Obilniny sú u väčšiny ľudí každodennou súčasťou stravy. Medzi najznámejších zástupcov tejto kategórie potravín patrí napríklad pšenica, jačmeň, ovos či raž, no radíme sem i ryžu či kukuricu.
Cirok však už tak rozšírenou obilninou nie je. To je však veľká škoda, pretože ide o veľmi zdravú potravinu plnú cenných látok. Cirok je dokonca bezlepkový, čo je veľká výhoda oproti mnohým ďalším druhom obilnín.
Cirok pochádza z Afriky
Cirok je obilnina dorastajúca do výšky okolo dvoch až troch metrov. Rastlina má svoj pôvod v severovýchodnej Afrike, skadiaľ sa rozšírila aj do Číny či Indie a neskôr aj do USA. Je teplomilná, potrebuje slnko a vlahu, no nie premočenú pôdu. Okrem toho nie je cirok na pestovanie náročný.
Existuje hneď niekoľko pestovaných druhov. Veľmi známy je cirok technický, respektíve známy je skôr produkt, ktorý sa z neho vyrába. Zhotovuje sa z neho totiž populárna ciroková metla. Na konzumáciu sa pestujú iné druhy tejto obilniny, napríklad cirok dvojfarebný či zrnkový.
Zrno ciroku má guľatý, vajcovitý alebo oválny tvar a môže byť bielej, krémovej, žltej, hnedej až fialovej farby. Niektoré zrná sa využívajú v škrobárskom i liehovarníckom priemysle, iné sa spracovávajú na múku a rozličné obilné produkty.
Odporúčame: Čistenie elektroniky - vyvarujte sa týmto chybám!
Čo obsahuje cirok?
Čo všetko v sebe táto netradičná obilnina skrýva? V prvom rade ide o množstvo cenných a pre telo nevyhnutných látok. Cirok obsahuje bielkoviny, dôležitú vlákninu a omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Je tiež zdrojom minerálnych látok ako železo, fosfor, draslík, sodík, mangán, vápnik i selén. Z vitamínov sú to hlavne vitamíny skupiny B. Niacín (vitamín B3) je potrebný pre správnu funkciu metabolizmu a riboflavín (vitamín B2) zase zabezpečuje zdravú pokožku a oči.
Aké má cirok účinky?
Cirok podporuje imunitný systém a má antiseptické i antidepresívne účinky. Podporuje trávenie, metabolizmus a pravidelné vyprázdňovanie. Zabezpečuje pevnosť kostí, pozitívne vplýva na vlasy i nechty a pomáha znižovať vysoký cholesterol. Nad jeho konzumáciou by mali rozhodne pouvažovať celiatici, rastlina totiž neobsahuje lepok, ktorý by im škodil.
Cirok je tiež zdrojom trieslovín, fenolových zlúčenín i fytosterolov, ktoré sú schopné správať sa v tele ako antioxidanty. Vďaka tomu patrí táto obilnina medzi protizápalové potraviny. Prirodzený výskyt antioxidantov totiž vedie k znižovaniu oxidačného stresu, a tým napríklad aj k redukcii a ústupu rôznych druhov zápalov v organizme.
Bude vás zaujímať: Výber kvalitného jogurtu - na toto si dajte pozor!
Ako cirok konzumovať?
Z ciroku sa vyrábajú rôzne produkty, múka i otruby, ale na konzumáciu je vhodné priamo aj cirokové zrno. Cirokové otruby majú veľkú antioxidačnú silu, sú považované za rovnako silné antioxidanty ako niektoré ovocie, napríklad čučoriedky. Tepelnou úpravou sa neznehodnocujú.
Môžete ich pridať do cesta pri pečení chleba i koláčov, prípadne je z nich možné uvariť kašu. Ciroková múka sa používa rovnako ako klasická pšeničná múka, využijete ju pri varení i pečení. Cirokové zrná pripravujeme podobne ako niektoré strukoviny.
Pred použitím ich namočíme na niekoľko hodín do vody, potom ich scedíme a v hrnci zalejeme čistou vodou. Po zovretí necháme na miernom ohni variť ešte ďalších 45 až 55 minút. Pokrievku necháme poodokrytú.
Takto pripravený cirok nám môže nahradiť pri príprave jedál ryžu či cestoviny. Jeho konzumácia je vhodná aj pri diéte. Ako hlavné jedlo si ho môžete dopriať na obed či večeru, napríklad vo forme rizota. Plátkom cirokového chleba spolu so šunkou a zeleninou zase skúste začať deň.
Odporúčame: Vyskúšajte letný hit pre štíhlu líniu - paradajková diéta
Recept na cirokový chlieb
Z cirokovej múky si doma môžete upiecť chutný chlieb. Na jeho prípravu budete potrebovať 1,5 šálky cirokovej a 0,5 šálky inej bezlepkovej múky, 1 šálku zemiakového škrobu, po 2 čajové lyžičky xantanovej gumy, morskej soli, sušeného droždia a vodu. Ak chlieb nepotrebujete vegánsky, môžete pridať 2 vajíčka.
Z prísad si klasickým spôsobom pripravíme cesto, ktoré je nadýchané a mäkké, nie úplne tuhé ako typické chlebové cesto. Vložíme ho do nádoby a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45 až 55 minút do zlatista. Ak máte radi chrumkavý chlieb, na posledných 10 minút ho v trúbe nechajte už bez formy na pečenie. Krájajte až po vychladnutí.
Cirokovú múku ľahko nájdete na internete, no poobzerať sa po nej môžete aj v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Je bohatá na vlákninu, bielkoviny i antioxidanty. Jej chuť je neutrálna, preto je ju možné použiť pri sladkom i slanom varení a pečení.
Recept na cirokový šalát s kelovým pestom
Suroviny na šalát:
-
1 šálka ciroku
- 3 šálky vody
- štipka soli
- 170 g cherry paradajok
- veľká hrsť microgreens
- 1 jarná cibuľka
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- opražené píniové oriešky
- soľ a korenie na dochutenie
Suroviny na kelové pesto:
-
1 a 1/3 šálky kelu
-
3/4 šálky čerstvej bazalky
- 60 ml olivového oleja
- 40 g píniových orieškov
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 3 lyžice vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 až 1 lyžica žltej miso pasty
- 1 veľký strúčik cesnaku
Postup: Cirok premyjeme, zalejeme vodou, osolíme a privedieme k varu. Následne necháme variť asi 50 minút do zmäknutia. Počas varenia si pripravíme pesto rozmixovaním všetkých vyššie uvedených surovín. Cirok zmiešame s 1/4 šálky pesta, zvyšok si odložíme na neskoršie použitie. K ciroku a pestu pridáme nakrájané paradajky, microgreens, nakrájanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a píniové oriešky. Osolíme a okoreníme. Môžeme podávať.
Aktualizovaný článok: 7.7.2023