom stave ihneď neulahodí vašim chuťovým pohárikom, na druhej strane, keď si prečítate v čom všetkom nám dokáže pomôcť, určite svoj postoj k nej prehodnotíte.
Apropo, keď už inak nedáte červenú repu si pri príprave môžete všakovako dochutiť, takže by ste ju na svoj jedálniček mali naozaj zaradiť bez výhovoriek.
Čo všetko v nej nájdeme?
Voľným okom samozrejme cenné látky neuvidíme, zato ich objavím tak, že ju budeme pravidelne konzumovať a na svojej imunite spozorujeme výrazné zmeny. Červená repa, u nás známa aj ako cvikla obsahuje množstvo minerálnych látok. Tie najdôležitejšie sú horčík, zinok, draslík a „kopec“ železa. Nechýba v nej ani jód, či mangán. Z vitamínov má najväčšie zastúpenie vitamín C a E.
Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu bobuľami hrozna
Vďaka tomu, že je bohatým zdrojom liečivých látok, živín a minerálov je skvelým pomocníkom pre naše zdravie a krásu:
Vedci potvrdili, že červená repa výrazne pomáha znižovať krvný tlak. Ten, kto trpí vysokým tlakom by mal pravidelne piť šťavu z repy. Ideálne 2 šálky denne.
Overené sú aj jej protirakovinové účinky, v rámci prevencie, ale tiež liečby, či v procese rekonvalescencie. Šťava z repy pomáha zabraňovať aj nádorovému bujneniu.
Pomáha tiež zlepšovať činnosť nášho srdiečka a bojuje proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Pozitívne vplýva na náš zrak a pôsobí aj ako prevencia proti očným chorobám.
Červená repa tiež obsahuje veľké množstvo betainu, vďaka ktorému zabraňuje kôrnateniu tepien a podporuje tiež činnosť pečene.
Celkovo zlepšuje obranyschopnosť nášho organizmu a dopomáha aj k lepšiemu okysličovaniu našej krvi.
Repa sa hrdí aj močopudnými účinkami, prečisťuje naše obličky a tým aj celé telo. V procese detoxikácie je tak veľmi cenným pomocníkom.
Čistí nielen obličky, ale tiež črevá, z ktorých pomáha odstraňovať jedovaté látky, pôsobí proti zápche a aj v tejto súvislosti pomáha pri chudnutí.
Vďaka vitamínu C, ale najmä E a vďaka obsahu zinku je červená repa aj akýmsi „skrášľovačom“. Pleti vracia zdravie, zbavuje ju problémov s akné, posilňuje nechty a zbavuje ich lámavosti a v neposlednom rade sa pri konzumácii repy môžete tešiť aj na zdravšie a pevnejšie vlasy.
Ako si repu pripraviť?
Repu je najlepšie odšťaviť a denne vypiť aspoň dve šálky. Ak si ju chcete ešte nejako ochutiť, skúste konzumáciu s inými druhmi zeleniny (napríklad mrkva, zeler), alebo s ovocím, či už maliny, jahody, jablko, alebo dokonca banán.
Z červenej repy ale môžete vyčariť aj chutné jedlá. Uvarte si boršč (podľa niektorých receptov v nej mäso nenájdete, iba vývar z repy), uduste, upečte, alebo dokonca ugrilujte a podávajte ako prílohu, alebo do šalátov. Vynikajúca je napríklad kombinácia grilovanej červenej repy (predtým ju uvarte do mäkka), so slaným syrom (feta, ovčí, či kozí).
Odporúčame prečítať: 7 krát ako sa starať o zuby a ústnu dutinu
www.thinkstockphotos.com