Víkendy často využívame na odložené návštevy rodiny a stretnutia s priateľmi. Ak nemáte upečenú sladkosť, nič to, pripravte chrumkavé crumble a potešte hostí.
Vyskúšajte tento jahodovo - rebarborový crumble bez lepku. Príprava nie je zdĺhavá a ak si večer pripravíte ovocno – zeleninovú zmes a aj drobenku, potrebujete 20 minút na zapečenie a slávnostné raňajky sú na stole. Ak náhodou niečo zostane, môžete zmes dať aj do raňajkovej kaše. Ja som použila pekáčik 27 x 17 cm, ale môžete zapekať aj v menších zapekacích miskách po porciách.
Budete potrebovať:
- 500 g rebarbory
- 250 g jahôd
- 1 PL kukuričného škrobu (Maizena)
- 4 PL javorového sirupu (medu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Odporúčame prečítať: Lahodné kávové eklérky z odpaľovaného cesta
Posýpka :
- 4 PL pohánkových (pšenových) vločiek
- 4 PL mandľových lupienkov
- 4 PL mletých mandlí
- 1 PL trstinového (kokosového) cukru
- 2 PL javorového sirupu (medu)
- 4 PL pufovanej quinoi (amaranth-u)
- 4 PL kokosového oleja
Odporúčame prečítať: Jednoduché a pritom delikátne rumové mafiny
Postup:
Rebarboru očistite a nakrájajte na 1-1,5 cm kúsky. Jahody pokrájajte na rovnako veľké kúsky. Dajte do misy, pridajte javorový sirup, vanilkový extrakt a škrob. Jemne premiešajte a nechajte marinovať.
Na drobenku zmiešajte v jednej mise vločky, lupienky, mleté mandle, cukor, pufovanú quinou. Pridajte tekutý kokosový olej a sirup. Všetko spracujte (rukami) ako drobenku.
Do zapekacej misy dajte ovocno-zeleninovú zmes a povrch posypte drobenkou. Pečte pri 190°C asi 20 minút, kým nie je drobenka zapečená.
Odporúčame prečítať: Ako sa robí kávové umenie latte art