Cholesterol je normálnou súčasťou ľudského tela. Pre jeho správnu funkciu je nevyhnutný, pretože každá jedna bunka ho potrebuje, napríklad na stavbu svojich membrán.
Strašiakom sa stáva až v prípade, ak je jeho hladina zvýšená. Vtedy môže predstavovať rizikový faktor pre mnohé ochorenia.
Dnes vám prinášame článok o tom, čo všetko by ste o cholesterole mali vedieť! Viete, aký je rozdiel medzi zlým a dobrým cholesterolom a čo vám hrozí, ak je ten zlý zvýšený?
Cholesterol ako látka potrebná pre telo
Cholesterol je látka tukovej podstaty nachádzajúca sa v každej časti tela človeka, či už v tkanivách alebo v krvi. S týmto pojmom sa spája veľa negativity. Pritom sa tejto látky nemusíme obávať, kým nie je v tele dlhodobo zvýšená. Cholesterol je pre život človeka jednoducho nevyhnutný.
Dôležitý je pre stavbu bunkových membrán, vitamínu D alebo žlčových kyselín. Je súčasťou nervových obalov, čiže má význam aj z neurologického hľadiska. Východiskovou látkou je pre steroidné hormóny, význam má pri stavbe estrogénu či testosterónu, ktoré majú v tele nenahraditeľnú funkciu. Cholesterol je vo veľkej miere tvorený v pečeni. Asi iba 1/3 cholesterolu je do tela dopravená v potrave.
Odporúčame: Zdravé vylučovanie môže byť i viackrát za deň, tvrdia lekári
Rozdiel medzi zlým a dobrým
Ako sme už načrtli tému v úvode, cholesterol môžeme rozdeliť na ten dobrý a naopak zlý. Nie sú to však názvy dvoch rozdielnych druhov tejto látky, ide iba o dve zložky alebo formy jedného cholesterolu, ktoré majú inú funkciu. Jedna zložka pácha v tele škody a tá druhá ich napravuje. Hovoríme tu o HDL a LDL cholesterole.
Rozdiel medzi nimi je v hustote, respektíve v pomere medzi tukmi a bielkovinami v prenášačoch cholesterolu. Tými sú lipoproteíny, látky zložené z bielkovín, ktoré na seba naviažu cholesterol a transportujú ho krvným obehom. Ak má lipoproteín nízku hustotu, označuje sa ako LDL. Ten s vysokou hustotou je HDL.
Bude vás zaujímať: Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!
A teraz, ktorý je ktorý? LDL cholesterol s nízkou hustotou je zlý. Zapríčiňuje totiž usadzovanie nadbytočného cholesterolu v stenách ciev. Usadzuje sa z toho dôvodu, že príliš veľké množstvo tohto cholesterolu jednoducho bunky nevedia zužitkovať. K zvyšovaniu tejto látky pomáha zvýšený príjem nasýtených tukov v jedle, nedostatočný pohyb aj fajčenie.
HDL je potom ten dobrý cholesterol. Jeho úlohou je odvádzať prebytočný cholesterol z krvi a tkanív do pečene. Tento prebytok sa dostáva do žlče a z ľudského tela sa vylučuje. Pôsobí protizápalovo a antioxidačne a k jeho zvýšeniu vedie dostatok fyzickej aktivity.
Odporúčame: Recept: Cmarové hamburgerové žemle
Pre toto je zvýšený cholesterol nebezpečný
Aj keď je prítomnosť cholesterolu v ľudskom tele nevyhnutná, jeho zvýšená hladina môže predstavovať vážny problém. Vysoký cholesterol zapríčiňuje kôrnatenie tepien, čo je rizikové pre vznik aterosklerózy. Následne je vyššie riziko vzniku srdcového infarktu, mozgovej porážky alebo problémov s obličkami.
Zvýšenie cholesterolu negatívne ovplyvňuje stav ciev. V tele vznikajú aterosklerotické pláty, potom sa tepny človeka zužujú a strácajú svoju pružnosť. Ak sa k cholesterolu pridajú ďalšie faktory ako fajčenie, nadváha, vysoký krvný tlak alebo vyšší vek, riziko vzniku spomínaných zdravotných problémov je o to väčšie.
Bude vás zaujímať: Odskúšajte masáže liečivými kameňmi
Ako znížiť LDL cholesterol?
Za zvýšeným cholesterolom často stojí práve zlá životospráva a nesprávne stravovanie. Jeho hladina však môže byť podmienená aj geneticky. Najjednoduchším spôsobom, ako dostať cholesterol pod kontrolu, je úprava jedálnička a zvýšenie pohybu. Úplnou samozrejmosťou by malo byť obmedzenie tučného a údeného mäsa, vnútorností, stužených tukov, margarínu, smotany či tučného syru. Rovnako nevhodné sú sladené nápoje, čokoláda s malým obsahom kakaa a vo väčšej miere aj alkohol.
Naopak pre telo sú veľmi vhodné ryby, hovädzie a kuracie mäso bez kože, chudé bravčové mäso, olivový a ľanový olej, syry s obsahom tuku do 30 %, varené vajíčka v obmedzenom množstve, zelenina a ovocie. Dôležitá je aj správna úprava jedál. Najlepšie je pokrmy pripravovať pečením, grilovaním, varením alebo na pare. V neposlednom rade je dôležité nezabudnúť na dostatočný pitný režim, najmä v podobe čistej alebo minerálnej vody, bylinných čajov či ovocných a zeleninových štiav bez cukru.
Odporúčame: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia